Kerékpártúrák Budapesten és környékén

Kerékpártúrák a Budapest környékén
hossz:
nehézség:


Duna-parti kerékpáros körtúra Budapesten
Túra hossza: 23 km
Nehézsége: Könnyű
Terep: Síkvidék
Szintemelkedés: 251 m
Tájegység: Budapest
Érintett települések: Budapest IX., XI., I. II., III., XIII., V.
 
A kerékpártúra kiindulópontja a Rákóczi-híd pesti oldalán, a Művészetek Palotájánál található. Innen kerékpárúton áttekerünk a hídon a budai oldalra, majd az ott található kerékpárúton a Duna parton folyásiránnyal szemben haladva tekerünk tovább a Lánchídig. Közben elhaladunk az Egyetem város, a Szent Gellért tér, Gellért-hegy mellett.
 
A Lánchídnál a Clark Ádám téren behajtunk a körforgalomba és az alagút előtti útra a Hunyadi János utcára hajtunk rá. Ez az út felvisz a várba. A Tárnok utcán tovább haladva útba ejtjük a Mátyás templomot és a Halászbástyát, majd a Bécsi kapun át elhagyjuk a várat.
 
A Fláth János és a Hattyú utcán át legurulunk a Batthyány térre. Innen a kerékpárúton tovább haladva az Árpád-hídig tekerünk. Áthajtva az Árpád-híd alatt teszünk egy kis kört a Szentlélek téren, majd felhajtunk a hídra, és annak közepén legurulunk a Margit-szigetre.
 
Keresztül tekerünk a szigeten és a Margit-hídon át a pesti oldalra tekerünk. A Jászai Mari tértől a Parlamentig kerékpárúton haladhatunk. Az Országház után viszont a kerékpárút véget ér. A Széchenyi rakparton tekerünk el a Lánchídig, majd onnan a Pesti alsó rakparton az Erzsébet-hídig. Innen a Belgrád rakpart következik a Szabadság hídig.
 
Innen jön utunk legforgalmasabb szakasza, a Vásárcsarnok mellett a Sóház utcába hajtunk be, majd a Közraktár utca baloldalán lévő járdáján tekerünk el a Petőfi-hídig. A híd után ismét kerékpárúton haladva érünk vissza a Rákóczi-hídhoz.
 
További információk és térkép itt.
 

48-as túra 
Túra hossza: 33/ 60 km
Nehézsége: Közepesnél könnyebb/ közepes
Terep: Dombvidék
Szintemelkedés: 349/ 531m
Tájegység: Gödöllői-dombság
Érintett települések: Budapest XVI., Pécel, Isaszeg, Gödöllő, Szada 
 
A szabadságharc halottainak nyughelyét érintő 48-as túra a cinkotai HÉV megállóból indul. A kevésbé edzettek számára a végpont a gödöllői HÉV megállója lehet, de az aktívabbak teljesíthetnek még egy 27 kilométeres szakaszt, melynek végpontja Budapest. 
 
A túra a cinkotai HÉV megállóból indul, ahonnan a Vidám vásár úton haladunk, a Simongát utcáig, amelyre jobbra ráfordulva a Naplás-tóig hajtunk. A Naplás úton, majd a Rákoscsaba utcán végighajtva a Péceli úthoz érünk, ahol Pécel felé kanyarodva továbbtekerünk. 
 
Pécelen át Isaszegre tekerünk. A falu határában, nem sokkal a vasúti kereszteződés előtt balra egy pihenőt érintünk. Itt található a Képesfa, amelyet érdemes megtekinteni, ugyanis elolvashatjuk a legendát, amely szorosan kapcsolódik a szabadságharc eseményeihez.
 
Isaszeg központjában Dány felé fordulunk, majd a jobb kézről csatlakozó Sápi úton tekerünk tovább, aminek közvetlen folytatása egy földút, amely a honvéd sírokhoz vezet. A nézelődés után innen visszatekerünk Isaszegre és továbbfolytatjuk utunkat Gödöllőre. Gödöllőn a túra a HÉV megállóban véget ér. Innen vissza lehet vonatozni a kiindulási pontra, vagy a fővárosba.
 
