Kerékpártúrák a Tisza-tónál

Kerékpártúrák a Tisza-tó körül
hossz:
nehézség:


Hevesi kerékpáros körtúra 
Túra hossza: 119 km
Nehézsége: Közepesnél nehezebb
Terep: Síkság
Szintemelkedés: 287 m
Tájegység: Heves-Borsodi nyílt ártér
Érintett települések: Heves, Tenk, Dormánd, Besenyőtelek, Mezőtárkány, Egerfarmos, Mezőszemere, Szihalom, Mezőkövesd, Egerlövő, Borsodivánka, Poroszló, Újlőrincfalva, Sarud, Tiszanána, Kisköre, Hevesvezekény
 
A kerékpártúránkat Hevesen a város főteréről indítjuk. A Szerelem Alfréd úton hagyjuk el a várost, és Tenk érintésével Dormándig tekerünk, ahol a 33-as útra kanyarodunk. A főútat Besenyőtelek után hagyjuk el egy balról induló bekötőúton (tábla jelzi), amelyen haladva Mezőtárkányt, Egerfarmost, Mezőszemerét, Szihalmot érintve elérjük a 3-as főutat.
 
Szihalomról kerékpárúton haladunk a főút mellet Mezőkövesdre. Onnan Egerlővő és Borsodivánka érintésével jutunk el Poroszlóra. A várost elhagyva a Tisza-tó melletti településeken haladunk át: Újlőrincfalva, Sarud, Tiszanána és Kisköre következnek egymás után. Kisköréről Hevesvezekény érintésével jutunk vissza Hevesre.
 
További információk és térkép itt.
 

Matyóföld – Hortobágy kerékpáros körtúra 
Túra hossza: 220 km
Nehézsége: Nehéz
Terep: Síkság
Szintemelkedés: 421 m
Tájegység: Hortobágy
Érintett települések: Mezőkövesd, Egerlövő, Borsodivánka, Poroszló, Tiszafüred, Hortobágy, Debrecen, Hajdúböszörmény, Hajdúböszörmény- Zelemér, Balmazújváros, Tiszacsege, Ároktő, Tiszadorogma, Tiszabábolna, Tiszavalk, Négyes 
 
A kerékpáros túra Mezőkövesdről indul és négy szakaszra bonthatjuk. A kiindulási pont a Kavicsostó utca és a Széchenyi út kereszteződésénél található. Az első szakasz Mezőkövesd és Borsodivánka közt fekvő út, amely Egerlövőn halad át.
 
Második szakasz Debrecenig tart. Borsodivánkáról Poroszlóra tekerünk, ahonnan végig a 33-as úton haladunk Tiszafüred, Hortobágy településeket érintve.
 
A harmadik szakasz a 35-ös úton Debrecen és Hajdúböszörmény között halad. Egy rövid kitérővel Bodaszőlő felé fordulva megnézzük a Zeleméri templomromot.
 
A negyedik szakaszon Hajdúböszörményből indulva Balmazújváros, darassai tájház, Tiszacsege érintésével jutunk el a Tiszához, ahol komppal kelünk át a folyón. A túlparton Ároktő, Tiszadorogma, Tiszabábolna, Tiszavalk és Négyes községeken áthaladva érkezünk meg Borsodivánkára, ahonnan az első szakaszon már megismert úton jutunk vissza Mezőkövesdre a kiindulási pontra.
 
További információk és térkép itt.
 

Tisza-tó – Tiszadob kerékpártúra
Túra hossza: 180 km
Nehézsége: könnyű
Terep: Síkvidék aszfaltozott gátkoronák a Tisza mentén
Szintemelkedés: 394 m
Tájegység: Tisza
Érintett települések: Tiszafüred, Poroszló, Sarud, Tiszanána- Dinnyéshát, Kisköre, Abádszalók, Tiszadob
 
A túra a Tisza-tavat és a Tisza mentét mutatja be Tiszadobig. E két rész eltérő karakterű: a Tisza-tó idényben egy népszerű, pezsgő üdülőterület, sok vendégfogadóval, kempinggel, a folyó további szakasza Tiszadobig, majd az azt visszakövető rész csendes, frissítési lehetőség (büfé, vendéglő) is csak a két kompátkelőnél található. Vizet kérni gátőrházaknál is lehet. Enni- és innivalót vinni ajánlatos, és esőruhát is, mert nincsenek fedett területek. Kevés az árnyék, napvédelemről gondoskodni kell. A Tisza-tónál lehet fürdeni, a felső szakaszon azonban nem nyílik erre lehetőség. Az aszfaltút végig kitűnő minőségű, kivéve a kiskörei duzzasztó után egy egészen rövid részt, amely keskenykerekű versenybringával kockázatos. A táj gyönyörű, egyik oldalt ártéri erdők, másikon pedig a megművelt tájak szegélyezik. A túrát három napra felosztva írjuk le, de egy nap alatt is teljesíthető.
 
