Pattanjunk nyeregbe - lovaglás Magyarországon

Hazánk lovas nemzet, szoktuk mi, magyarok büszkén hangoztatni magunkról. Valóban, de mit talál napjaink turistája, ha ő is elődeink nyomába akar lépni? Kiváló lovas létesítményeket – lovasbázisokat, lovastanyákat, lovasiskolákat –, melyek mind nyitott kapukkal, pontosabban istállókkal várják gyakorlott és leendő lovasokat.

Kiváló természeti adottságai, végtelen pusztái révén, Magyarország ideális terepe a lovasturizmusnak. Kevés olyan ország van, ahol ennyire szabadon és ilyen változatos terep- és domborzati viszonyok között hódolhatnak szenvedélyüknek a lovaglás iránt érdeklődő turisták, mint a Kárpát-medencében. Szerte az országban számos helyen találhatunk színvonalas szolgáltatást nyújtó lovas létesítményeket, melyek gyakran egyszerre kínálnak szálláslehetőséget, oktatást és egyéb szolgáltatásokat az oda betérőknek. A minőségi szolgáltatást nyújtó hazai lovasudvarokat, lovastanyákat patkókkal minősíti a Magyar Lovas Turisztikai Szövetség. A patkókkal minősített szolgáltatók listája megtalálható a Szövetség honlapján.

TIPP! A hazai  lovaglási lehetőségeket itt gyűjtöttük össze. 

Lovaglás

A lovaglás varázsát egyre többen fedezik fel hazai lovas turisztikai központjainkban, lovardáink, lovasiskoláink pedig továbbra is tárt kapukkal várnak mindenkit, aki maga is át szeretné élni – akár lovasként, akár nézőként, résztvevőként – a ló és az ember különleges kapcsolatát. A kezdő lovasok futószáras oktatás keretében ismerkedhetnek meg a lovaglás alapjaival, itt az oktató feladata a ló irányítása, a lovasnak csakis saját magára, ülésére, egyensúlyára kell figyelnie. Az alapok elsajátítása után, az osztálylovaglások alkalmával a bekerített lovaglópályán egyszerre többen edzenek az oktató felügyelete, irányítása mellett, s ekkor tanulják meg a lovat ők maguk is irányítani, befolyásolni, kontrollálni. A kezdő rutin megszerzése után következhet a lovardán kívül történő tereplovaglás, ahol a lovasok a terepvezető lovas irányításával már önállóan lovagolják meg lovukat és barangolnak pár órán keresztül a környező vadonban. Aki már valóban biztosan üli meg a lovat, az további lovas élményeket szerezhet egy lovastúra, westernlovaglás vagy a speciális felszereléseket és képzettséget igénylő díjlovaglás, díjugratás vagy a fogathajtás alkalmával.

Részletes lovas turisztikai információkat találhat lovasoktatással is foglalkozó lovardákról, valamint lovastúrákról, lovastáborokról és -szállásokról a www.lovasok.hu honlapon.

Lovas programok

De ha nem akarunk ló hátára szállni, lovas élményekben más módokon is lehet részünk. Egyes lovasudvarokban – azon túl, hogy betekinthetünk a lóápolás és a lótartás rejtelmeibe -, részt vehetünk hangulatos lovaskocsikázáson, biztonságos felügyelet mellett kipróbálhatjuk a fogathajtást, és tanúi lehetünk látványos lovasbemutatóknak is. A Hortobágy és a Kiskunság vidékére rengetegen látogatnak el külföldről is, hogy megcsodálják a magyar csikósok lélegzetelállító mutatványait, köztük a nagy ügyességet kívánó pusztaötöst.

Híres hazai lótenyésztő központjaink, a lipicai ménesnek otthont adó Szilvásvárad, Bábolna, a Hortobágy vagy a világörökségi címre is jelölt Békés megyei Mezőhegyes ma is várják a lovak iránt érdeklődő közönséget.

Lovas rendezvények

A különböző lovaglási lehetőségek mellett Magyarországon számtalan lovas rendezvényen ismerkedhetünk meg a lovakkal, a lovassporttal, a lovaglás művészetével, s lehetünk – akár csak nézőként is ló és lovasa egyedülálló összhangjának szemtanúi. Az elmúlt évek egyik legnagyobb hírű lovas rendezvénye kétségtelenül a már helyszínében is egyedülálló Nemzeti Vágta a budapesti Hősök terén, de hasonlóan nagyszabású a Hortobágyon megrendezésre kerülő Nyeregszemle is, ahol a magyar lovasélet és lovashagyományok mutatkoznak be.