Vágtass velem – Lovakról, lovasokról mindenkinek

A Vágtass velem című műsor a Duna TV csatornán futó lovas műsor, amely a legmodernebb filmes technikákat felhasználva, gyönyörű képekkel mutatja be a jelenlegi magyar lovas kultúrát. A különböző lovasszakágakat, sportolóink világra szóló teljesítményeit, a szabadidős lótartást, lovas hagyományainkat és azok őrzőit, újrateremtőit, a lófajtákat, méneseinket, a szebbnél szebb lovas helyeket, a különböző idomítási módokat és sok más, a témával kapcsolatos érdekességet.

1. adás – 2012. június

Az első adás elkalauzol bennünket a Budapest szívében található Nemzeti Lovardába, bekukkanthatunk a Készenléti Rendőrség Lovas Alosztályának munkájába, részesei lehetünk a Sarkadi Vágta és a vecsési Fogathajtó Világkupa izgalmainak, valamint ellátogathatunk a hagyományőrző Mogyoródi Sándor Huszárok lovas edzésére és történelmi díszletek közt zajló mezei vágtáira.

Vágtass Velem 1. adás from Vágtass Velem on Vimeo.

2. adás – 2012. július

A második adás első helyszíne Gödöllő, ahol a romantikus korokat idéző dámalovas hölgyek kosztümös bemutatót tartottak, majd ellátogatunk a CSIO Grand Prix-re, a Nemzeti Lovardába, ahol Európa legjobb lovasai vetélkedtek a milliós fődíjért. Pilisszántón betekinthetünk a lovas terápiával, részesei lehetünk a Nemzeti Vágta izsáki előfutamának, végezetül pedig megismerkedhetünk az izgalmas és látványos western lovaglással és az egykori cowboyok romantikus életével.

Vágtass Velem 2. adás from Vágtass Velem on Vimeo.

3. adás – 2012. szeptember

A harmadik adásban a budapesti Kincsem Parkba látogatunk ki, hogy megismerkedjünk az ügető sporttal, a legrangosabb lóversenyek, azaz a derbik izgalmas világával és a fogadással. Török György dunabogdányi szabadidomító révén megtudhatjuk, hogyan lehet a lovakat erőszak nélkül rávenni arra, hogy azt tegyék, amit mi szeretnénk. Majd Fábiánsebestyénre, a Duna-Alpesi Kupa fogathajtó versenyre látogatunk, ezután bekukkanthatunk a 2012-ben 5 éves Nemzeti Vágta kulisszatitkaiba, majd Lezsák Levente vezet be bennünket a filmes lovas kaszkadőrök izgalmas és veszélyes világába.

Vágtass Velem 3. adás from Vágtass Velem on Vimeo.

4. adás – 2012. október

A 4. adás Magyarország egyik legnagyobb és legrangosabb lovas fesztiváljáról, a 2012-es Nemzeti Vágtáról jelentkezik. A műsorban bemutatják, hogyan lehetséges a Hősök terét három nap alatt lóversenypályává alakítani, miként lehet a főváros szívében 218 lovat „elszállásolni", hogyan zajlanak az események a kulisszák mögött, mit gondolnak a szervezők, a versenyzők az eseményekről. Egy kis kitérőként ellátogatunk Verőcére a Lovasíjász Európa Bajnokságra, és kinéztünk a Nemzeti Lovardába, ahol egy rangos díjugrató kupa zajlott.

Vágtass Velem 4. adás from Vágtass Velem on Vimeo.

5. adás – 2012. november

Az 5. adásban Magyarország legismertebb fogathajtóihoz, a világbajnok Lázár testvérekhez látogathatunk el a domonyvölgyi Lázár Lovasparkba. A műsorban szó esik még a Magyarországon fellelhető lovastúra-útvonalakról, a Kincsem Nemzeti Lovas Program által elindított pozitív változásokról, valamint megtudhatjuk, milyen az igazi lovas divat, sőt tippeket, ötleteket is kapunk a terepen való kényelmes és csinos lovas öltözékekhez.

Vágtass Velem 5. adás from Vágtass Velem on Vimeo.

6. adás – 2012. december

A 6. adásban a világ lovasíjászatának központjába, Kaposmérőre látogatunk. Megismerhetjük Kassai Lajost, a modernkori lovasíjászat megteremtőjét, a sportág eddig egyetlen, veretlen világbajnokát, aki nem csupán kidolgozta ezt a sportágat, de világszerte el is terjesztette. Ma már Kínától Franciaországig, Katartól az USA-ig minden - a sportág iránt rajongó - ember hozzá zarándokol, hogy bepillantást nyerhessen a honfoglaló magyarok által is űzött, egyedülálló harcművészetbe.

