Turistaként horgászni?

Immár ez is lehetséges. 2014 óta elérhető a turista állami horgászjegy. A magyar és külföldi állampolgárok számára létrehozott állami horgászjegy ára az idei évben sem emelkedett: 2.000 Ft-ba kerül és 90 napig használható. A kiváltásához nem szükséges horgászegyesületi tagság.

A turista horgászjegyet online lehet igényelni – magyar, angol és német nyelven  a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján.

A horgászjegy a regisztrációt és az online teszt (vizsga) sikeres kitöltését követően bankkártyával fizethető. A teszt kitöltéséhez szükséges tananyag (az alapvető szabályokról, fajokról és más fontos tudnivalókról) szintén megtalálható a NÉBIH honlapján. Ez a vizsga nem azonos az állami horgászjegy váltásához szükséges állami horgászvizsgával.

A turista állami horgászjegyet és a fogási naplót a rendszer a regisztrált e-mail címre küldi el automatikusan, a díj megfizetését követően. Ezt a két dokumentumot a tulajdonosának ki kell nyomtatni és a vízparton magánál tartani, illetve a fogási naplót kitölteni.

Turista állami horgászjeggyel rendelkező személy egy – legfeljebb három, darabonként legfeljebb háromágú, horoggal felszerelt – horgászkészséget, valamint egyidejűleg egy darab, 1 m2-nél nem nagyobb csalihalfogó emelőhálót használhat.

A turista állami horgászjegy hatósági igazolványnak minősül. Évente egy alkalommal váltható ki és 90 napig érvényes. A turista állami horgászjegy csak nyilvántartott halgazdálkodási vízterületen, érvényes területi jeggyel együtt jogosít horgászatra. A területi engedély a halgazdálkodásra jogosultnál és megbízottjainál vásárolható (pl. horgászegyesület, horgászbolt).

A nyilvántartott halgazdálkodási vízterületek listája itt elérhető.

További információ a horgászási lehetőségekről itt található.

Balatoni horgászat

Horgászat a Tisza-tónál