Kéktúra: Indulj el egy úton...

A természetjárás a teljesítménytúrán és a kéktúrán túl az aktív tevékenységek igen széles skáláját öleli fel. Ide tartozik a gyalogos, kerékpáros és lovas természetjárás, a barlangászat, a természetvédelmi célú természetjárás (ökoturizmus), de a vízisportok, a síelés és a hegymászóást is. A gyalogos természetjárás az aktív kikapcsolódás egyik legkönnyebben űzhető formája: elég kirándulócipőt vagy – a tereptől függően – bakancsot húznunk, és irány a természet!

Akár turistaegyesület tagjaként, akár csak lelkes kirándulóként kerekedünk fel, országszerte több mint 11 000 km jelzett turistaúton barangolhatjuk be hazánk tájait. A túrázáshoz nem kell különösebb tapasztalat; Magyarország hegyvidékei, dombságai, sőt síkvidékei is kiváló terepet nyújtanak a könnyebb erdei sétáktól kezdve a komolyabb szintemelkedéssel járó egész napos gyalogtúrákig mindenkinek, aki a város zaja elől a természet csendjébe szeretne menekülni.

Aki a gyalogos kirándulások alkalmával a természetben tett pihentető sétát országjárással is szeretné kombinálni, annak jó kiindulást jelenthet egy túramozgalomhoz való csatlakozás. A mozgalom szó itt kicsit csalóka, hiszen nem egyidejű csoportos megmozdulásról van szó, hanem olyan kezdeményezésekről, amelyek egy tájegységet, épített örökséget, műemlékeket, nevezetes földrajzi pontokat fűznek fel egy túraútra, vagy valamilyen híres személy emlékéhez kötődnek. Ezen hosszabb-rövidebb távú túrautakat végigjárhatjuk szakaszonként vagy több nap alatt, egyhuzamban is, a lényegük, hogy a teljesítést hitelt érdemlően bizonyítani kell.

A Kéktúra legszebb szakaszairól itt olvashatsz részletesebben.

A közel 200 magyarországi túramozgalom közül a leghíresebb az országot 1128 km hosszan átszelő Országos Kéktúra. Az Európai Gyalogtúra Szövetség döntése nyomán az egész országon átvezető, végig kékkel jelzett turistaútvonalat felvették az Európai Hosszútávú Vándorutak hálózatába is.

Az Országos Kékkör a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra, valamint az Alföldi Kéktúra egyesítésével 2550 km hosszú, Európában is egyedülálló, egységes jelzésű túraútvonalat jelent, melyek együtt Magyarország legszebb vidékein kalauzolják keresztül a turistákat. A Magyar Természetjáró Szövetség által szervezett túramozgalmak, köztük az Országos Kéktúra részletes leírása a termeszetbarat.hu honlapon található meg, de hamarosan megújult, felújított formában vehetjük kézbe az Országos Kéktúra turistakalauz legfrissebb kiadását (cartographia.hu) is.

Ha nem vagyunk annyira kitartók, hogy egy teljes túramozgalomnak induljunk neki, akkor is gyönyörű tájakon vezető, rövidebb-hosszabb turistautak közül válogathatunk a Mecsektől a Zemplénig. A tájékozódáshoz számtalan nyomtatott térkép nyújt segítséget, de van már internetes turistaút-adatbázis is, mely a turistautak.hu címen érhető el. A terepen a térképek és GPS készülékek mellett segítségünkre vannak a turistajelzések is, amelyeket nálunk egységesen színekkel jelölnek. A kék, piros, sárga és zöld jelzéseket általában jól látható tereptárgyakra, jellemzően fák törzsére festik. A turistajelzések magyarázatához hasznos segítséget kaphatunk a következő linken.

Ha „csupán" a távolságok és szintemelkedések legyőzése nem elég motiváció az útra keléshez, akkor próbáljuk ki a geocachinget! De mit is takar ez a furcsa kifejezés? A geocaching tulajdonképpen egy természetbarát játék, mely a kincskeresés ősi szenvedélyére alapozva egyesíti magában a modern technikát (GPS, internet) a természetjárással, a turizmussal és az ismeretterjesztéssel. A játék lényege, hogy GPS vevőkészülék segítségével rátaláljunk egy valamilyen (földrajzi, kulturális vagy történelmi) szempontból érdekesnek tartott helyszínen elrejtett ún. geoládára, melynek koordinátáit és a helyszín leírását közzéteszik a játék internetes honlapján. A Magyarországi geocachingről további információkat és az elrejtett kincsesládák adatait a geocaching.hu honlapon találhatjuk meg.

A természetjárás lehet játék, de lehet sport is: ez a teljesítménytúrázás! A teljesítménytúrák egy előre meghatározott útvonalon haladnak, ahol a célt egy megadott időkorláton, szintidőn belül kell teljesíteni. A végigjárás igazolására útközben ellenőrzőpontokat állítanak fel, ahol pecséttel vagy bejegyzéssel látják el az igazolólapot. A Magyarországon szervezett teljesítménytúrák között a teljesitmenyturazoktarsasaga.hu oldal eseménynaptárában böngészhetünk.