Aki viszont folytatni szeretné a kerekezést, folytassa tovább az utat Szada felé. Áthaladunk az M3-as autópálya alatt, majd áttekerünk Szadán. Ott Mogyoród felé fordulunk, ahová egy hosszú, enyhe emelkedő után az autópálya felett áthaladva érkezünk meg. Innen Fóton keresztül kerekezünk vissza a fővárosba. Fót és Budapest között az út már forgalmasabb, így ügyelnünk kell. 
 
További információk és térkép itt.
 

Aszódi kerékpártúra 
Túra hossza: 51 km
Nehézsége: Közepes
Terep: Dombvidék
Összintemelkedés: 435 m
Tájegység: Cserhát
Érintett települések: Aszód, Kartal, Verseg, Kálló, Erdőkürt, Acsa, Püspökhatvan, Galgagyörk, Galgamácsa, Iklad
 
A biciklitúra Aszódról indul a Kossuth út (3-as út) és az Ady Endre utca kereszteződéséből. Az első kilométereket a 3-as úton tesszük meg, Kartal települést megcélozva, majd egy körforgalom után ráhajtunk a Kartali útra és ezen tekerünk végig a faluig. Kartal után a következő község Verseg lesz, amelyet elhagyva Pest megyéből is kifutunk.
 
Kálló és Erdőkürt falvak egy kis ízelítőt mutatnak a nógrádi falvak életéből. Ezeken áttekerve utunk visszatér Pest megyébe, Acsára. Acsa után a Galga-patak völgyében tekerünk vissza Aszódra Püspökhatvan, Galgagyörk, Galgamácsa, Iklad érintésével.
 
További információk és térkép itt.
 

Budapest – Nagymaros – Budapest kerékpártúra 
Túra hossza: 106 km
Nehézsége: közepes
Terep: Síkvidék
Szintemelkedés: 432 m
Tájegység: Szentendrei-sziget és Pesti-félmedence
Érintett települések: Budapest XIV., XIII., IV.,  Dunakeszi, Göd, Sződliget, Vác, Verőce, Nagymaros
 
A kerékpártúrát Budapestről a Hősök teréről indítjuk. Budapestet, Káposztásmegyer városrészen át hagyjuk el, a Külső Szilágyi úton. A város határában az M0 autópálya előtt jobbra kanyarodunk és egy alagúton a vasút alatt haladunk át.
 
Továbbtekerve hamarosan megérkezünk Dunakeszire, a Verseny utcába, ahol az első körforgalomig kerekezünk. Itt a 3. kijáraton át a vasút felett áthajtunk, majd az első lehetőségnél 180 fokos jobb kanyart veszünk és a vasút mellett haladunk a Dunakeszi vasút állomásig, ahol balra fordulva, a Béke utcán haladunk a Fő út keresztezéséig. Ezen áthajtva jobbra fordulva találjuk a kerékpárutat, amelyen eljutunk Nagymarosig, Göd, Sződliget, Vác és Verőce telelpülések érintésével. Nagymarosról, a már ismert úton visszafelé haladva érünk vissza Budapestre a Hősök terére.
 
További információk és térkép itt.
 

Budapest – Szentendre – Budapest kerékpáros körtúra 
Túra hossza: 34 km
Nehézsége: Könnyű
Terep: Hegyvidék
Szintemelkedés: 180 m
Tájegység: Pilis-Visegrádi-hegység
Érintett települések: Budapest III., Szentendre, Pomáz, Budakalász
 
A kerékpártúrát Budapesten az Újpesti vasúti híd budai lábánál kezdjük. Innen a Római-parton tekerünk Szentendréig. A történelmi város szélén, a Bükkös-patak gátján tekerünk tovább a 11-es főútig. Átkelve az úton balra fordulunk és néhány méter után jobbra a Pomázi úton hagyjuk el a várost, és hamarosan elérjük Pomázt. A város fő tranzitút rendszerébe a Kossuth utcánál csatlakozunk. Balra fordulva a József Attila, Árpád fejedelem, Budakalászi utcán haladva érjük el a vele szinte összenőtt Budakalászt.
 
A települést a Pomázi, Szentendrei, József Attila utcákon át hagyjuk el, és elérjük a 11-es főút mellett húzódó kerékpár utat. A kerékpárúton jobbra fordulva visszatekerünk Budapestre, majd 11-es út mellett haladunk a balról beletorkolló Népfürdő utcáig.
 