Vágtass Velem 6. adás from Vágtass Velem on Vimeo.

7. adás – 2013. március

A 7. adásban nézőit a műsor a Bükk-fennsíkra invitál bennünket, ahol a „Bükk fehér sziklái" azaz a lipicai lovak élnek. Itt megismerhetjük a lovak történetét, Szilvásvárad jövőjét, betekintést nyerhetünk a mindennapi életükbe, és egy nem mindennapi, mesebeli túrát tehetünk a havas hegytetőn, lovas szánon.

Vágtass Velem 7. adás from Vágtass Velem on Vimeo.

8. adás – 2013. április

A 8. adás Somogy megyébe kalauzolja el a nézőket, egy sikeres üzletemberhez, lótenyésztőhöz és fogathajtóhoz, aki 20 év kihagyás után újra ringbe szeretne szállni a fogatsportban. Vajon sikerül-e neki? Majd felidézzük a 2012 decemberében hatodik alkalommal megrendezett fedett pályás lovas fesztivál, a budapesti Sportarénában megrendezett OTP Lovas Világkupa legemlékezetesebb pillanatait, bravúrjait és győzelmeit.

Vágtass Velem 8. adás from Vágtass Velem on Vimeo.

9. adás – 2013. május

A 9. adásban időutazást teszünk a magyar történelem dicsőséges napjaiba, abba a korba, amikor a magyar huszárok igazi hadi bravúrokat hajtottak végre. Az idén 25 éves „Tavaszi hadjárat" elnevezésű hagyományőrző emléktúra Európa egyik legnagyobb hagyományőrző rendezvénysorozata. Hogy mindenki számára átélhető legyen a történelem, a falvakban megemlékezéseket tartanak, az egykori harcok helyszínein pedig, filmbe illő látványossággal elevenítik fel, olykor 600-700 gyalogos és lovas „főszereplésével" a dicsőséges csatákat. Tápióbicskén a stáb is a harc kellős közepén találta magát.

Vágtass Velem 9. adás from Vágtass Velem on Vimeo.

10. adás  2013. június

A Vágtass velem stábja ezúttal a magyar lóversenyzés „tűzfészkében" járt. Egy olyan településen, ahol már a XIX. század végén is hatalmas lovas élet folyt: ahová jó nevű zsokék, nemcsak egész Magyarországról, de Angliából, Amerikából, Ausztráliából is összejöttek, és hihetetlen magas színvonalon űzték a sportot, a lelkes közönség pedig a vonatokon fürtökbe lógva utazott, hogy a Budapesttől északra lévő Dunakeszi-Alag – e nagy múltú lovas hely – lóversenyein részt vehessen.

Szurkoltunk egy fantasztikus hangulatú Military és galopp versenyen, meglátogattuk a város díszpolgárát, Dallos Gyulát, majd Száraz Györgyöt, aki nem csak helytörténész, de a Magyar Lovaregylet elnöke is, megnéztük a híres-neves Alagi tréningközpontot és körülnéztünk Magyarország legnagyobb lovas áruházában is.

Vágtass Velem 10. adás from Vágtass Velem on Vimeo.

11. adás  2013. július

Ebben az adásban bemutatjuk a budapesti Pasaréti Lovardát, amely Buda szívében található egy csodálatosan zöld területen. Itt az árnyas fák ölelte kis gyakorlópálya a lószerető gyerekek paradicsoma, hiszen méretükhöz illő, kedves kis pónikon tanulhatnak lovagolni, olyan tanároktól, akik igazán értenek a kicsik nyelvén. (Talán senki sem gondolná, de ez a budai lovarda is – forráshiány miatt – keményen küzd a fennmaradásáért…)

Innen ellátogatunk Mogyoródra, ahol egy hobbi lovas ezermester mindennapjaiba nyerünk betekintést. Műsorvezetőnk – miután kipucolta az istállót, férfiasan helytállt a megpakolt talicskával szemben és letisztogatta a lovakat – lóra pattan, és együtt barangolják be a csodálatosan szép környéket lóháton.

Utolsó riportfilmünkben az Őrbottyáni lómenhelyre látogatunk, ahol megismerkedhetünk 39 szerencsés pacival és egy tiszteletre méltó hölggyel, aki arra tette fel az életét, hogy beteg és öreg lovakat mentsen meg a vágóhídtól, vagy a kegyetlen gazdáiktól.

