Overallos barlangtúrák a Bükkben

Ideje megszökni egy kicsit a mindennapok zajából és felfedezni a barlangok rejtelmeit. A Bükki Nemzeti Parkban többféle túrán is részt vehetünk. A kiépítetlen barlangokban vezető segítségével kalandozunk. A rejtélyes világ garantáltan maradandó élmény.

A barlangokban sem villanyvilágítás, sem betonjárda nincs, azonban helyenként rögzített létra segíti a közlekedést. A barlangok hőmérséklete 9-10 ºC körül alakul, és mindegyikükben találhatók vizes-sáros és száraz szakaszok egyaránt. Fentiek közül a Gyurkó-lápai-barlang, a Lilla-barlang felszíni túraruhában, és akár kézilámpával is bejárható (váltónadrág ajánlott), a többi barlangtúrához azonban sisak, fejlámpa, barlangász overall szükséges, melyet a túravezetők biztosítanak a résztvevők számára, a résztvevőknek csak meleg aláöltözetről, és gumicsizmáról szükséges gondoskodniuk.

A túrák előzetes bejelentkezés alapján bonyolíthatók le, kizárólag a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság megbízott túravezetőinek vezetésével.

A barlangtúrák helyszínét és időtartamát az igények alapján, a területi lehetőségek, valamint a résztvevők létszáma, életkora, felkészültsége alapján munkatársunk és túravezetőink határozzák meg.

A barlangokat a balesetek elkerülése érdekében csak olyan személyek látogathatják, akik alkohol, nyugtatószer és egyéb gyógyszer, kábítószer befolyásoltsága alatt nem állnak, és fizikai, pszichikai szempontból alkalmasak a barlangtúrákon való részvételre. Kiskorú személyek részvétele esetén a szülő jelenléte, vagy írásos szülői hozzájárulás szükséges. A túrákon való részvétel további feltétele a túrázók részéről a barlangi túravezetők utasításainak maradéktalan betartása!

Túrákkal kapcsolatos további felvilágosítás a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságnál (telefon: 36/411-581), vagy Ferenczy Gergely barlangtani szakreferensnél (Tel: 46/533-432) (email: ferenczyg@bnpi.hu )kapható. Figyelem! A túrák időpontjának lefoglalása, a regisztráció kizárólag írásos bejelentkezés alapján történik, mely a szolgáltatás megrendelése is egyben. csak azon csoportok jelentkezzenek be, amelyek valóban el is jönnek a kiválasztott barlangtúrára. Kérjük, hogy a márciusi kampány idején is legalább egy héttel előre jelentkezzenek!

Könnyű barlangi túrák (részvételi díj: 2500 Ft/fő/barlang. )


•   Esztáz-kői-barlang (részvételi díj: 2500 Ft/fő,) A kicsi, de annál látványosabb cseppkövekben bővelkedő barlang Felsőtárkánytól 3,5 km-re, a Gyetra-völgyben nyílik. Megközelítése gyalogosan könnyű sétával 1 óra, vagy biciklivel 20 perc alatt. Felhívjuk figyelmüket, hogy a barlangig biciklivel kényelmesen járható kövezett út vezet, tehát a fenti távolság gyönyörű környezetben tehető meg. A barlangban a rövidtúrához a felszíni öltözék megfelelő. A minimális túralétszám 5 fő, maximális létszám 10 fő (ettől nagyobb létszám esetén több turnus szükséges), időtartama 25 perc.

•  Gyurkó-lápai-barlang (részvételi díj: 2500 Ft/fő, 10 fő felett 2000 Ft/fő)
A gyönyörű cseppköves teremmel rendelkező barlang a Miskolc-Bánkút műúttól kb. 2 km-re, a barátság-kerti ház leágazásától kb. 2 km-re nyílik. Megközelítése autóval az elágazásig, majd onnan könnyű sétával 30 perc. A barlangtúrához a felszíni öltözék megfelelő. A minimális túralétszám 5 fő, a maximális létszám 8 fő (ettől nagyobb létszám esetén több turnus szükséges), időtartama 25 perc.

