Félelmetes kalandok a Kossuth-barlangban

Drótkötélen kapaszkodva eljutni a Reménytelen-szifonig? Ha jól esne egy kis izgalom, a Kossuth-barlangot vétek kihagyni. Fantasztikus természeti képződmények között sétálhatunk és mászhatunk, mialatt a patak sejtelmes dübörgése és moraja kísér bennünket.

A Kossuth-barlang Jósvafő község határában, a völgynek is nevet adó Nagy-Tohonya-forrás mellett nyílik a felszínre, melynek létezését már korábban is sejtették, feltárni azonban csak 1956-ban sikerült Kessler Hubert vezetésével. A barlang hosszúsága közel 1600 méter.

Az 1982 óta fokozottan védett, képződményekben ugyan szegényebb, azonban hidrológiai szempontból kiemelkedő jelentőségű barlang  az Aggteleki- és a Szlovák-karszt barlangjaival együtt 1995-ben a Világörökség részévé nyilvánítottak.

Vízfolyása a Nagy Tohonya-forrást táplálja, amely a Jósva után a környék második legnagyobb forrása, két rendkívül érdekes tulajdonságával is felhívta a kutatók figyelmét. A falusiak állították, hogy a forrás vize télen melegebb, mint nyáron, amely a mélykarszt melegebb vizével való keveredés eredménye (nyáron 11 oC, télen akár 16 oC-ot is eléri). Az is közismert volt Jósvafőn, hogy a forrás hozama szabályos időközökben eredeti értékének sokszorosára emelkedik, majd néhány óra alatt lecsökken, amit Kessler az úgynevezett szivornya jelenségként értelmezett. Nagy áradások levonulása alkalmával a látványosan megemelkedett víz jelentős része a jóval magasabban lévő bejárati tárón keresztül is távozik a barlangból.

A barlang elágazó, többszintes, aktív patakos rendszer, főágára jellemző a szilvamag vagy zabszem formájú hasadék. Falait csaknem mindenütt élő baktérium-bevonat borítja, ezért a járatok szokatlanul feketének tűnnek és az üregnek sajátságos, komor képet kölcsönöznek.

Méreteiből, látványos formakincséből adódóan kiválóan alkalmas a tektonikus folyamatok és a különféle oldásformák bemutatására, valamint a barlangjárás technikájának, gyakorlatának elsajátítására.

A barlangtúra


A túrák az aggteleki barlangpénztár elől indulnak, ahonnan a részvevőket a nemzeti park gépjárműve szállítja át Jósvafőre illetve a túra végeztével vissza Aggtelekre. Jósvafőről a Kossuth-barlang bejáratáig tartó felszíni túra hossza oda-vissza 1 km, a barlangtúra hossza szintén oda-vissza 1,2 km, bejárása nagyjából 4-5 órát vesz igénybe, melyből a barlangban töltendő idő 2-3 óra.A barlang minden szempontból különleges, erőteljes eróziós formakincsek jellemzik, szálkőoszlopok, tarajok mellett vezet az út, miközben a túra nagy részében a patak dübörgése, morajlása kísér minket. Feszített drótköteleken mászva lehet legyőzni a tavat, majd a végponton a Reménytelen-szifon tavában gyönyörködhetünk.

Hogyan lehet részt venni a túrán?

A túra időjárási és barlangi körülményektől függően egész évben, előzetes írásbeli jelentkezés (min. 2 hét) valamint minimum 5 db egész (vagy annak megfelelő értékű) jegy megváltása esetén indul.
Ez a túra kifejezetten nehéznek számít, jó kondíció és mászókészség szükséges hozzá! Éppen ezért a részvételi korhatár minimum 14 év, a minimum testmagasság 160 cm valamint a túrán résztvevők létszáma maximum 10 fő lehet!
Mivel az aktív patakos barlangban állandóan víz van, ezért gumicsizma és váltócipő, valamint megfelelő réteges öltözék és váltóruha használata kötelező!
A barlangban a hőmérséklet +10 oC!

Jegyár
Felnőtt: 6 000 Ft/fő
Kedvezményes: 4 800 Ft/fő
Az ár tartalmazza a szállítást Aggtelek és Jósvafő között, a sisakot, az elektromos lámpát valamint a külső, speciális anyagú barlangász overallt.
Jelentkezés a Kossuth-barlang túáira és további információ