Országos Kéktúra 2. - Zempléni-hegység 2.

Előző számunkban elkezdett túránkat a Zemplénben maradva folytatjuk. A Országos Kéktúra következő szakaszának kicsit több, mint 50 km-nyi távja csodaszép zempléni falvakon keresztül vezet el minket utunk végállomásáig, Boldogkőváraljáig.

Előző utunk a Bányi-nyeregben végződött, innen tértünk le Sátoraljaújhely városa felé. A túrát érdemes ismét Sátoraljaújhelyről indítani, ahonnan a K+ jelzésen érjük el a Bányi-nyerget. A Sátoros-hegyek ormait magunk mögött hagyva, a Pandák-völgy, a Csonka-kút és a Hideg-oldal érintésével jutunk el a Rákóczi-fáig, ahol érdemes kis pihenőt tartanunk. A mintegy 300 éves tölgy valószínűleg már Rákóczi fejedelem idejében is itt élhetett, erre utal neve is. A fától továbbindulva keresztezzük a P (piros) jelzést, és hamarosan a Rókás-völgy egyre mélyülő főjébe ereszkedünk, majd Cirkálótanyánál érünk ki az erdőből, itt tudunk bélyegezni is.

A tanyától két vízmosás találkozásához ereszkedhetünk le: a Kádas-forráshoz a K○ (kék kör) jelzés vezet el. A Kovács-patakon átkelve hamarosan a Kutya-hegy déli nyúlványaira érünk fel. A Meczner család sírboltjánál érkezik be az ösvény Makkoshotykára, ahol az italboltban pecsételhetünk. Makkoshotyka a Zempléni-hegység ún. hegyaljai részén fekvő bájos falu. Ha jut időnk, érdemes megtekinteni a faluházat és vadászati trófeagyűjteményt is.

Makkoshotykát elhagyva még egy pillantást vethetünk a falu és a Király-hegy látképére, majd utunk a Cifra-kút felé vezet tovább. A Borz-hegy nyergébe felkapaszkodva hamarosan balra indul a K+ jelzés, melyen Komlóskára lehet eljutni. Ha már elfáradtunk, itt le lehet térni, és a faluban megszállni. Aki viszont folytatja a túrát, az hamarosan eléri a Mogyorós-hegy oldalában fekvő Zsidó-rétet, mely ma természetvédelmi oltalom alatt áll. Innen szintén elágazási lehetőséget kínál a K■ (kék négyszög) jelzés Háromhuta felé.

Észak felé, a Huták völgyében jutunk el az Eszkála erdészlakig, ahol megpihenhetünk és bélyegezhetünk. Folytatva utunkat a Cseliszka-rétről a K▲ (kék háromszög) jelzésen felkapaszkodhatunk a gyönyörű kilátást nyújtó Kerek-kőre, de dönthetünk úgy is, hogy a Zemplén legvadregényesebb pontját, a Sólyom-bércet hódítjuk meg a S▲ jelzésen. Innen a védett területen található Istvánkúti erdészházhoz tartunk a kék jelzés mentén, ahol pecsételhetünk is.

Az erdészháztól hamarosan eljutunk a Pengő-kő alá, amely a Zemplénben a jégkorszak nyomait őrző sziklaformák egyik legjellegzetesebb képviselője. A Pengő-kőtől Regécre vezet utunk, itt csatlakozik a II. Rákóczi Ferenc fejedelem emlékhelyeit egy útra felfűző Rákóczi-túra P jelzése a kékhez. Regécen tarthatunk hosszabb pihenőt, akár meg is szállhatunk, mielőtt nekivágnánk túránk utolsó szakaszának.

A faluból a P L (piros L alakú jelzés) jelzésen a regéci vár érintésével ereszkedünk le Mogyoróskára. Utunk a kristálytiszta Arka-patak folyását követve fut be régi, műemlék jellegű házakat rejtő Arka településre, majd 2 km hosszan kanyarog szűk, szurdokszerű völgyében. Így jutunk el Boldogkőváraljára, melynek legfeltűnőbb és egyben legérdekesebb látnivalója Boldogkő vára, amely egyike hazánk legépebben megmaradt középkori várainak.

További információ, térkép és túraleírás a Magyar Természetjáró Szövetség hivatalos Kéktúra oldalán.