Vágtass Velem 11. adás from Vágtass Velem on Vimeo.

12. adás  2013. augusztus

VII. Nyílzápor és íjásztalálkozó és a híres nyeregkészítő, Pintér Miklós a Vágtass Velem Műsorában

Műsorunk első felében meglátogatjuk Pintér Miklóst, alias „Mike"-t Dunakeszin, aki nem csupán egy sokoldalú lovasember, lovas kaszkadőr, de elhíresült egyedi, kézzel készített nyergeiről is. Ellátogatva a műhelyébe képet kaphattunk arról, hogyan is készül egy igazi, minőségi, időtálló western nyereg.

Ezt követően a Vágtass Velem egy időutazást tett Ópusztaszeren. Honfoglalás korabeli csatába és a nomád magyarok világába csöppentünk ugyanis a VII. Nyílzápor és íjásztalálkozón. Megismerkedtünk az ópusztaszeri akhal-teke ménessel, és a korabeli lovas élet számtalan elemével: a pozsonyi csata emlékére.

Vágtass Velem 12. adás from Vágtass Velem on Vimeo.

13. adás  2013. szeptember

Magyarország első számú lovas színháza a Vágtass Velem Műsorában

A Vágtass Velem stábja ezúttal egy igazi lovas csemegével szolgál nézőinek: bepillantást nyerhetünk ugyanis Magyarország első számú lovas színházának hétköznapi életébe.

Vajon milyen lehet lovakkal egy színpadon játszani? Mennyiben kíván ez speciális tapasztalatokat és tudást a színészektől, rendezőtől? Hogyan viselik a lovak a fellépéssel járó izgalmakat, a reflektorfényt? Ezekre és még sok más érdekességre és kulisszatitokra derül fény ebben az adásban.

Vágtass Velem 13. adás from Vágtass Velem on Vimeo.

14. adás  2013. október

A Vágtass Velem októberi adásában Magyarország és a magyar lótenyésztés egykori központját, Mezőhegyest ismerhetitek meg.

A Mezőhegyesi ménes területén egykor füves puszta volt egészen 1784-ig, amikor is II. József császár megalapította a katonai ménest, azzal a céllal, hogy a lehető legjobb lovakat tenyésszék ki a hadsereg részére. Innen származik három, nemzetközileg is elismert magyar lófajtánk, a Gidrán, a Furioso és a Mezőhegyes büszkeségeként számon tartott gyönyörű, fekete Nóniusz.

Vágtass Velem 14. adás from Vágtass Velem on Vimeo.

15. adás – 2013. november

A Vágtass Velem ezúttal egy fantasztikusan izgalmas versenyre, az Izsáki Négyesfogathajtó Európabajnokságra látogatott el, hogy belessen a kulisszák mögé. Ti is kíváncsiak vagytok, hogy hogyan készülnek fejben és testben a különböző európai országokból jött versenyzők a veszélyes és nehéz akadályok leküzdésére? Ha igen, tartsatok velünk!

Vágtass Velem 15. adás from Vágtass Velem on Vimeo.

 

16. adás -2013. december

Ezúttal az Epona Spanyol Lovasiskolát mutatjuk be nézőinknek, mely nem messze Budapesttől, Szár mellett működik. Riportfilmünkben bepillantást nyerhetnek egy olyan különleges iskola életébe, ahol a főszerepet a hagyomány, a spanyol kultúra játssza és ahol bámulatos teljesítményre képesek nemcsak az ifjú lovasok, de a Spanyolországból származó meseszép lovak is…

Vágtass Velem 18. adás from Vágtass Velem on Vimeo.

 

17. adás – 2014. január

Tudtátok, hogy a szép és nőies lovastornát egykor férfiak csinálták?
A honvédség ugyanis kiképzés jelleggel használta, mivel fontos volt, hogy a katona otthonosan tudjon dolgozni vagy háborúzni a ló hátán. Az életét tudta megmenteni, hogy fel tudott-e ugrani rá menet közben vagy fent tudott-e maradni rajta extrém körülmények között is...

Vágtass Velem 17. adás from Vágtass Velem on Vimeo.

 

18. adás -2014. február

Ebben az adásban két ismert, népszerű színművészt látogatunk meg, akik nemcsak a színházat szeretik szenvedélyesen, de a lovakat is. Papadimitriu Athinával lovagoltunk Szentendre kőhegyen, és a Váci Duna partra elkísértük a fogathajtásban egyre nagyobb érdemeket szerző Faragó Andrást az Operettszínház művészét.

