Szemlő-hegyi-barlang

Az 500 ezer – 1 millió éves Szemlő-hegyi-barlangot szokták Budapest „föld alatti virágoskertjének" is nevezni. A jelenleg 2200 méter hosszúságban feltárt, több tágas folyosóból álló, ásványkiválásokkal gazdagon díszített barlang Budapest egyik legértékesebb természeti kincse.

A barlangot 1930-ban fedezték fel, és meglehetősen hosszú kutatási és építési munkálatok után 1986-ban nyitották meg a nagyközönség számára. A falait vastag paplanként borító ásványkiválások változatos formái a barlang 300 méteres, kiépített szakaszán csodálhatók meg. A barlangban mindenfelé láthatók „kővirágok", azaz a néhány centiméter átmérőjű borsókövek;  a néhol egy centis  vastagságot elérő, tenyérnyi felületű kalcitlemezek; valamint a több tíz centiméter nagyságú karfiolok.

A barlang magas páratartalmú, pormentes és állandó hőmérsékletű (12 ºC ) levegője kedvező hatású a bronchitises, asztmás megbetegedésekre, ezért 1990 óta gyógyterápiás célokat is szolgál. A légúti megbetegedéseket kezelő terápia a Szent János Kórházzal kötött együttműködés keretében zajlik.

A kiépített szakasz utcai viseletben, segítővel kerekes székkel is látogatható.
2011-ben a barlang fogadóépületét korszerűsítettük, itt zöld bolt és büfé is a látogatók rendelkezésére áll. A vetítőteremben a barlanggal kapcsolatos ismeretterjesztő filmeket vetítjük. Az interaktív kiállítás minden korosztály számára számos érdekességgel szolgál.
A barlang felszíni területén található parkban kőzettani tanösvény, korszerű játszótér biztosítja a kikapcsolódást.

Jelentkezés és még több információ a Szmlőhegyi-barlangról

Nyitva tartás: egész évben, kedd kivételével minden nap 10.00-16.00 óra között.
Túrák indulása: minden egész órakor.
Túra időtartama: 40 perc
Megközelítés: Árpád-híd/Szentlélek térről induló 29-es busszal a Szemlő-hegyi-barlang megállóig.