Kerékpártúrák a Dél-Alföldön

Kerékpártúrák Dél-Alföldön
hossz:
nehézség:


Kiskunsági túra 
Túra hossza: 305 km
Nehézsége: Közepes
Terep: Síkvidék
Összintemelkedés: 730 m
Tájegység: Csepel-sziget és Pesti-félmedence, Solt-Bajai síkság
Érintett települések: Budapest XXIII., Dunaharaszti, Taksony, Bugyi, Apaj, Kunszentmiklós, Szabadszállás, Fülöpszállás, Soltszentimre, Kiskőrös, Öregcsertő, Kalocsa, foktő, Uszód, Dunaszentbenedek, Géderlak, Ordas, Harta, Solt, Apostag, Dunavecse, Tass, Dömsöd, Kiskunlacháza
 
Követhető útvonal-leírás: Budapest (Soroksári majd Helsinki út), felüljárónál 51-es útra, Dunaharaszti, Taksony, ott táblánál balra Bugyi felé. A településen jobbra, majd balra Kunpeszér felé. Szittyóürbőnél a leágazásnál jobbra, nincs kitáblázva, közforgalom elől elzárt úton Apajra, ott balra, majd Kunszentmiklós, Szabadszállás, Fülöpszállás. Fülöpszálláson balra, át a síneken és jobbra, Soltszentimre, az első kereszteződésben jobbra Kiskőrösre, onnan a kitáblázást követve Kalocsa felé. 
 
Kalocsán a főúton balra és hamarosan jobbra Dunapataj felé, Foktő, Uszód, Dunaszentbenedek, Géderlak, Ordas településeken át. Ott az 51-es úton balra, majd hamarosan balra fel a töltésre, azon tovább Hartáig majd majdnem Soltig, Solt, Apostag, Dunavecse, ott az országúton, vagy tőle balra a kerékpárúton, majd ahol annak vége, onnan végig az 51-esen, Tass, Dömsöd, Kiskunlacháza, Taksony, ahonnan ugyanúgy vissza, ahogy elkezdődött a túra.
 
További információk, térkép és az élménybeszámoló itt.
 

Gemenc – Béda Kerékpártúra 
Túra hossza: 61 + 58 + 60 (175) km
Nehézsége: könnyű
Terep: Síkvidék; aszfaltozott gátkoronák és kisforgalmú országutak a Duna mentén
Össz szintemelkedés: 453m
Tájegység: Sárköz, Mohácsi-sziget
Érintett települések: Baja, Pörböly, Szeremle, Dunafalva, Mohács, Kölked, Mohács-Sárhát
 
A túra a legdélebbi magyar Duna-szakaszt mutatja be, körüljárja a Gemenci erdőt és Bédát, mindkettő a Duna-Dráva Nemzeti Park része. A pezsgő életű Baját leszámítva szinte érintetlen természeti területeket érint. Egy rövid, kikerülhető szakaszt (Dunafalva- Újmohács) kivéve végig jó minőségű aszfaltúton, vízszintes terepen tekerünk, keskenykerekű bringával is járható. Kevés a frissítési lehetőség (büfé, vendéglő), vizet kérni gátőrházaknál is lehet. Esőruha ajánlatos, mert nincsenek fedett helyek. Kevés az árnyék, napvédelemről gondoskodni kell. A táj egyik oldalát ártéri erdő, másikat pedig a megművelt táj szegélyezik. A három napra felosztott túra egy nap alatt is teljesíthető. 
 
1. nap:
Indulás Bajáról, a Sugovica partjáról. Az 55-ös úton nyugat felé indulunk, de még a Duna-híd előtt, rögtön a vasúti aluljárót követően, jobbra rátérünk az árvédelmi gát betonozott, majd aszfaltozott útjára. Kiváló megállóhely pihenés szempontjából az érsekcsanádi szivattyútelep (É 46° 15,138'; K 18° 55,087'): műemlék-gépház, információs tábla. Tovább a gáton, át az M9 autóút alatt, majd rögtön balra fel a Szent László-híd északi oldalán található kerékpárútra. Túloldalt a gáton dél felé, majd a gát vonalát követve eljutunk a Sió zsilipjéig. Azon át, és tovább a gáton a keselyűsi kocsmáig, amely frissítési lehetőségként szolgálhat.
 
Tovább a gáton dél felé elérjük a Lankóci-műemlék szivattyútelepet és Vízügyi Múzeumot (É 46° 15,307'; K 18° 50,619'). A gépházban megtekinthetjük a régi dízelmotort, azonban a látogatásra előre be kell jelentkezni a gátőrnél: Felker Zoltán, +36/20 541-4977. Pörböly határában, kiérve az 55-ös útra, azon balra, majd át a Türr István-híd kerékpárútján Bajára.
 
2. nap:
Baja központjából dél felé, Hercegszántó irányában (51-es út), de még a városban jobbra letérünk Szeremle felé. Rögtön a kis lejtő aljában érdemes megállni, megnézni a Ferenc-csatorna zsilipjét (műemlék). A forgalmatlan országúton Dunafalvára, onnan a földes gátkoronán tovább. (Rossz terepviszonyok esetén továbbhajtunk az országúton Szabadságpusztáig, és onnan jobbra) A cél a mohácsi komp. 
 
Mohácson egyenesen dél felé, majd az országúton Kölkedre (a faluban Gólyamúzeum). Még a falu széle előtt látszik, hol kell balra felmenni a gátra, aszfaltozott út, kerékpáros útjelző „totemoszlopokkal", szép helyekkel. Frissítési lehetőség nincs! A gátat az országhatárig követjük (aszfalt vége, jól látszik), ott derékszögben jobbra be az erdőbe egy kis útra (sáros is lehet). Egyenesen tovább ezen, a vaskapu nincs lezárva, zárd be magad után. A néhány házból álló Erdőfűn (É 45° 54,438'; K 18° 45,681') nagyon jó falusi szállásokat találhatunk.
 
