Kínpadon a kalandparkok - interjú

Néhány hazai kalandparkot vetettünk össze, melyikük a nagyobb legény a gáton, a döntést pedig az olvasóra bízzuk. Kínpadon: Robin Kalandsziget, Serpa Kalandpark, Zemplén Kalandpark.

Hogyan választották ki a kalandpark helyszínét?

Robin Kalandsziget: Mindenképpen olyan helyszínt szerettünk volna választani, amely Magyarországon egyedülálló a kalandparkok piacán. Ezért esett a választás egy szigetre, mely természetes környezetében, állatvilágában kuriózumnak számít az élményparkok között. Nem titkolt szándékunk volt ezzel az is, hogy az aktív kikapcsolódás mellett természeti ismereteket is nyújtsunk a vendégeinknek, megismertetve őket a Tisza-tó varázslatos világával.

Serpa Kalandpark: Annak idején, 11 éve sok helyszínt bejártunk a Balaton-felvidéken és egy már működő turisztikai látványosság mellett kötöttünk ki. A helyszínnek két fontos összetevője van, a természeti környezet és a minél fejlettebb infrastruktúra.

Zemplén Kalandpark: Mint egy komplex, aktív turisztikai központ helyszíne, a kiválasztás alapja a város első idegenforgalmi látványossága, a libegő volt. Ennek induló állomásához telepítették a bobpálya indító állomását is. A bobpálya felső állomása (ahonnan a bobos száguldás megkezdhető) és a kalandtúra pályák, sípályák és tubby pályák a libegő középső állomásánál helyezkednek el. Ennek oka az, hogy így az egyes élményelemek kész programcsomagokba foglalhatók, valamint a helyszín (Magas-hegy: a város régi sípályáinak területe és kedvelt kirándulóhely) adottságai is kiválóak voltak.

Sobri Jóska Kalandpak: Ez a szép bakonyi környezet rögtön elnyerte a tetszésünket. A terület közművesített, jól megközelíthető, de mégis békés, nyugodt.

 

Hogyan tervezték meg, milyen játékok és akadályok legyenek a parkban?

Serpa Kalandpark: Több mint húszéves hegymászó és sporttapasztalattal rendelkezve terveztük meg parkunkat. A tervezéskor egy kalandpark működött az országban Szilvásváradon, ahol nem jártunk, s azóta sem, egyben sem. A magunk útját járjuk. A tervezéskor nem a szórakoztatás, hanem a fizikai kultúra fejlesztése volt a cél. Játékunk nincs, csak klasszikus erő és egyensúly elemek. Akik minket keresnek, a kihívást keresik magukkal, erőnlétükkel, bátorságukkal szemben. Vidámparki jellegű játékok nálunk nincsenek és nem is tervezünk ilyet.

Zemplén Kalandpark: A játékok és akadálypályák megtervezésében a megbízást elnyert cég volt segítségünkre, akik tapasztalataik és a helyszín ismeretében megtervezték a pályákat. Fontos volt számunkra, hogy legalább egy kisgyermekek számára bejárható pálya, valamint legalább 3, különböző nehézségi fokozatú, nagyobb gyermekek és felnőttek igényeit is kielégítő akadályokat tartalmazó pálya épüljön ki.

Robin Kalandsziget: Természetesen, mint minden kalandparkban, így nálunk is megtalálhatók a „slágerjátékok", azonban megpróbáltunk mindenből kicsit többet, kicsit magasabbat, kicsit hosszabbat, kicsit nagyobbat! Kötélpályáinkon az akadályok száma több mint 140 db, drótkötélcsúszdáink 300 és 400 méter hosszúak, a mászófalunk – mely az egyik legnagyobb mászófelülettel rendelkezik az országban – 15 méter magas! Kihasználva a víz adta lehetőségeinket természetesen vízi játékelemeink is vannak szép számmal. Tanösvényeink hossza pedig közel 4 km földközelben és a fák lombkorona szintjén.

