Így bringázzunk az erdőben!

Ha szigorúak akarunk lenni, két legális épített pályát találunk Magyarországon, de ez ne vegye el a kedvünket attól, hogy letérjünk a betonutakról és bekanyarodjunk a jó levegőjű, árnyas erdőbe. Hiszen ezt már egyébként is legálisan megtehetjük a kijelölt útvonalakon, és most azt is elmondjuk, hol vannak ezek közül a legjobb helyek.

Kiss Csaba, a Holkerékpározzak.hu tulajdonosa így foglalta össze az erdei kerékpározás szabályainak esszenciáját: „Kerékpározni azokon az erdei feltáró utakon lehet, ami nem jelzett gyalogos turistaút és két nyomtávos, azaz, ahol normál esetben az erdészeti munka zajlik." Ez a gyakorlat még viszonylag új, de bevált, kialakított útvonalak viszont már léteznek. Nézzük, melyek ezek!

TIPP! A 2013-ban módosított erdőtörvény kerékpárosokra vonatkozó jogszabályát itt lehet elolvasni

BÜKK, a legkiterjedtebb útvonalhálózat

„Amikor a hegyikerékpározás divatba jött – jó néhány éve  külföldről sokszor hallottuk, hogy micsoda károkat okoznak, bontanak, átgázolnak a területen. Mi ezt a Bükkben nem tiltással előztük meg. Hozzávetőlegesen 16 évvel ezelőtt az erdészeti úthálózaton alakítottunk ki 350 km összhosszúságú erdei kerékpáros túraúthálózatot" – tudtuk meg Baczur Jánostól, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Ökoturisztikai és Környezeti Nevelési Osztály osztályvezetőjétől.

A helyi adottságok kedveznek az erdei kerékpározás műfajának, hiszen a Bükk-hegységben és a Bükk-fennsíkon végig sziklába ágyazott, stabil utakat találunk. Eső után például hamar megszárad a talaj, és jól járhatóvá válik.

"Több útvonalat kisvasúti nyom helyén épített úton jelöltünk ki, melyek lejtésének szöge, meredeksége nagyon jól megfelel a kerékpárosok számára. Úgy alakítottuk ki az útvonalhálózatot, hogy elkerülje mind a védett természeti értékeket, mind a gyalogos turisták járta keskenyebb ösvényeket, viszont látnivalót is biztosítson a kirándulóknak, és néhány útvonal ugyanakkor természetismereti tanösvényhez is kapcsolódik.

TIPP! Kerékpárbérlés: Felsőtárkányon és Szilvásváradon lehet megfelelő kerékpárt bérelni.

Kerékpáros rendezvények a Bükkben: a nemzeti park szervezésében már hagyományosnak számít az Európai Nemzeti Parkok Napjának alkalmából (május 24.) indított kerépkáros túra Aggteleken és környékén. Ezt a könnyű túrát akár kölcsönbiciklivel is megtehetjük, és a szervezők gondoskodnak a résztvevők oda- és visszaszállításáról is.

TIPP!  A Holkerékpározzak.hu túraajánlata a Bükkben: Felsőtárkányi körtúra és a Szalajka-völgyi kerékpáros körtúra. Mindkét túra megtalálható itt: kerékpáros túrák Észak-Magyarországon 
 

MÁTRA és az ország leghosszabb downhill pályája

A Mátrában csak Mátrafüred és Gyöngyös között van kiépített kerékpáros útvonal, illetve a meglévők nincsenek még rendszerszerűen összekötve sem egymással, sem a kerékpárosok által már használható erdészeti „dózerutakkal". Profi, épített pályát azonban legálisan használhatunk a Mátrában, összesen hármat.

A High-Tech Sportok Bázisa a Mátrában három túraútvonalat javasol a hegyikerékpárosok számára. „Itt, a Mátrában található Magyarország leghosszabb legális downhill pályája, összesen 7 km-es, mely Kékestetőtől Mátrafüredig tart 700 méteres szintkülönbséggel. A pályát csak engedéllyel, túravezetővel használhatják a kerékpárosok. Ez azt jelenti, hogy a befizetett pályahasználati díj fedezi a kerékpárok és a kerékpározók hegyre- és visszaszállítását, a megfelelő védőfelszerelést, a kerékpárbérlést és a túravezetést. A pálya azért is különleges, mert hazánkban csak itt lehet kipróbálni a mountain cartokat, a monsterrollereket, a monsterbike-okat és a hill dogokat."- tudtuk meg Ocela Tibortól a HSB munkatársától. 

Felső kép: downhill a Mátrában, alsó kis videó:
ilyen a mountaincart, ahogy az Év Utazója vezeti

BAKONY és az eplényi Bringaréna

Magyarország komplex kerékpáros paradicsomát Eplényben találjuk. Az eplényi pálya több kuriózummal is rendelkezik, ezek egyike, hogy a kiépített családi pályák mellett a vadabb műfajt kedvelők és a tanulók is békében megférnek egymás mellett. Ugyanis cross-country és downhill pálya is várja a Bringarénába érkezőket! A másik izgalmas érdekesség pedig az, hogy – mivel télen sípályaként működik a terület , teljes értékű felvonóval találkozunk, ami a legkisebb fáradtság nélkül szállítja fel az embert és hű drótszamarát a pálya legmagasabb csúcsára. 

Az extrémkedés mellett természetesen a szelíd kerékpáros kirándulóknak is tartogat kialakított túraútvonalakat a Bakony. A családi élménypályákon szép kilátást és hűs erdei túrát találunk a szépen karban tartott, széles utakon. És ennél a kis videónál biztos minenkinek jobban megy a bicajozás. 

PILIS, VISEGRÁDI-, BUDAI-HEGYSÉG

Erdészeti utakat használhatunk a Budapest környéki hegyekben is kerékpárral, összesen 100 km hosszúságban. A Pilisi Parkerdő figyelmeztetése szerint az erdészeti utakon számíthatunk kővel felszórt, fával, sárral szennyezett utakra, erdészeti munkagépekre is.

Vállalkozókedvűek a fellegvárig nem, de Visegrádig eljuthatnak az erdei utakon

Három különböző jelzéssel találkozhatunk ezeken a kijelölt erdészeti utakon. A piros jelzést csak azok kövessék, akik sportosabbak, felkészültek, hiszen látványos, kihívásokkal teli utat állítottak nekik össze a gerincvonalon. Kék jelzésű útnak, avagy a „Királyok útjának", a kevésbé edzettek is nekivághatnak. Zölddel jelölik a gerincutakhoz kapcsolódó, kerékpározható utakat nehézségi besorolás nélkül. Erdei utak használatának szabályai a Pilisi Parkerdőben

TIPP! Túrák a  Holkerékpározzak.hu ajánlásáva: Visegrádi-hegységben a Prédikálószék kerékpártúra,  Budapest környékén a Hárs-hegyi kilátók túrája

BÖRZSÖNY

A Börzsönyben az Ipoly Erdő Zrt. által kijelölt 65 km hosszúságú erdészeti utakat használhatjuk kerékpárral elsősorban a Börzsöny délkelet-északnyugat irányú nagy völgyeiben – írja oldalán az erdészet. Itt a Nagyorosz–Bernecebaráti, Diósjenő–Kemence, Kóspallag–Nagybörzsöny szakaszokat értjük, illetve a nagymarosi Panoráma utat. A kerékpáros szabályokat és túraleírásokat a Börzsönyben itt gyűjtötték össze.

TIPP! Túrák a  Holkerékpározzak.hu ajánlásával: Börzsönyi várak kerékpártúra

Erdei út a királyréti kisvasút mozdonyából