További információk és térkép itt.
 

Gödöllői-dombság kerékpáros körtúra 
Túra hossza: 105 km
Nehézsége: Közepesnél nehezebb
Terep: Dombvidék
Szint emelkedés: 638 m
Tájegység: Gödöllői-dombság
Érintett települések: Budapest XIV., X., XVII., Pécel, Isaszeg, Dány, Zsámbok, Vácszentlászló, Valkó, Gödöllő, Szada, Mogyoród, Fót, Budapest XV.
 
A Gödöllői-dombság vonulatai, a köztük húzódó völgyekkel, merőlegesek útvonalunkra, így a 105 kilométeren majdnem 600 métert emelkedünk. Az út végig jó minőségű, azonban az Isaszeg és Gödöllő közötti részt (amely a túra közel fele) leszámítva munkanapokon meglehetősen, szünnapokon közepesen forgalmas. Ezért csak magabiztos kerékpárosnak ajánlott! Az útvonal szép erdőket és barátságos helyszíneket érint.
 
Budapesten a nyomvonal a Városligettől indul, a Kerepesi és Keresztúri úton vezet Rákoskeresztúrra, majd a városközpont utáni Y-elágazásban balra tartva Pécelre. Innen a Rákos-patakot követi Isaszegig. A faluközpont körforgalmától Zsámbok felé haladunk tovább Dányon át. 
 
Zsámbok előtt a kőkeresztnél balra fordulunk, a falu felé. Fenn a templomnál megint balra, akárcsak a rövidesen következő Y-elágazásban (a jobboldali ág Turára visz). Hamar jön Vácszentlászló, ahol a T-elágazásban balra kanyarodunk. Valkó érintése után az útvonal legkomolyabb, de nem meredek kaptatóját kell legyűrni, kellemes, erdős környezetben. 
 
Gyors lejtőzés és enyhe emelkedő juttat Gödöllőre, ahol a vasúti átjáró után jobbra, onnan a 3-as útra, azon balra a lámpáig (balról a Grassalkovich kastély), és ott jobbra, Szada felé. Jelzőlámpa-soron és az M3 aluljáróján áthaladva, némi emelkedő után, Szada következik. 
 
A gyors lejtőben figyelni kell, hogy el ne mulasszuk a balra fordulást Mogyoród felé – két lehetőség is kínálkozik. Mogyoródig már az utolsó, szintén enyhe emelkedő vár, hogy aztán, a településen rögtön jobbra fordulva, leszáguldjunk a központba, és tovább, Fótra. Ott a téren balra, már csak 15 km a Városliget, amelyet kisforgalmú utakon (Régifóti út, Rákos út, Körvasút sor, Erzsébet királyné út és gyalogos aluljáró) érünk el, a Közlekedési Múzeumnál.
 
Budapestieknek nagyon jó edző kör, hétvégén családi kirándulásra is alkalmas, edzettebbeknek.
 
További információk és térkép itt.
 

Budapest- Soroksár – Ócsa – Budapest- Soroksár kerékpáros körtúra 
Túra hossza: 61 km
Nehézsége: Közepes
Terep: Síkvidék
Szintemelkedés: 92 m
Tájegység: Csepel-sziget és Pesti-félmedence
Érintett települések: Budapest XXIII., Dunaharaszti, Alsónémedi, Ócsa, Bugyi, Taksony
 
A kerékpártúrát Budapesten a Soroksár- Felső HÉV megállóból indítjuk. A Grassalkovich úton néhány métert tekerünk a HÉV menetirányában a járdán, majd balra fordulunk a Dobó útra és a következő kereszteződésnél jobbra a Felső Duna sorra.
 
Dunaharasztiig követjük a Duna partját. A település elején áthaladunk az M0-s híd alatt, tovább a Duna utcán a vasútállomásig, majd a Főúton. A település közepén fordulunk balra az Alsónémedire vezető útra (Dózsa György út, Némedi út).
 
Alsónémedin az 5-ös útig tekerünk (Fő út) itt jobbra kanyarodunk és ezen haladunk a település széléig. Itt Balra kanyarodva egy mellékúton jutunk el Ócsára.
 