Vágtass Velem 18. adás from Vágtass Velem on Vimeo.

 

19. adás-2014. március

A Vágtass Velem soron következő adásában kilátogatunk a 140 éves Budapesti Nemzeti Lovardába, ahol 2014 nyarán egy hatalmas felújítás kezdődik, aminek eredményeképpen egy a hagyományokat tiszteletben tartó, de modern lovas központ fog létesülni. Műsorunk második részében pedig felkeresünk egy nagyon tehetséges lovas festőnőt, aki szenvedélyesen szeret festeni, és szenvedélyesen szereti a lovakat. Amiből ugye csak jó dolgok sülhetnek ki...

Vágtass Velem 19. adás from Vágtass Velem on Vimeo.

 

20. adás- 2014. április

A Vágtass velem ezen adásában Szilvásváradra látogatunk, ahol egy fantasztikusan modern lovas központ építését kezdték el. Önök is kíváncsiak milyen lesz? Egy nem mindennapi „kalandban" is lesz részünk, amikor egy állatorvos segítségével kirándulást teszünk egy ló szájában... Majd megismerkedhetnek egy fantasztikusan tehetséges lovas edzővel, természetes lókiképzővel, Kappel Eddittel, aki eddig egyetlen magyarként kapott meghívást a Bécsi lovasiskolába, hogy bemutassa tudását.

Vágtass Velem 20. adás from Vágtass Velem on Vimeo.

 

21. adás -2014. május

A Vágtass Velem ezen adásában képet kaphatnak a nézők a mai magyar lovas élet egészéről - a lovas kultúránkról, a lovas történelmünkről, a lovas sportról - egy egyetemi oktatáson keresztül. 7 éve létezik ugyanis egy szak a Szent István Egyetemen, melyet úgy hívnak: hippológia, s mely hihetetlen népszerűséggel bír a lovasok körében, legyenek azok kezdők, fiatalok, idős szakemberek, vagy éppen lovas szaktekintélyek. Hogy mi a titok? Mi vonzza ennyire ide a ló szerető embereket? Az újabb epizódból kiderül.

Vágtass Velem 21. adás from Vágtass Velem on Vimeo.

 

22. adás -2014. június

A 'Vágtass velem' ebben az adásban a Felvidéken járt, határon kívüli magyarjainknál, akik példaértékűen ápolják lovas hagyományainkat. Elsőként egy lovasíjász törzshöz látogatunk Gútára, ahol belepillanthatunk a törzs mindennapi életbe, edzésbe, íjászatba, bemutatókba, folyóparti vágtákba. Majd a komáromi Puszták Népe Lovas Viadalra látogatunk, ahol bámulatos, színes viseletekbe öltözött magyar lovasok, betyárok, huszárok, harcosok küzdenek meg a nem mindennapi terepakadályokkal.

 

23. adás -2014. július

Ezúttal a Vágtass Velem stábja Kaposvártól pár kilométerre Kaposmérőre, a Lovas íjászat szülőhelyére látogatott Kassai Lajoshoz, aki történetesen egy lovasíjász világbajnokságot rendezett. A versenyre 22 ország több mint 60 versenyzője hozta el az íját és a nyilait, bízva abban, hogy fergeteges nyílzáporok után ő viszi haza az aranyérmet és a dicsőséget…

http://www.lovasok.hu/index.php?i=88903

24. adás -2014. augusztus

Ezúttal a Vágtass velem stábja a Nemzeti Lovas Színház legújabb darabjának - a Dózsa a nép fia - próbáira, és az előadásra látogatott el, hogy bemutassa a nézőknek, hogyan dolgoznak a lovak a színpadon színészként. Rengeteg érdekességet, kulisszatitkot tudhatunk meg a színészekről, a táncosokról, és természetesen a darab főszereplőiről a lovakról.

http://www.lovasok.hu/index.php?i=89535

25. adás -2014. szeptember

Ezúttal a 'Vágtass velem' a „vadnyugatra" kalauzolja nézőit, egészen pontosan a Budapesttől pár km-re található Monorierdőre, ahol a „Hell on hooves ranch" működik. Itt gyűltek össze ugyanis egy gyönyörű napsütéses napon a magyar western sport kiválóságai, hogy gyakoroljanak a közelgő Közép Európa Kupára, bepillantást engedjenek a hétköznapjaikba és ebbe a végtelenül izgalmas sportágba.

