Via ferrata Magyarországon

Az aktív időtöltésnek ez a fajtája nálunk még új dolognak számít, de egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Elérkezett hát az idő, hogy bemutassuk a hegyi túrázásnak ezt a különös, nem annyira veszélyes, de nagyon izgalmas módját, ami nemrég vetette meg a lábát Magyarországon.

Mi az a via ferrata?

A via ferrata olasz eredetű szó, és azt jelenti „vas út", de az elterjedt fordítás a vasalt út lett. A beszédes név a hegyi túrázásnak és hegymászásnak azt a módját takarja, amikor a mászó nem kötéllel biztosítja magát, hanem egy előre kiépített drótpálya mentén halad, szintén kiépített kapaszkodók, támaszok segítségével a hegyen felfelé vagy vízszintesen. Magát ehhez a drótpályához rögzíti dupla kantárral, és, amikor rögzítési ponthoz ér, a két biztosítását egymás után kapcsolja át a következő szakaszra pont úgy, mint azt a kalandparkokban is szokták. A lényege, hogy így olyan helyeken is biztonságban túrázhatunk, ahol egyébként balesetveszélyes vagy lehetetlen lenne. Leginkább a Rám-szakadék kiépített völgyéhez hasonlítható, annyi különbséggel, hogy itt helyenként ki is kell kötni magunkat, mert nehezebb a terep. Nagyjából tehát ilyen:

Nem veszélyes ez?

A túrázásnak ez a módja megszokott és elterjedt társasági, családi szabadidős program. Egyrészt azért, mert választhatunk a nehézségi szintek közül, és az egész túra alatt biztosítva vagyunk egy sziklákba rögzített drótpályához. Az élmény pedig össze sem hasonlítható egy klasszikus erdei túraútvonal bejárásával.

A via ferrata azért nem teljesen veszélytelen, igényel némi gyakorlatot, fizikai állóképességet és megfelelő felszerelést, valamint néhány alapvető szabály betartását, ezért eleinte csak gyakorlott mászók felügyeletével vágjunk neki ilyen túrának. A vasalt utakat nehézségi szintjük szerint „A"-tól „F"-ig szokták megjelölni, ahol az „A" a legkönnyebb túra jele, míg az „F"-et csak profi mászóknak javasolják.

Hol lehet via ferratazni?

Magyarország első három via ferrata pályája 2013-ban épült ki, a Cseszneki vár hegyén, a Bakonyban. Itt három pályán mászhatunk végig:

Fotó: vasaltutak.hu

Ostromlók útja
Hossza: 150 m
Nehézségi szint: C, közepesen nehéz
Mászásidő: 30-60 perc
Szintkülönbség: 50 m
Megjegyzés: azoknak is, akik először próbálják ki

Várpanoráma út
Hossza: 180 m
Nehézségi szint: D, nehéz
Mászásidő: 40-70 perc
Szintkülönbség: 55 m
Megjegyzés: a felső szakaszról jó kilátás nyílik a várra

Tálos Zoltán emlékút
Hossza: 70 m
Nehézségi szint: E, nagyon nehéz
Mászásidő: 15-25 perc
Szintkülönbség: 45 m
Megjegyzés: csak tapasztalt mászóknak

2015 májusában átadták az ország második pályáját Tatabányán. Ezzel további három úttal bővült a magyarországi via ferrata paletta:

Fotó: vasaltutak.hu

Turul út
Hossza: 100 m
Nehézségi szint: D, nehéz
Mászásidő: 15-45 perc
Szintkülönbség: 30 m

Hét vezér út
Hossza: 300 m
Nehézségi szint: D, közepesen nehéz
Mászásidő: 20-60 perc
Szintkülönbség: 80 m

Kata út
Hossza: 150 m
Nehézségi szint: E, nagyon nehéz
Mászásidő: 15-45 perc
Szintkülönbség: 60 m

A tatabányai pályát az index is letesztelte:

5 jó tanács azoknak, akik via ferrata túrára mennének:

1. A túrához elengedhetetlen az UIAA és a DAV által előírt és elfogadott felszerelés (via ferrata szett, hegymászó sisak, via ferrata beülő és kesztyű). Ezek megvásárolhatók, de bérelhetők is.

2. Szerezzünk egy tapasztalt túravezetőt, aki képes tartani egy előadást a mászás előtt, hogy mikor mit kell csinálni. Vészhelyzet esetén segíteni tud. Vagy csatlakozzunk szervezett túrákhoz.

3. Megfelelő fizikum nélkül ne vágjunk neki. Érdeklődjünk, hogy egy ilyen túra nagyjából mekkora hasonló terheléssel ér fel, és előtte egy kevésbé veszélyes területen (pl. boulder teremben, erdei túrán) teszteljük le erőnlétünket.

4. Nedves, viharos időben fokozottan balesetveszélyes a via ferráták használata, ezért az ilyen időjárást hagyjuk meg a fanatikus profiknak.

5. Ha nekivágsz, csináld végig! Sokkal jobb érzés, mint félbehagyni és visszafordulni.

Források és fotók: vasaltutak.hu