•  Hillebrand Jenő-barlang (részvételi díj: 2500 Ft/fő, 10 fő felett 2000 Ft/fő)
A barlang a Miskolc-Bánkút műúttól kb. 2 km-re, a Csókás-réti leágazástól kb. 2 km-re nyílik. A tágas üregrendszerben az ősember barlangi településének, kunyhóinak nyomai láthatók. Megközelítése autóval az elágazásig, majd onnan könnyű sétával kb. 30 perc. A barlangtúrához a felszíni öltözék megfelelő, bár váltónadrág ajánlott. A minimális túralétszám 5 fő, maximális túralétszám 12 fő, időtartama 35 perc.

•  Kő-lyuk rövid túra (részvételi díj: 2500 Ft/fő, 10 fő felett 2000 Ft/fő) A hatalmas teremmel és egy ettől kisebb, de annál látványosabb cseppköves teremmel rendelkező barlang a Miskolc-Bánkút műúttól kb. 2 km-re, a Csókás-réti leágazástól kb. 2 km-re, a Hillebrand Jenő-barlang mellett nyílik. Megközelítése autóval az elágazásig, majd onnan könnyű sétával kb. 30 perc. A barlangtúrához felszíni túraöltözék megfelelő, bár váltónadrág ajánlott. A minimális túralétszám 5 fő, maximális túralétszám 12 fő, időtartama 40 perc.

•  Lilla-barlang (részvételi díj: 2500 Ft/fő, 10 fő felett 2000 Ft/fő) A gyönyörű, cseppkövekkel gazdagon díszített barlang a Hámori-tótól kb. 2 km-re nyílik. Megközelítése autóval a tó melletti parkolóig, vagy az 15 számú autóbusszal a Hámori-tó melletti buszmegállóig, majd onnan 70 m szintkülönbség leküzdésével kb. 30 perc. A barlangtúrához felszíni öltözék megfelelő, bár váltónadrág ajánlott. A minimális túralétszám 5 fő, maximális túralétszám 10 fő, időtartama 25 perc.
Közepes nehézségű barlangtúrák (részvételi díj: 3150 Ft/fő/barlang, illetve 3200 Ft/fő/barlang) Az összeg tartalmazza az elengedhetetlenül szükséges felszerelés használati díját.


•  Esztáz-kői-barlang hosszú túra (részvételi díj: 3150 Ft/fő, 10 fő fölött 2650 Ft/fő).  A rövid túrához képest az ún. Alsó-szakaszok megtekintésére van lehetőség, emiatt a túra időtartama mintegy 30 perccel meghosszabbodik. Sisakot, fejlámpát a túravezető biztosít, saját részről váltóruha, meleg aláöltözet szükséges. Minimális túralétszám 5 fő, maximális túralétszám 10 fő, időtartama 1 óra.


Kecske-lyuk (részvételi díj: 3200 Ft/fő) Az időszakos forrásbarlang belső szakaszai látogatásához szakvezető különösen ajánlott a biztonságos közlekedés érdekében. A belső szakaszok bejárása igazi barlangélményt nyújt a meanderező patakmederben való kúszással-mászással, vízszint feletti traverzálással, látványos cseppkőlefolyásokkal, diákoknak és felnőtteknek egyaránt. Sisakot, fejlámpát, overallt a túravezető biztosít, saját részről meleg aláöltözet és lábbeli (gumicsizma ajánlott), valamint váltóruha szükséges. Minimális túralétszám 4 fő, maximális túralétszám 8 fő, időtartama 1,5 óra.


•  Létrási Vizes-barlang rövid túra (részvételi díj: 3200 Ft/fő) A barlang ízelítőt nyújt a Nagy-fennsíki aktív víznyelők igazi arcáról. Átlagos csapadékos időszakban a felszínről befolyó patak útvonalát követhetik a látogatók a hegy gyomrában, majd egy másik bejáraton kerülnek ismét a felszínre. Figyelem: az aknákon való közlekedést függőleges létrák teszik lehetővé. Sisakot, fejlámpát, overallt a túravezető biztosít, saját részről meleg aláöltözet és lábbeli (gumicsizma ajánlott), valamint váltóruha szükséges. Minimális túralétszám 4 fő, maximális túralétszám 10 fő, időtartama kb. 1,5 óra.
"Extrém" barlangtúrák (részvételi díj: 3400 Ft/fő/barlang, illetve 4900 Ft/fő/barlang)  Az összeg tartalmazza az overalll, sisak és fejlámpa használati díját.
A túrák kifejezetten jó fizikumú, 14 éven felüli személyeknek ajánlott. Sisak, fejlámpa, barlangi felsőruházat, és meleg aláöltözet szükséges. Meleg aláöltözet, gumicsizma és felszíni váltóruháról a résztvevőknek szükséges gondoskodni.