Ócsán több mindent érdemes megnéznünk. A falu elején a található lápot, vagy a falu közepén álló templomot és tájházat. Innen a Kis János úton a város széléig tekerünk, majd jobbra a pincéket jelző táblánál befordulunk a földútra. Itt megtekinthetjük a régi pincesort. Visszatérve a központba a Kis János úton. A fő utcán (Bajcsy-Zsilinszky út) balra haladva hagyjuk el a települést.
 
A város után néhány kilométerre lévő T kereszteződésben Bugyi felé vesszük az irányt. A településen áthaladva Taksonynál érjük el ismét a Duna partot. Itt a Fő úton haladva áttekerünk Dunaharasztira. A vasúttól a már ismert úton haladva jutunk vissza a kiinduló pontunkra a Soroksár felső HÉV állomásra.
 
További információk és térkép itt.
 

Budapest- Soroksár – Tököl – Budapest- Soroksár Kerékpáros körtúra 
Túra hossza: 36 km
Nehézsége: Közepesen könnyű
Terep: Síkvidék
Szintemelkedés: 54 m
Tájegység: Csepel-sziget és Pesti-félmedence
Érintett települések: Budapest XXIII., XXI., Szigetszentmiklós- Lakitelek, Halásztelek, Tököl Szigethalom, Dunaharaszti
 
A kerékpártúrát Budapesten a Soroksár felső HÉV megállóból indítjuk. A Grassalkovich úton néhány métert tekerünk a HÉV menetirányában a járdán, majd balra fordulunk a Dobó útra és a következő kereszteződésnél jobbra a Felső Duna sorra. A Meder utcánál jobbra fordulunk és a Molnár-szigetcsücskétől komppal átkelünk a Dunán Csepelre.
 
Az M0-s hídig követjük a Dunát dél felé, ahol jobbra fordulunk és Lakihegyig az autópálya melletti utakon haladunk. Érintjük a Kavicsos-tavat, áthaladunk a Csepeli úton, ami egy az autópályára felhajtó csomópont.
 
Lakihegyről Halásztelekre tekerünk, ahol a Malonyai-kastélyt érdemes megnézni. Halászteleket elhagyva a Tököli Repülőtér kerítése mellett haladunk Szigethalom határáig. A településen áthaladva átkelünk a Dunán és balra fordulva Taksonyra érünk. Innen a következő település Dunaharaszti. A vasútállomásig a Főúton haladunk, onnan pedig a Duna parton a Horgászparton és a Felső Duna soron a kiindulási pontra érünk.
 
További információk és térkép itt.
 

Gödöllő – Tápióság – Gödöllő kerékpáros körtúra
Túra hossza: 140 km
Nehézsége: Nehéz
Terep: Síkság
Szintemelkedés: 835 m
Tájegység: Gödöllői-dombság
Érintett települések: Gödöllő, Valkó, Vácszentlászló, Zsámbok, Tóalmás, Szentmártonkáta, Nagykáta, Farmos, Tápiószele, Tápiószentmárton, Táőióbicske, Pánd, Káva, Bénye, Gomba, Úri, Sülysáp, Kóka, Dány, Isaszeg
 
A kerékpáros túra Gödöllőn a HÉV végállomásáról indul. A várost az Állomás utca – Köztársaság út vonalán hagyjuk el, és 14 km megtétele után Valkóba érkezünk. Vácszentlászló, Zsámbok, Tóalmás, Szentmártonkáta érintésével jutunk el Nagykátára.
 
Innen a 311-es úton tekerünk Farmoson át Tápiószeléig. Ezen az útszakaszon (kb 16 km) nagyobb forgalomra kell számítanunk. Tápiószelétől, viszont ismét kis forgalmú úton tekerünk tovább Dányig. A következő településeken haladunk át: Tápiószentmárton, Tápióbicske, Pánd, Káva, Bénye, Gomba, Úri, Sülysáp és Kóka. Dánytól egy kicsit forgalmasabb úton érünk vissza Gödöllőre Isaszeg érintésével.
 
További információk és térkép itt.
 