Sobri Jóska Kalandpark:  Részben saját ötletek, részben már meglévő külföldi kalandparkokból vettük a mintát.

Melyik a legnépszerűbb játékuk?

Serpa Kalandpark: A legnépszerűbb elemünk az egyórás, közepes erősségű Koppány útja kalandösvény. A sportosaknak egy szórakoztató túra, az átlagnak fárasztó, de sikerélményt jelentő kihívás.

Zemplén Kalandpark: Mindhárom kalandtúra-pálya egyaránt népszerű, ugyanakkor az élményelemeket tekintve egyértelműen a bob és a libegő a legnépszerűbb! Mivel nálunk van Magyarország leghosszabb és legextrémebb bobpályája, így ez nem is csoda.

Robin Kalandsziget: Egyértelműen a kötélpályáink vonzzák a legtöbb vendéget, de a 18 méter magasságból induló drótkötélcsúszdáink is nagyon népszerűek.

Sobri Jóska Kalandpark:  A hófánk és a  hajócsúszda.

Melyik a legújabb játékuk, illetve terveznek-e újításokat, újdonságokat a parkban?

Zemplén Kalandpark: 2013 nyarán nyitottunk a libegő alsó állomásánál egy 1000 négyzetméter felületű korcsolyapályát, melyet a nyári szezonban görkoripályaként használtunk, majd novembertől mesterséges jég kialakítása után jégkorcsolyapályává alakítottunk át - hihetetlen sikerrel! A Zemplén Kalandpark azonban töretlenül fejlődik tovább: jövőbeni terveink között szerepel a hóágyúzott sípályákat magában foglaló sícentrum további bővítése, egy mászófal-központ és turistaszálló kialakítása, valamint egy extra hosszú tiroli kötélpálya a kilátótól a középállomásig, amelyen kötött pályán, sárkányrepülést imitáló felszerelésben, zuhanórepülésben száguldhatnak az adrenalinfüggők, mint a szirti sas.

Serpa Kalandpark: Legújabb egységünk egy kifejezetten nehéz akadálypálya 1,5-2 óra időtartamú, melyet kevesen választanak, de ők emlékeznek rá. 11 éve folyamatosan fejlesztünk és ez a folyamat természetesen nem áll meg.

Sobri Jóska Kalandpark:  Legújabb játékaink a Hámori-vár, a hajócsúszda, az FBI akadémia,  ezen felül tervezzünk egy bobpályát, és a strand kialakítását.

Robin Kalandsziget: Mivel még viszonylag új kalandpark vagyunk, ezért a 2013-as évre nem terveztünk fejlesztéseket, viszont csapatépítő programjainkat évről évre színesítjük.

Tudna említeni egy különösen mulatságos/érdekes esetet a kalandpark történetéből?

Robin Kalandsziget: Sok vendégünk kérdezi, hogy mennyi időt töltünk és milyen eszközt használunk a hódok által kirágott fák imitálására. Nos, semmit, nálunk valóban nagy hódkolónia él, aminek nyomait folyamatosan megtekinthetik a vendégeink. Valamint egész napos bizonyítékunk van arra, hogy nálunk még Erőss Zsolt is megizzad!

Sobri Jóska Kalandpark: A vízi akadálypályákon neves személyiségek is megpróbáltak már átkelni, és beleestek a vízbe, ami a közönség körében nagy nevetség tárgyát képezte.

Serpa Kalandpark: Ez a legnehezebb kérdés, mert sok-sok minden történt, de hirtelen nem tudok kiragadni egyet. Inkább megható maradt meg bennem, amikor a kezdetekkor nálunk járt, akkoriban még középiskolás lány már az ovis kisfiát terelgette a mászófalhoz. Felmutatott: "Na itt izzadt édesanyád kamaszkorában"!

MÉG TÖBB KALANDPARK>>