Kerékpártúrák a nagy tavaink körül

Top 5 kerékpártúránk alkalmával a hazai tavak vidékét fedezhetjük fel. Egy- vagy akár többnapos kirándulást is tervezhetünk a Fertő tó, a Kis-Balaton, a Balaton, a Velencei- és a Tisza-tó körül. Minden túra a helyi vonatállomástól indul, így eltévedni sem lehet.

Fertő-tóKis-Balaton | Balaton | Velencei-tó | Tisza-tó


Sopron- Fertő-tó kerékpártúra

Túra hossza: 42 km
Nehézsége: közepesnél könnyebb
Terep: dombvidék
Szintemelkedés: 386 m
Tájegység: Soproni-hegység, Fertő-tó

A kerékpártúra a soproni vasútállomásnál kezdődik. Innen a Mátyás király út–Széchenyi tér–Várkerület–Ikvahíd út–Szent Mihály utca útvonalon hagyjuk el a várost; a 84-es utat egy körforgalomnál érjük el. Jobbra fordulva azon folytatjuk tovább az utunkat.

Nagycenkig a 84-es úton haladunk, közben egy falut érintünk, Kópházát. Kiscenket a Vám utcán át érjük el, ahol megnézhetjük a Széchenyi kastélyt.

A következő falu, amit áttekerünk, Kisboz lesz. Innen Fertőrákosig Fertőboz, Balf településeken hajtunk át. Ezen a szakaszon a Fertő-tó mellett tekerhetünk.

Fertőrákost elhagyva Sopronkőhida lesz a következő állomásunk. Itt a kerékpárutat követve a Németh László utca–Kreitz Róbert utca–Tómalom sor–Erdő alja utcákon vágunk át – a Tómalomtól nem messze rátalálunk a sárga kerékpáros túrajelre és azon haladunk tovább, elhagyva a falut.

Sopronba a Tómalom utcán át jutunk be, amely a 84-es utcába torkollik. Áttekerünk a főúton és a Szent Mihály utcán hajtunk tovább a Várkerület utcáig, melyet elérve jobbra fordulunk és a Várkerület–Ógabona tér–Erzsébet utca útvonalon jutunk vissza a vasútállomásra.Keszthely-Alsópáhok-Sármellék-Zalavár-Kisbalaton bemutatóház-Balatonhídvég-Zalavár-Keszthely

Túra hossza: 49 km
Nehézsége: könnyű
Terep: síkvidék
Szintemelkedés:  196 m
Tájegység: Balaton, Zalai-dombság
Térkép

A kerékpártúra Keszthelyről indul. Mi a Bordás Vince sétányról indultunk, a vasútállomás mellől. A sétány része a Balatoni kerékpárútnak. A várost Alsópáhok felé hagyjuk el, ahova 8 km tekerés után el is érünk. Itt Sármellék felé vesszük az irányt, amelyen áthaladva hamarosan Zalavárra jutunk.

A településen jobbra fordulva Újszabar felé haladunk tovább a Kis-Balaton partjáig. Itt találhatjuk a komoly történelmi múlttal rendelkező emlékhelyet, ahol a récéskúti bazilika és a Salzburg-i apátság romjai, Cirill és Metód emlékoszlopa tekinthető meg.

A Kis-Balaton bemutatóház a térség élővilágát mutatja be, ahonnan természetvédelmi területen kerékpárúton kerekezhetünk el Balatonhídvégig. A balatonhídvégi madárleskunyhóból igazi madárparadicsom tárul elénk: ritka és védett madárfajokat figyelhetünk meg.
TIPP! Vigyünk magunkkal távcsövet!
 Balatonhídvégen elérjük a Zalakomár–Sármellék között húzódó aszfalt utat. Sármellék felé fordulva hamarosan Zalavárra érkezünk, ahonnan már ismerős tájon tekerhetünk vissza Keszthelyre.Keszthely-Gyenesdiás-Felsőgyenes-Vállus-Tapolca-Szigliget-Keszthely Kerékpártúra

Túra hossza: 59 km
Nehézsége: közepes
Terep: hegyvidék
Szintemelkedés: 599 m
Tájegység: Keszthelyi-hegység
Térkép, szintkülönbség grafikon

A magas szintkülönbségek ellenére kezdőknek is ajánlott. A kerékpártúra Keszthelyről indul, javasolható, hogy kiindulópontként a Bordás Vince sétányt válasszuk, a vasútállomás mellett, hiszen a sétány része a Balatoni kerékpárútnak. A Bringakörútról az alsógyenesi strandnál észak felé kell fordulni, a körforgalomnál a Faludi utcán egészen a falu határáig, ahonnan egy kis szakaszon földút vezet az erdészeti aszfaltútra.

Kisebb-nagyobb emelkedők és lejtők váltják egymást a büdöskúti pihenőig. Mi azonban előtte néhány kilométerrel az erdészeti aszfalt úton egy T elágazásban jobbra fordulunk, Vállus felé.

Innen néhány keményebb emelkedő vár ránk, viszont bőven megéri, mert Várvölgyön a Lesencék (Lesencefalu, Lesencetomaj) felé kanyarodva a hamisítatlan vidéki élet látképe tárul elénk, szőlőskertekkel, sűrű erdőkkel.