Gödöllői-dombság – Cserhát kerékpáros körtúra
Túra hossza: 96 km
Nehézsége: Közepesnél nehezebb
Terep: Dombvidék
Szintemelkedés: 1039 m
Tájegység: Cserhát, Gödöllői-dombság
Érintett települések: Veresegyház, Erdőkertes, Vácegres, Galgamácsa, Galgagyörk, Püspökhatvan, Acsa, Galgaguta, Nógrádkövesd, Szécsénke, Kétbodony, Romhány, Bánk, Alsópetény, Keszeg, Penc, Rád, Vácduka, Vácrátót, Őrbottyán
 
A kerékpártúra a Gödöllői-dombság és a Cserhát egy részén vezet át minket, alacsony forgalmú utakon. Az öt szakaszból álló túránkat Veresegyházán kezdjük.
 
Az első szakasz Veresegyház, Erdőkertes, Vácegres, Galgamácsa településeken vezet.
 
A második szakasz Nógrádkövesdig tart. A Galga-patak mellet haladva a Balassagyarmatot Aszóddal összekötő úton tekerünk Galgagyörk, Püspökhatvan, Acsa, Galgaguta falvakat átszelve.
 
A harmadik szakasz Bánkig tart, és Szécsénke, Kétbodony, Romhány településeket érinti. Bánk lesz a túránk legészakibb pontja. Innen csak néhány km lenne Rétság, ami a környék egyik legnagyobb települése.
 
A negyedik szakaszon jönnek a legnagyobb emelkedők és lejtők. Alsópetény, Keszeg, Penc és Rád falvakon áttekerve utunk egészen az M2-es útig visz. A távolban látjuk Vácot, de egy balkanyarral az M2 mellett folytatjuk utunkat Vácduka felé, az ötödik szakaszon.
 
Az utolsó, levezetésként szolgáló szakasz Vácduka, Vácrátót, Őrbottyán településeken át vezet vissza minket Veresegyházra.
 
További információk és térkép itt.
 

Pap-rét – Dömör-kapu kerékpáros körtúra 
A túra hossza: 22 km
Nehézsége: Könnyű
Terep: Hegyvidék
Szintemelkedés: 513 m
Tájegység: Pilis-Visegrádi-hegység
Érintett települések: Szentendre, Pilisszentlászló
 
A kerékpártúra kiinduló pontja Szentendrén, a Skanzen után az első bekötőútnál található, a Forrás utcában. Innen indulunk a zöld kerékpáros jelzésen, az említett úton Pap-rétig.
 
A rétről tovább haladva a kék kerékpáros jelzést követjük. Az út rávezet a Szentendre és Pilisszentlászlót összekötő országútra. Balra fordulva áttekerünk Pilisszentlászlón és a jelzett úton balra fordulunk egy erdészeti útra. A fordulót egy tábla is jelzi, amely a Kisrigó vendéglőhöz vezető utat mutatja. A kék kerékpáros jelzést egészen egy T elágazásig követjük, ahol az erdészeti úton jobbra folytatódik a kék kerékpáros út.
 
Itt mi balra fordulunk és a katonai lőtér mellet haladunk. Hamarosan elérjük a Dömör-kaput, ahol az út mellett egy vízesést tekinthetünk meg. Utunk innen tovább halad Szentendre felé. Abban az elágazásban, ahol tábla jelzi Pilisszentlászló irányát, balra kanyarodunk. Ez az út a Szentendre -Pilisszentlászó közötti országútba torkollik, ahol jobbra fordulva visszaérkezünk a kiindulási ponthoz.
 
További információk és térkép itt.
 

Pilis – Börzsöny kerékpártúra 
Túra hossza: 175 km
Nehézsége: Közepesnél nehezebb
Terep: Dombvidék
Szintemelkedés: 1178 m
Tájegység: Cserhát, Pilis, Visegrádi-hegység
Érintett települések: Budapest XIV., XIII., IV., Dunakeszi, Göd, Sződliget, Vác, Verőce, Szendehely, Rétság, Borsosberény, Nagyoroszi, Drégelypalánk, Hont, Hont- Parassapuszta, Berncebaráti, Kemence, Vámosmikola, Ipolytölgyes, Letkés, Ipolyszalka (Salka), Garamkövesd (Kramenica nad Hronom), Párkány (Šturovo), Esztergom, Esztergom- Kerváros, Kesztölc, Leányvár, Pilisjászfalu, Piliscsaba,  Pilisvörösvár, Budapest III.
 
