Látogatható barlangjaink

Legtöbbünk számára a barlangok titkokat rejtő, sejtelmes, idegen helyet jelentenek. A sötét, földalatti világtól való természetes tartózkodást azonban gyakran győzi le hatalmas méreteiknek, kristálytiszta levegőjüknek, egyedi ásványkiválásaiknak és élőviláguknak a vonzereje.

Túrák a föld mélyén...

Szerencsére e vonzerőnek itthon sem kell ellenállniuk a természetbarátoknak. Magyarország 5 nemzeti parkjában - Aggteleki NP, Balaton-felvidéki NP, Bükki NP, Duna-Dráva NP és Duna-Ipoly NP - több mint 30 barlangban nyílik lehetőség a télen-nyáron hasonló látogatási feltételeket nyújtó, törvény által védett értéknek minősülő barlangok világának megismerésére, sokszor igencsak kalandos formában, de mindenképpen új tapasztalatokkal gazdagodva.
Évente több mint 400 ezer látogatót vonz a föld mélyén megbúvó, bolygónk eseménydús múltjába betekintést engedő egyedi formakincs, különleges ásványvilág és az egyedülálló őslénytani leletek felfedezése. Többségük a látogatás megkönnyítése érdekében közlekedést segítő járószinttel és lépcsőkkel, világítástechnikával látogatóbaráttá átalakított barlangjainkban (pl. Baradla-barlang, Pál-völgyi-barlang, Tapolcai tavas-barlang) vesz részt a szakvezetéses túrákon.
 
A kalandvágyóbbak közül 2011-ben mintegy 10 ezren vállalkoztak a föld mélyének bebarangolására kiépítetlen járatokon keresztül. A kalandtúrázókat  csaknem 20  megnyitott barlangban, mint az orfűi Csodabogyós-barlang vagy a fővárosban található Mátyás-hegyi-barlang. A sokszor vadregényes utazás (szűk járatokban való kúszás-mászás, földalatti patakokban gázolás, létrákon és drótkötélen egyensúlyozás) az esztétikai élmény és a fizikai kihívás mellett a hegységek mélyének geológiájába is betekintést enged. A csapatépítő tréningnek is kiváló barlangi kalandtúrákon garantált a jó hangulat és a felejthetetlen tapasztalat.

TIPP! A nemzeti park igazgatóságok központi internetes portálja alapvető információkat nyújt nemzeti parkjaink mind a 31 látogatható barlangjáról. A fényképekkel és barlangi térképekkel gazdagon illusztrált leírásokból megismerhetőek az egyes barlangok fontosabb geológiai jellemzői és látványosságai, valamint a látogatásukhoz szükséges legfontosabb tudnivalók. A túrák szervezőivel gyorsan és könnyen fel lehet venni a kapcsolatot az oldalakon elhelyezett hivatkozásokon keresztül. A barlangtúrákkal és a nemzeti parkok további ökoturisztikai programjaival kapcsolatos legfrissebb hírek és események nyomon követhetők a Vendégváró Nemzeti Parkok Facebook oldalon is.
Még több információ a barlangi kalandtúráktól>>>