Barlangolás - március a barlangok hónapja

Márciusban egész hónapban a nemzeti parkok látogatható barlangjaival fogunk foglalkozni. Sőt! Márciusban minden héten akár féláron vehetünk részt a túrákon a kiemelt barlangokban. Hogy miért jó ez nekünk? Extrém túrák, különleges formakincsek, családi kirándulások, csapatépítők, évmilliós geológiai képződmények és elvarázsolt nevű kőcseppek, földalatti patakok és tavak, létrákon mászva vagy lapos kúszásban megközelítve, órási magasságok és mélységek között.

Egyszóval kezdjük az évet nem is egy, hanem mindjárt sok-sok barlanglátogatással, kalandtúrával a Magyar Nemzeti Parkok jóvoltából. Márciusban bemutatunk 18 rendkívüli barlangot, melyek a nagyközönség számára is látogathatók. Ezek között vannak olyanok is, melyek több-kevesebb sárban fetrengés kíséretében, vagy laza sétával, cseppkőképződményekben gyönyörködve fedezhetők fel. 

Bemutatott barlangjaink mindegyikét bejárhatjuk 50-10%-os kedvezménnyel egész márciusban.

 

 
Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság 
 
 
Egyéb programok az Aggteleki Nemzeti Park barlangjaiban: 
 
"Szezonnyitó hétvége" (március 28-30.) 
 
Három meghatározott barlangból kettő meglátogatása után a harmadikat 200 Ft-ért nézhetik meg a látogatók.
Filmvetítés: A Világörökség a föld mélyében című kisfilm a hónap minden szombatján a Vörös-tói Látogatóközpontban és a bódvaszilasi Magtárban látható 11 és 13 órai kezdettel.
 
Bükki Nemzeti Park Igazgatóság barlangjai
 
Létrási-vizesbarlang 
 
Egyéb programok a Bükki Nemzeti Park barlangjaiban: 
 
Március 3-7. (hétfő-péntek): Túrák az Esztáz-kői-barlangban. Találkozás a túravezetővel 13 órakor a Felsőtárkányi kisvasút Egeres-völgy-Varróház megállójánál. A 20 perces barlangi túra során az esztáz-kői üreg felső szakaszát keressük fel, a teljes program időtartama – a csoportlétszámtól függően –  2-3 óra. Előzetes bejelentkezés szükséges. Maximális létszám 25 fő. A túra után a résztvevők ingyenesen tekinthetik meg a Nyugati Kapu Oktató- és Látogatóközpont „Karszt és élővilága" kiállítását.
 
Március 1-9. Overallos túrák a Létrási-vizesbarlangban. A közepes nehézségű (1,5 órás) és extrém (átlagosnál jobb fizikumúaknak javasolt, 4 órás) barlangtúrák résztevői ízelítőt kapnak a Nagy-fennsík aktív víznyelőinek igazi arcáról. Sisakot, fejlámpát, overallt a túravezető biztosít, saját részről meleg aláöltözet és vízhatlan lábbeli (gumicsizma ajánlott), valamint váltóruha szükséges. Minimális túralétszám 4 fő, maximális túralétszám 10 fő.
 
Március 8. (szombat): Ősemberbarlang a Bükkalján – szakvezetéses túra. Felszíni túra a nagyszádájú bükki barlangok egyikéhez, a Subalyukhoz, az ősemberleleteiről híres üreg megtekintésével. Találkozás a túravezetővel 9 órakor a cserépfalui Hór-völgyi Látogatópark bejáratánál. Kapcsolódó program: a „Subalyuki ősember" és a „Bükkaljai kőkultúra" című kiállítások megtekintése a látogatóparkban.
 
Március 9. (vasárnap): Az Istállós-kői-barlang megtekintése szakvezetésével. Az egyedülálló régészeti leleteiről híres barlangot ezúttal a bükki barlangok kiváló ismerője, Regős József mutatja be. Találkozás a túravezetővel 9 órakor, a Szilvásvárad-Szalajka-völgyi Archeoparknál.
 
Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság barlangjai
 
 
Egyéb programok a Balaton-felvidéki Nemzeti Park barlangjaiban: 
 
Március 25. (kedd): Lóczy-barlang: Barlangi séta ovisoknak, diákoknak – barlangmese, kőzetcseppentés és kőzetkarcolás
 
Március 28. (péntek): Le a Lóczy-barlangba és fel a kilátóba! – ingyenes geotúra és kedvezményes barlanglátogatás
 
Március 29. (szombat): Le a Csodabogyós-barlangba és fel a kilátóba! – nappali alap barlangtúra és ingyenes természetismereti túra a barlangtúra után
 
Március 28. (péntek): Próbáld ki magad! – éjszakai kalandtúra a Szentgáli-kőlikban
 
Március 30. (vasárnap): Erdőjáró geotúra a Szentgáli-kőlikhoz és kalandtúra a barlangban – kedvezményes árak: felnőtt – 500 Ft/fő, gyermek – 400 Ft/fő
 
Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság barlangjai
 
Egyéb programok a Duna-Ipoly Nemzeti Park barlangjaiban: 
 
Március 14. (péntek) 11 és 13 óra – Föld alatti világ a főváros alatt – barlangi szakvezetéses túra, szakvezetés a fogadóhely interaktív kiállításán, föld alatti földrajzóra előadással, a felszíni kőzettani tanösvény bemutatása a Szemlő-hegyi-barlangban. A túra időtartama 2,5 óra, a túra ára 1300 Ft/fő.
 
Duna–Dráva Nemzeti Park Igazgatóság barlangjai
 
 
Egyéb programok a Duna-Dráva Nemzeti Park barlangjaiban: 
 
Abaligeti-barlang
 
Minden szombaton tematikus családi nap az alábbiak szerint:
március 1.: Tavasznyitó hosszú túra – Abaligeti-barlang, Denevér tanösvény;
március 8.: Földrajz, geológia a barlangnál;
március 15.: Szezonnyitó kombinált családi nap – manótúra gyermekeknek, Denevérmúzeum, túra a Denevér tanösvényen;
március 22.: Denevérek ébredése – manótúra gyermekeknek, Denevérmúzeum;
március 29.: Ébredő természet (+ fotós túra).
Minden vasárnap: Délutánok az Abaligeti-barlangnál – meditációs túra az Abaligeti-barlangban + faluséta Abaligeten.
Minden szerdán barlangi biológiaóra gyerekeknek (előzetes bejelentkezéssel).
Minden kedden vagy csütörtökön barlangi földrajzóra gyerekeknek (előzetes bejelentkezéssel).
 
Mészégető-források barlangja
 
Minden szombaton kedvezményes barlangi kalandtúra (előzetes bejelentkezés szükséges, résztvevők száma: 3-8 fő)
 
Tettyei Mésztufa-barlang
 
Minden szombat délelőtt kedvezményes ökoprogram a Tettyén: Tettyei Mésztufa-barlang, helytörténeti séta a Tettyén, szakvezetés a Pintér-kert Arborétumban; a teljes program ára a Tettyei Mésztufa-barlang belépőjének ára, így a látogatók a Pintér-kertet ingyenesen tekinthetik meg.