Budapestről kiindulva járjuk körül a két hegységet. Göd és Verőce között kiépített kerékpárúton, egyébként közúton, amelyből a 2-es és a 10-es országút hétköznapokon erősen, munkaszüneti napokon közepesen forgalmas. Csakis forgalomban magabiztosan biciklizőknek való túra. Változatos, tájilag szép, távja és emelkedői miatt már némi követelményt támaszt a kondícióval szemben. Egy rövid szakaszon szlovák területen halad, úti okmány (személyi igazolvány vagy útlevél) kell, esetleg néhány euró nem árthat. 
 
Budapestről (a nyomvonal kiinduló- és végpontja a Városligetnél van) Vác felé célszerű Fót irányában, majd az M0 felüljárója utáni 2. körforgalomból, az Alagi-majoron át, Dunakeszire tekerni, ahonnan már kijelölt, illetve kiépített kerékpáros útvonalon haladhatunk Vácon át Verőcéig.
 
Verőcén a lovas-szobornál jobbra, Magyarkút felé, át a vasúti aluljárón. A község szélén, egy újabb vágány keresztezése után jobbra, Szendehely felé. A szép és változatos országút mellett jobb felől feltűnik a Kárpát-haza templom, vallásfüggetlen ima- és nemzeti emlékhely, amely állandóan nyitva áll. Szendehely- Katalinpuszta előtt betorkollik az út a 2-es főútba, balra fordulunk és ezt követjük. A hosszabb emelkedőkön kapaszkodósáv van. Rétság után a körforgalomból az utolsó kijáraton. Parassapuszta felé vesszük az irányt, ott balra, Szob felé. 
 
Bernecebaráti és Kemence után Vámosmikolán és Ipolytölgyesen át érünk Letkésre, ahol figyelni kell, mert nem túl feltűnő az Ipoly hídján át Ipolyszalkára (Salka) vezető út jelzése. Ezt követjük, majd Ipolyszalkán balra, Párkány (Štúrovo) felé, amely előtt át kell kelni a dombokra felkanyargó szakaszon. A párkányi hidat könnyű megtalálni, Esztergomból pedig csak Esztergom-Kertvárosig megyünk Dorog felé, és a körforgalomból a megkerülő útra fordulunk. Kesztölc mellett elhaladva vasúti átjárónál (fénysorompó, jelzőlámpa) fordulunk balra a 10-es országútra, amelyet Leányváron, Piliscsabán, a Kopár-hágón (utolsó emelkedő) és Pilisvörösváron át Budapestig követünk.
 
További információk és térkép itt.
 

Pilisi "8"-as kerékpártúra 
Túra hossza: 75 km
Nehézsége: Nehéz
Terep: Hegyvidék
Szintemelkedés: 1674 m
Tájegység: Pilis, Visegrádi-hegység
Érintett települések: Szentendre, Visegrád, Visegrád- Lepence, Pilisszentlászló, Pilisszentkereszt
 
A túra a Pilis és a Visegrádi-hegység legnagyobb részét érinti, nagyrészt a közforgalom elől elzárt, erdészeti aszfaltos utakon (vigyázat: favágó munka, gép- és járműmozgás, sárfelhordás, az úton fűrészpor és fatörmelék lehetséges!), kisebb részben mérsékelt forgalmú országutakon halad. Keskeny kerekű versenybringával is járható, bár az útminőség vegyes. Csupán 3 km hosszan kerekezünk vízszintes szakaszon, a szintemelkedés 1580 méter!
 
Indulás a szentendrei Skanzen fölött a Forrás utcában (járműforduló, parkolási lehetőség), a Pap-rétre vezető úton (zöld kerékpáros jelzés). Pap-réten egyenesen tovább a kékkerékpáros jelzésen (jobbra zsákutca, balra rövidítési lehetőség a Hegytető buszmegálló felé). Visegrádon a 11-es úton balra Lepencéig, ott megint balra. Pilisszentlászló előtt, enyhe lejtőben, jobbra fel a Kis Rigó vendéglőhöz, ahol sorompós, lejtős aszfaltút indul az Öreg Nyílás-völgyben (Kék kerékpáros túrajelzés). Delta-elágazásnál érkezünk a Dömör-kaputól feljövő erdészeti útra; bal felé röviden visszajuthatunk a rajthelyre, a túra viszont jobbra felfelé vezet, Sikáros érintésével a Királykúti-nyeregre. 
 