3.nap:
Erdőfűről visszaindulunk Bajára, a tegnapi út folytatását kell követni Kölkedig, erdőben, holtágakat keresztezve. Javasolt segédlet: A Duna-Dráva Nemzeti Park különféle térképei.
 
További információk és térkép itt.
 

Szabadkígyós – Békéscsaba – Szabadkígyós kerékpáros körtúra
Túra hossza: 34 km
Nehézsége: könnyű
Terep: Síkvidék
Szintemelkedés: 74 m
Tájegység: Maros hordalékkúpja
Érintett települések: Szabadkígyós, Békéscsaba, Újkígyós
 
Kerékpártúránkat a szabadkígyósi vasútállomásról indítjuk. Az állomás a falutól távol található, így bár Szabadkígyósról indulunk, mégis ennek a településnek a nevezetességeit nézzük meg utoljára. A vasutat elhagyva egy T-elágazásba érünk, ez a Szabadkígyós – Gyula országút. Itt balra fordulunk, majd néhány méter után jobbra és Békéscsabára bicajozunk.
 
A várost 5 km múlva érjük el. Tipikus alföldi város érdemes kicsit elidőzni a központjában. Legrégebbi épülete az 1745-ből származó Kistemplom. Tovább tekerve a megyeszékhelyet az Orosházi úton hagyjuk el. Egy félkört téve 12 km után jutunk el a következő településre, Újkígyósra. Innen már csak néhány kilométer Szabadkígyós. A település fő látványossága a Wenckheim-kastély.
 
Gyula felé tartva a falut éppen elhagyva balkéz felől a Wenckheim-kripta mellett haladunk el. Hamarosan egy keresztetődéshez érünk. Túránk elején itt fordultunk Békéscsaba felé, most azonban egyenesen, majd jobbra fordulva érünk vissza a kiindulópontra.
 

További információk és térkép itt.
 
Szabadkígyós – Gyula – Békéscsaba – Szabadkígyós  kerékpáros körtúra
Túra hossza: 63 km
Nehézsége: közepes
Terep: síkvidék
Szintemelkedés: 100 m
Tájegység: Maros hordalékkúpja
Érintett települések: Szabadkígyós, Gyula, Doboz, Békéscsaba, Újkígyós
 
Kerékpártúránkat a szabadkígyósi vasútállomásról indítjuk. Az állomás a falutól távol található, így bár Szabadkígyósról indulunk, mégis ennek a településnek a nevezetességeit nézzük meg utoljára. A vasutat elhagyva egy T-elágazásba érünk, ez a Szabadkígyós – Gyula országút. Itt jobbra fordulunk Gyula felé.
 
A kereszteződéstől kb 10 km-re fekszik Gyula. A vár meglátogatása után a várost északi irányban hagyjuk el a Nagyváradi utcán át Doboz irányában. 3 km múltán elérjük a Körös partját és mellette tekerünk a Dobozi-hídig, amely átível a folyó fölött és Dobozra vezet.
 
A hídnál viszont mi balra kanyarodunk Békéscsaba irányába. A várost 8 km múlva érjük el. Tipikus alföldi város érdemes kicsit elidőzni a központjában. Tovább tekerve a megyeszékhelyt az Orosházi úton hagyjuk el. Egy félkört téve 12 km után jutunk el a következő településre, Újkígyósra. Innen már csak néhány kilométer a Szabadkígyós. A település fő látványossága a Wenckheim-kastély.
 
Gyula felé tartva a falut éppen elhagyva balkéz felől a Wenckheim-kripta mellett haladunk el. Hamarosan egy kereszteződéshez érünk. Túránk elején itt fordultunk Gyula felé, majd jobbra kanyarodva érünk vissza a kiindulópontra. Ügyeljünk arra, hogy mindig legyen nálunk elég víz, különösen a melegebb nyári napokon.
 
További információk és térkép itt.
 

Szabadkígyós – Kétegyháza – Pusztaottlaka – Szabadkígyós kerékpáros körtúra
Túra hossza: 51 km
Nehézsége: közepesen könnyű
Terep: Síkvidék
Szintemelkedés: 56 m
Tájegység: Maros hordalékkúpja
Érintett települések: Szabadkígyós, Kétegyháza, Medgyesegyháza, Medgyesbodzás, Pusztaottlaka, Csabaszabadi, Újkígyós
 
Kerékpártúránkat a szabadkígyósi vasútállomásról indítjuk. Az állomás a falutól távol található, így bár Szabadkígyósról indulunk, mégis ennek a településnek a nevezetességeit nézzük meg utoljára. Az állomástól Kétegyháza felé vesszük az irányt. Kétegyházán megnézzük az Almássy-kastélyt, a község egyik nevezetességét, majd elhagyva a települést tovább haladunk Medgyesbodzás felé, Medgyesegyházát érintve. Itt Csabaszabadi felé vesszük az irányt, útközben érdemes betérni Pusztaottlakára, meglátogatni a Vadasparkot, valamint Pusztaottlaka- Tökfalura meglátogatni a kistemplomot.  
 
Csabaszabadi után 5 kilométert kell tennünk a következő településig, Újkígyósig. Innen a következő község Szabadkígyós, amelynek legismertebb látványossága a Wenckheim-kastély. Gyula felé tartva a falut éppen elhagyva balkéz felől a Wenckheim-kripta mellett haladunk el.
 
További információk és térkép itt.
 

Nincs a keresési feltételnek megfelelő kerékpártúra.