1. nap: 
Indulás Tiszafüredről, a vízparti kempingektől. Kiérve a 33-as útra, azon keresztezzük a Tisza-tavat, Poroszlóig. Közepes forgalmú országút, aki tart tőle, induljon a csendes korai órákban. Több ilyen szakasz nem lesz. Poroszlónál balra rátérünk a Tisza-tó kerékpáros útvonalra, amely a gátkoronán vezet Kisköréig, közben Sarud és Tiszanána- Dinnyéshát települések mellett haladunk el. Kiskörénél balra a duzzasztóműn kiépített úton Abádszalókra kerekezünk, majd ott is balra tartva a gátra és vissza Tiszafüredre. A kerékpárút megfelelően kitáblázott, az utat eltéveszteni nem lehet.
 
2. nap:
Tiszafüreden a 33-as úton indulunk Poroszló irányában, de még a helység vége előtt jobbra az utolsó mellékutcába kell befordulni, keresztezni a vasutat, menni még néhány utcányit egyenesen, majd derékszögben balra a Tisza gátjára. A valóságban egyszerűbb, mint leírva, és a helybéliek is szívesen segítenek. Innen az aszfaltozott gáton 60 kilométer után elérünk Tiszadobra. Az út vége felé, egy nagyon szép, nyílegyenes, kettős fasor után figyelem: az aszfalt balra fordul, de mi földúton egyenesen megyünk tovább, a Tisza-szabályozás emlékművéhez. Innen visszatérünk az aszfaltra, ahol Vasvári Pál emlékműve következik. Rövid egyenes után Tiszadobra érünk, ahol az Andrássy-kastélyt és a megdőlt egykori gabonatárolót érdemes felkeresni.
 
3. nap: Tiszadobról visszakerekezünk Tiszafüredre.
 
További információk és térkép itt.
 

Tisza-tavi kerékpáros körtúra 
Túra hossza: 113 km
Nehézsége: Könnyű
Terep: Síkság
Szintemelkedés: 340 m
Tájegység: Tisza
Érintett települések: Kisköre, Abádszalók, Tiszaderzs, Tiszafüred, Tiszacsege, Tiszadorogma, Tiszabábolna, Tiszavalk, Négyes, Borsodivánka, Poroszló, Sarud, Tiszanána- Dinnyéhát
 
Kerékpártúrát Kiskörén kezdjük. Először áthaladunk a duzzasztóműn, majd a gáton Abádszalókra érkezünk. Innen országúton Tiszaderzsre hajtunk, ahonnan ismét a töltésen tekerünk Tiszafüredig.
 
A településen áthajtva lehetőség van a túrát rövidíteni a 33-as úton Poroszló felé. Ha azonban a hosszabb utat választjuk Füredről a gáton haladva Tiszacsegéig tekerünk, ahol az Ároktői komppal kelünk át a Tiszán.
 
A túloldalon immár a folyás irányába haladva a töltésen Tiszadorogmát érintve Tiszabábolnáig hajtunk, ahonnan közúton folytatjuk utunkat tovább Poroszlóig, közben Tiszavalk, Négyes, Borsodivánka településeken haladunk keresztül. Poroszlótól ismét a gáton haladunk Kisköréig. Sarud és Tiszanána- Dinnyéshát községek határát érintve.
 
További információk és térkép itt.
 

Tisza-tavi kerékpártúra 
Túra hossza: 64 km
Nehézsége: Könnyű
Terep: Síkvidék
Szintemelkedés: 271 m
Tájegység: Tisza
Érintett települések: Kisköre, Abádszalók, Tiszafüred, Poroszló, Sarud, Tiszanána- Dinnyéshát
 
A különböző kiadványokban ez az útvonal szerepel kerékpártúraként a Tisza-tónál. Kezdők számára egyszerű, könnyen teljesíthető útról van szó.
 
Kerékpártúrát Kiskörén kezdjük. Először áthaladunk a duzzasztóműn, majd a gáton Abádszalókra érkezünk. Itt a településen elhagyjuk a töltést, hogy a strandokat kikerüljük, majd ismét a töltésen tekerünk Tiszafüredig.
 
Tiszafüredet a 33-ast úton hagyjuk el Poroszló irányába. Ezen a szakaszon nagyobb autóforgalomra kell számítani, így a fokozott óvatosság nagyon fontos. Poroszlótól ismét a gáton haladunk Kisköréig. Sarud és Tiszanána- Dinnyéshát községek határát érintve.
 
További információk és térkép itt.
 

Nincs a keresési feltételnek megfelelő kerékpártúra.