Nem törődve jobb kéz felől a két murvás úttal (a Prédikáló székre, illetve Dömösre vezetnek) az aszfaltot jobbra követjük az Y elágazásban (Itt hagyjuk el a kék kerékpáros túrajelet is.). Levisz majdnem Pilismarótra, ahol a híd és sorompó után csatlakozik az onnan feljövő útra (jobbra rövidítési lehetőség Pilismaróton át Szentendrére). Ott derékszögben balra, felfelé (zöld kerékpáros túrajel). Elhaladunk a Hoffmann kunyhónál és az Égett Hársnál, ezután a zöld kerékpáros jel jobbra kanyarodik Pilisszentlélek felé. Mi azonban egyenesen hajtunk tovább majd a sorompónál betorkollik az erdészeti út az esztergomi országút hajtűkanyarjába. 
 
Egyenesen fel a Kétbükkfa-nyeregre, majd szintén egyenesen (balra Dobogókő) le, Pilisszentkereszt felé, de még azelőtt (a volt kis laktanyánál) derékszögben balra (gyors lejtőzésből kell fordulni!) a Kakashegynél az erdészeti útra. Legmagasabb pontja a Fagyos katona, onnan le a Királykúti-nyeregbe, majd tovább lefelé, de Sikáros alatt nem balra, ahonnan jöttünk korábban, hanem egyenesen tovább Dömör-kapun át, Izbégre (lőtér), ahol beletorkollik az országútba, balra fel, és a következő útkereszteződésben jobbra le. Itt már közel van a rajt- és célpont, balra a Forrás utcában. Normál menetidő 5 óra körülbelül. Javasolt segédlet: A Pilis és a Visegrádi-hegység turistatérképe, 1:40 000, Cartographia.
 
További információk és térkép itt.
 

Szentendre – Visegrád kerékpáros körtúra 
Túra hossza: 43 km
Nehézsége: Közepes
Terep: Hegyvidék
Szintemelkedés: 685 m
Tájegység: Pilis, Visegrádi-hegység
Érintett települések: Szentendre, Pilisszentlászló, Visegrád, Dunabogdány, Tahitótfalu, Leányfalu
 
A kerékpártúrát Szentendrén kezdjük a Dunakanyar körút és a Sztaravodai út kereszteződésében. A Sztaravodai úton indulunk a Skanzen irányába. Ez az út halad Pilisszentlászlón át Visegrádig. Visegrád előtt csatlakozik bele a 11-es főútba.
 
Innen jobbra kanyarodva a 11-es úton Visegrád, Dunabogdány, Tahitófalu és Leányfalu érintésével érkezünk vissza Szentendrére.
 
További információk és térkép itt.
 

Budapest – Szentendre – Pilisszentkereszt – Budapest kerékpáros körtúra 
Túra hossza: 68 km
Nehézsége: Közepes
Terep: Hegyvidék
Szintemelkedés: 916 m
Tájegység: Pilis, Visegrádi-hegység
Érintett települések: Budapest III., Szentendre, Pilisszentlászló, Pilisszentkereszt, Pomáz
 
Kerékpáros túránkat Budapesten az Újpesti vasúti hídnál kezdjük. Innen az EuroVelo 6 -os kerékpárúton a Római-parton át hajtunk Szentendrére. A városból Pilisszentlászló felé haladva áthajtunk a 11-es úton, majd a Skanzen mellett tekerünk el.
 
A falut elhagyva balra kanyarodunk, amerre a Kis Rigó vendéglőt hirdeti egy tábla. Innen erdészeti aszfalt úton haladunk tovább. Egy T-elágazás száraként futunk bele egy útba, ahol jobbra fordulunk és elhaladunk a Sikárosi Erdészház mellett. Az út egy hosszú emelkedőbe megy át, majd egy rövid lejtő után elérjük az Esztergomot és Szentendrét összekötő országutat, amelyen Piliszszentkereszt és Pomáz érintésével vissza érünk Szentendrére.
 