Tapolcán a legfontosabb látnivaló a Tavas-barlang és a Malom-tó. A Szent György-hegy mellett kerekezzünk le Szigligetre, majd a bringakörúton vissza Keszthelyre Balatonederics, Balatongyörök, Vonyarcvashegy, Gyenesdiás érintésével.

Balatonedericsen útba esik az Afrika Múzem, Dr. Nagy Endre vadász hagyatéka. Érdemes megállni.Velencei-tó kerülő kerékpártúra

Túra hossza: 31 km
Nehézsége: Könnyű
Terep: síkvidék
Szintemelkedés: 198 m
Tájegység: Mezőföld
Térkép

Kerékpáros túránk kiinduló pontja Gárdony, ahonnan az óramutató járásával ellenkező irányba indulunk neki a tókerülésnek. Kerékpárúton haladva szeljük át Velencét, majd a település végén az Autópálya előtt egy balkanyart veszünk és a pálya mellett egy földúton tekerünk a Doni emlékműig. Innen 1 km-re található a Katonai Emlékpark, amit nem érdemes kihagyni, majd az autópálya alatt áttekerve a Sukoró és Pákozd között futó országútra jutunk ki.

Balra fordulva Pákozdon át visz tovább az utunk. A település utolsó utcájába, a Gábor Áron utcába fordulunk be, amelyen tovább tekerünk Dinnyés irányába.

Amikor a 7-es utat elérjük, a főút mellett egy kerékpárútra térünk rá, amely Agárdra vezet minket. A város főutcáján haladva áttekerünk Gárdonyba, a vele összenőtt településre, amely túránk végpontja.


Tisza-tó-Tiszadob kerékpártúra

Túra hossza: 180 km
Nehézsége: könnyű
Terep: síkvidék, aszfaltozott gátkoronák a Tisza mentén
Szintemelkedés: 394 m
Tájegység: Tisza
Térkép

A túra során a Tisza-tavat és a Tisza menti vidéket fedezhetjük fel Tiszadobig. Két teljesen eltérő karakterű útszakaszt fogunk bejárni. A Tisza-tó főszezonban nagyon felkapott üdülőterület sok emberrel és sok vendégfogadóval, kempinggel. Ezzel szemben a folyó menti terület Tiszadobig és vissza szinte néptelen, csendes, felfrissülni (büfé, vendéglő) csak a két kompátkelőnél tudunk, bár vizet kérni a gátőrházaknál is lehet. Enni- és innivalót vinni ajánlatos, sőt esőruhát is, mert nincsenek betérők. Kevés az árnyék, így napvédelemről gondoskodni kell. A Tisza-tónál lehet fürdeni, míg a felső szakaszon nemigen. Az aszfaltút végig kitűnő minőségű, kivéve a kiskörei duzzasztó után egy egészen rövid részt. Keskeny kerekű versenybringával legyünk elővigyázatosak! A táj gyönyörű, egyik oldalt az ártéri erdő, másikon a megművelt területet suhan el mellettünk. Sok a kócsag, gém, hattyú, vadkacsa és vízimadarakat is láthatunk itt szép számmal.

Egy nap alatt teljesíthető, de három napra felosztva írjuk le.

ELSŐ NAP

Indulás Tiszafüredről, a vízparti kempingektől. A 33-as útra gurulunk, és azon kerekezünk át a Tisza-tó partjáig, Poroszlóig. A 33-as közepes forgalmú országút, de aki tart tőle, induljon a csendes korai órákban. Több ilyen szakasz nem lesz. Poroszlónál balra rátérünk a Tisza-tó kerékpáros útvonalra, amely a gátkoronán vezet Kisköréig, közben Sarud és Dinnyéshát települések mellett haladunk el. Kiskörénél balra a duzzasztómű koronáján Abádszalókra, majd ott is balra tartva a gátra és vissza Tiszafüredre. Végig ki van táblázva, egyértelmű, eltéveszthetetlen.

MÁSODIK NAP

Tiszafüredről a 33-as úton indulunk Poroszló irányába, de még a helység vége előtt jobbra, az utolsó mellékutcába kell befordulni, keresztezni a vasutat, menni még néhány utcányit egyenesen, majd derékszögben balra fordulni a Tisza gátjára. A valóságban egyszerűbb, mint leírva, és a helybeliek szívesen megmutatják. Innen már semmi bonyodalom nem keresztezi utunkat: az aszfaltozott gáton 60 km Tiszadobig! Közben „kompolunk" is egyet Tiszadorogmánál és Tiszacsegénél. A vége felé, egy nagyon szép, nyílegyenes, kettős fasor után figyelem: az aszfalt balra fordul, de mi földúton egyenesen megyünk egy kicsit tovább, a Tisza-szabályozás emlékművéhez. Visszarérve az aszfaltra, kicsit odébb következik a „márciusi ifjak" egyikeként ismert Vasvári Pál emlékműve, melyet szintén érdemes felkeresni. Utána egy rövid egyenes úton hajrázhatunk Tiszadobig, ahol az Andrássy kastélyt és a „pisai ferde toronyként" megdőlt egykori gabonatárolót érdemes felkeresésni.

HARMADIK NAP

Ugyanezen az úton, csak fordítva:  vissza Tiszafüredre.