http://www.lovasok.hu/index.php?i=90453

26. adás -2014. október

Ebben az adásunkban egy fantasztikus lovas póló meccsre invitáljuk nézőinket, Tabajdra, de nem akármilyen rendezvényre, hiszen ez az első „Gróf Andrássy Gyula Tournament, Herend Challenge Cup", melyre olyan történelmi nagyságok leszármazottai is eljöttek, mint pl. Andrássy gróf, Batthyány gróf, Pallavicini őrgróf, hogy együtt szurkoljanak a hatalmas lovas csatában részt vevő játékosoknak.

http://www.lovasok.hu/index.php?i=90913

27. adás -2014. november

Ebben az adásban egy csodaszép, történelmi ménesbirtokra látogathatnak el a nézők, egész pontosan Bábolnára.  Egy olyan különleges helyre, mely már több, mint 200 hosszú éve szolgálja a magyar lovas életet. Valamikor, sok száz évvel ezelőtt ezen a helyen pihentették az Alföldről Bécsbe hajtott szürke marhákat és később, 1789-ben itt létesített II. József ménesintézetet is. Az azóta eltelt időben Bábolna a magyar lótenyésztés egyik fellegvárává, történelmünk őrzőévé és a lovas turizmus különleges helyévé vált.

http://www.lovasok.hu/index.php?i=91619

28. adás -2014. december

A Kanadában forgatott filmünk I. része látható. Ebben az adásunkban egy mesebeli tájra repítjük nézőinket, egyenesen a kanadai Sziklás-hegységbe, egy - óriási hegyek, és végtelen magas fák által ölelt - indián rezervátumba, ahol képet kaphatunk a kanadaiak lovas életéről, s ahol az indiánok, amerikaiak, és magyarok nagy egyetértésben, szenvedélyesen művelik nap, mint nap a - Kassai Lajos által újjáteremtett - lovasíjászatot.

29. adás - 2015. március

A Kanadában forgatott filmünk II. része látható. Ebben az adásunkban egy mesebeli tájra repítjük nézőinket, egyenesen a kanadai Sziklás-hegységbe, egy - óriási hegyek, és végtelen magas fák által ölelt - indián rezervátumba, ahol képet kaphatunk a kanadaiak lovas életéről, s ahol az indiánok, amerikaiak, és magyarok nagy egyetértésben, szenvedélyesen művelik nap, mint nap a - Kassai Lajos által újjáteremtett - lovasíjászatot

30. adás - 2015. április

Ezúttal a Vágtass velem stábja Dunakeszire, az Alagi Zsokéiskolába látogat el. Szigorú követelmények, katonás rend, irtózatos tempó, versenyszellem és egy jó adag adrenalin-fröccs. Mindez megtalálható a zsokék és trénerek kemény világában. Zsokévá válni egy életforma, szenvedély. Az első lépcső ezen a hosszú úton annak a Zsokéiskolának az elvégzése, amelynek gyakorlati óráit Dunakeszin, az Alagi Zsokéiskolában tartják. Ha érdekel, hogy hogyan képzik a zsokékat, ki a jó tréner, és milyen jellemvonásai vannak a telivéreknek, akkor tarts velünk a magyar telivérsport központjába, Alagra!

31. adás -2015. május

Ezúttal a Vágtass velem stábja olyan magyar színművészeket keresett fel, akik nemcsak a világot jelentő deszkákon, hanem a lóháton is otthonosan érzik magukat. Sőt! Számukra nemcsak hobbi, hanem egy életforma, egy szenvedély is a lovaglás, és a lovakkal való közös, szoros munka. Hogy kiket látogattunk meg ezúttal? Ha kíváncsi vagy rá, tarts velünk!

32. adás - 2015. június

Ezúttal a Vágtass velem stábja Kajászó-Szentpéterpusztára látogat el, ahol Dr. Gőblyös István vezeti be a nézőket az iskolalovaglás, azaz az akadémista stílus módszereibe. És megismerheted Tászler Melindát is, aki lovaival megmutatja a szabadidomításban rejlő határtalan lehetőségeket.

33. adás - 2015. július

Ezúttal a Vágtass velem stábja Kaposvárra, a Pannon Lovasakadémiára és a Pannon Lógyógyászati Szolgálathoz látogatott el. Láthattál lovastornát, díjlovaglást, lovastusát és díjugratást, valamint megnézhetted azt is, hogy hogyan dolgozik egy lovasterapeuta. Sőt, az is kiderült, hogy a lovak rehabilitációjában miképp segít a víz alatti futópad, a mágnes terápia vagy épp az UV szolárium.