Pál-völgyi-barlang, a leghosszabb

Magyarország leghosszabb barlangja még az amatőr barlangászoknak is izgalmas lehet: nagy szintkülönbségek, látványos cseppkövek és vezetett túrák várnak mindenkit, aki csendre, jó levegőre vagy éppen kalandra vágyik.

A Pál-völgyi-barlangot 1904-ben fedezték fel egy, a Szépvölgyi út mellett található, ma már felhagyott kőfejtőben. Ekkor egy néhány száz méteres, igen szép szakaszt tártak fel belőle, amit hamarosan látogathatóvá is tettek. A folyamatos kutatásnak köszönhetően a Pálvölgyi-Mátyáshegyi-barlangrendszer és a Hideg-lyuk - Harcsszájú-barlang "összekötésével" a barlangrendszer mára ismert járatainak hossza elérte a 29 kilométert, így ma Magyarország leghosszabb barlangjaként tekinthetünk rá. Hosszabb még az Aggtelek-Jósvafői Baradla- és a hozzátartozó, szlovákiai Domica-barlangnál is!

A Pál-völgyi-barlang leginkább cseppköveiről lett nevezetes, bár igazából sokkal jellemzőbbek rá a magas, hasadékszerű folyosók, a nagy szintkülönbségek, és a hévizek által kioldott gömbszerű oldásformák. A barlang 1919 óta kisebb megszakításokkal folyamatosan látogatható. 500 méteres, megújult túraútvonala sok izgalmat tartogat. Meseszerű cseppkövek, különleges szikla-alakzatok évezredek óta változatlan, megdermedt világába kalauzolja el látogatóit a Pál-völgyi-barlang. A kiépített túraútvonal a legjellegzetesebb szakaszokon vezet végig. A barlangtúra során változatos cseppköveket, gömbszerű hévizes oldásformákat, csillogó kalcitkristályokat, és ősi kagylólenyomatokat csodálhatunk meg.

A Pál-völgyi-barlangot rövid- vagy hosszú túra keretében fedezhető fel. Mindkét útvonal a fogadóépület melletti, egykori felfedező bejáraton indul és a kőfejtőben lévő kijáraton ér véget.
A barlangban egész évben 11 oC körüli a hőmérséklet.

Nyitva tartás
Hétfő kivételével minden nap 10-16 óráig. A túrák minden óra 15 perckor indulnak.

A túra időtartama:

Hosszú túra  60 perc, rövid túra kb. 25 perc.

Jelentkezés még  több információ a Pál-völgyi-barlangról