A város szélén a 11-es úttal párhuzamosan egy kerékpárút található, ezen tekerünk a felüljáróig. Ott balra fordulunk és szintén kerékpárúton a Luppa-sziget irányába haladunk tovább. Elérve a gátat jobbra fordulunk, és ráhajtunk. Az M0-ás híd alatt áttekerve megérkezünk Budapest széléhez. Innen a Gát úton, a Királyok útján és a Nánási úton át érkezünk vissza a vasúti hídhoz.
 
További információk és térkép itt.
 

Budapest – Balaton kerékpártúra 
Túra hossza: 121 km
Nehézsége: Nehéz
Terep: Dombvidék
Szintemelkedés: 929 m
Érintett települések: Budapest, Budaörs, Biatorbágy, Etyek, Alcsútdoboz, Vértesacsa, Lovasberény, Székesfehérvár, Sárszentmihály, Sárkeszi, Nádasdladány, Ősi, Berhida, Csajág, Küngös, Balatonfőkajár, Balatonakarattya, Balatonfőkajár
 
Kerékpártúránk Budapestről (Budáról) indul, ahol az 1-es főút elválik az M1 és M7 autópályáktól. Utunk első szakasza az 1-es főúton vezet Budaörsön át Biatorbágyig. Itt kerékpárutat használhatjuk a főváros és Budaörs között. Biatorbágyig viszont 6 km a főúton vezet.
 
Következő szakaszunk másodrendű utakon halad Etyek és Alcsútdoboz településeken át. Alcsútdoboztól a 811-es úton tekerünk tovább Székesfehérvárig, Vértesacsa, Lovasberény, Székesfehérvár- Csala községeken át. Székesfehérvártól Balatonakarattyáig ismét alacsony forgalmú utak következnek. Átbringázunk Sárszentmihály, Sárkeszi, Nádasdladány, Ősi, Berhida, Küngös, Csajág, Balatonfőkajár településeken.
 
Balatonakarattya és Balatonkenese közötti rövid utat a két összenőtt város kerékpárútjain átbicajozva tesszük meg, így érkezünk el utunk végpontjához a vasúti állomáshoz.
 
További információk és térkép itt.
 

Kiskunsági túra 
Túra hossza: 305 km
Nehézsége: Közepes
Terep: Síkvidék
Összintemelkedés: 730 m
Tájegység: Csepel-sziget és Pesti-félmedence, Solt-Bajai síkság
Érintett települések: Budapest XXIII., Dunaharaszti, Taksony, Bugyi, Apaj, Kunszentmiklós, Szabadszállás, Fülöpszállás, Soltszentimre, Kiskőrös, Öregcsertő, Kalocsa, foktő, Uszód, Dunaszentbenedek, Géderlak, Ordas, Harta, Solt, Apostag, Dunavecse, Tass, Dömsöd, Kiskunlacháza
 
Követhető útvonal-leírás: Budapest (Soroksári majd Helsinki út), felüljárónál 51-es útra, Dunaharaszti, Taksony, ott táblánál balra Bugyi felé. A településen jobbra, majd balra Kunpeszér felé. Szittyóürbőnél a leágazásnál jobbra, nincs kitáblázva, közforgalom elől elzárt úton Apajra, ott balra, majd Kunszentmiklós, Szabadszállás, Fülöpszállás. Fülöpszálláson balra, át a síneken és jobbra, Soltszentimre, az első kereszteződésben jobbra Kiskőrösre, onnan a kitáblázást követve Kalocsa felé. 
 
Kalocsán a főúton balra és hamarosan jobbra Dunapataj felé, Foktő, Uszód, Dunaszentbenedek, Géderlak, Ordas településeken át. Ott az 51-es úton balra, majd hamarosan balra fel a töltésre, azon tovább Hartáig majd majdnem Soltig, Solt, Apostag, Dunavecse, ott az országúton, vagy tőle balra a kerékpárúton, majd ahol annak vége, onnan végig az 51-esen, Tass, Dömsöd, Kiskunlacháza, Taksony, ahonnan ugyanúgy vissza, ahogy elkezdődött a túra.
 
További információk, térkép és az élménybeszámoló itt.
 

Nincs a keresési feltételnek megfelelő kerékpártúra.