•   Létrási Vizes-barlang hosszú túra (részvételi díj: 4900 Ft/fő)  A barlanglátogatás során a résztvevők megismerhetik a Nagy-fennsík egyik leghosszabb aktív víznyelőbarlangját, annak minden szépségével és különlegességével együtt. Átlagos csapadékos időszakban a felszínről befolyó patak útvonalát követhetik a látogatók a hegy gyomrában, majd a szárazabb felső kerülőjáraton juthatnak el a végponti szifontóig, majd visszafelé egy másik bejáraton keresztül érkeznek a felszínre. A függőleges aknákon való közlekedést beépített létrák teszik lehetővé. Egyes szakaszok leküzdése barlangi tapasztalatok nélkül nagy lelkierőt és megfelelő fizikai felkészülést követel meg.
Sisakot, fejlámpát,overallt a túravezető biztosít, saját részről meleg aláöltözet, lábbeli (gumicsizma ajánlott!), és váltóruha szükséges. Maximális túralétszám 10 fő, a túra időtartama kb. 1,5 óra.
Maximális túralétszám 10 fő, időtartama kb. 4 óra.


Bolhási-víznyelőbarlang (Bolhási-Jávorkúti-barlangrendszer) (részvételi díj: 4900 Ft/főA barlanglátogatás során a résztvevők megismerhetik a Nagy-fennsík egy másik, a Bükk második leghosszabb aktív víznyelőbarlangját, annak minden szépségével és különlegességével együtt.
A bejáraton befolyó víz minden esetben nedves élményt nyújt a barlangba leszállók számára, átlagos patakhozamnál azonban ezt "szárazon is meg lehet úszni". A függőleges aknákon való közlekedést beépített létrák teszik lehetővé. A Szintes-ágba leérve egy kúszós-mászós útvonal várja a látogatókat, mely miatt ezt a túrát inkább barlangjárásban tapasztaltabb személyeknek ajánljuk.
Sisakot, fejlámpát,overallt a túravezető biztosít, saját részről meleg aláöltözet, lábbeli (gumicsizma ajánlott!), és váltóruha szükséges. Maximális túralétszám 10 fő, a túra időtartama kb. 2 óra.


Vénusz-barlang (részvételi díj: 3400 Ft/fő) A barlang első harmadában gyönyörű cseppkövekkel díszített folyosószakaszon haladhatunk, majd egy cseppköves termekkel szabdalt, hosszabb kúszójárat leküzdése árán juthatnak a képződményekkel gazdagon díszített végponti terembe. A barlangban jól tanulmányozhatók a víz alatti oldódás formakincse, a vízvezető járat tipikus lencse alakú, szimmetrikus járatszelvénye. A barlang látogatását főleg kaland- és bizonyítani vágyó fiataloknak, valamint sportos felnőtteknek ajánljuk.
Sisakot, fejlámpát, overallt a túravezető biztosít, saját részről meleg aláöltözet, lábbeli (gumicsizma ajánlott!), és váltóruha szükséges. Maximális túralétszám 8 fő.
*Esztáz-kői-barlang felső szakasz (részvételi díj: 1200 Ft/fő, diákoknak 800 Ft/fő)
bejárásához nem kelloverál. Fejvédőt lámpát adunk a résztvevőknek, amivel ez a barlangszakasz fejvédővel és lámpával biztonságosan bejárható. A minimális túralétszám 5 fő, maximális létszám 10 fő (ettől nagyobb létszám esetén több turnus szükséges); időtartama 25 perc.

Jelentkezés és még több információ az overallos barlangtúrákról a Bükki Nemzeti Park kiépítetlen barlangjaiban.


•    Bolhási-víznyelőbarlang
•    Esztáz-kői-barlang
•    Gyurkó-lápai-barlang
•    Kecske-lyuk
•    Kő-lyuk
•    Létrási Vizes-barlang
•    Lilla-barlang
•    Vénusz-barlang