Mi is a golf?

A világon több mint 60 millió ember űzi ezt a sportot rendszeresen. Ennyien már nem tévedhetnek…

Sokan sokféleképpen vélekednek erről a sportról. Az élet sportja, hallhatjuk a régi golfosoktól. Úri sport mondják a szkeptikusok. A golf azonban több országban nemzeti sport, már a közép-európai régióban is nagyon sokan űzik.

A játék lényege egyszerű. Minél kevesebb ütésből a lyukba kell juttatni a labdát, egy erre a célra kialakított ütővel. Mindezt lehetőleg egy golfpályán.

A golfpályák 18 szakaszból állnak. Minden szakasz végén megtalálható a lyuk (hole), amit a green, azaz egy bársonyos, nagyon rövidre nyírt füves terület vesz körül. Az egyes pályaszakaszok különböző nehézségűek három, négy vagy öt ütésből kell teljesíteni egy-egy szakaszt. Egy bajnoki golfpályát összesen 72 ütésből kell teljesíteni (erre mondják: par 72-es pálya).

És mi ebben a sport?

Sokszor hangzik el a kijelentés, hogy nem is sport a golf, hiszen csak sétálgatnak. A séta része igaz, de hozzá kell tenni, hogy hat-nyolc kilométeres is lehet egy ilyen „kis" séta, és közben jól kell megütni  minden egyes helyzetből a labdát. Az ütés (swing) maga igen összetett mozdulatsor. Néhány szakember szerint nem kevesebb, mint ezer dologra kell a játékosnak figyelnie ahhoz, hogy a labda pontosan oda repüljön, ahová tervezte. Persze az igaz, hogy egy golfozót sosem látunk csapzottan, teljesen kimerülten „levánszorogni" a pályáról, de aki egyszer is végig játszik 18 szakaszt, tudja, ez igenis sport a javából.

Mennyibe kerül?

Gyakran hallhatjuk, hogy drága. Valóban drágább, mintha kimennénk az erdőbe futni, de nem drágább, mint a síelés vagy a horgászat. Természetesen golffelszerelést lehet venni csillagászati áron is, de lehet már 80 vagy 100 ezer forintért is kapni olyan felszerelést, amivel elkezdhetünk golfozni. Sőt, amikor elkezdjük ezt a sportot érdemesebb egyesével megvenni az ütőket. A teljes felszerelés (set) 14 ütőből áll. Egy kezdő golfozó az első hónapokban ebből hármat használ. Már akkor is élvezetes lesz a játék, ha öt ütőt tudunk jól használni.

Mennyi idő alatt lehet megtanulni golfozni?

A golf nem könnyű sport. Az első lépésekhez szükségünk van oktatóra, aki pontosan megmutatja, hogyan is kell megütni a labdát. Öt-tíz irányított edzés alkalmával és önálló gyakorlással pár hét alatt elsajátíthatjuk az alapokat. Először a gyakorló pályákon csiszolhatjuk tudásunkat (Driving Range, Par 3-as pálya), majd az edző (Golf Pro) engedélyével (pályaalkalmassági vizsga letétele után) kimehetünk és játszhatunk a nagy, 18 szakaszos pályán.