Mátyás-hegyi-barlang - Budapest

Szervezett kalandtúra, földalatti földrajzóra, jó levegő és csapatépítő kirándulási lehetőség: a Mátyás-hegyi barlang az egyik legkülönlegesebb hely, ahová izgalmat keresni indulhatunk. Irány a föld mélye!

A Mátyás-hegyi-barlang a Pál-völgyi–Mátyás-hegyi-barlangrendszer része.  A barlangban az idősebb kőzethasadékok mentén több helyen kovasavas-meszes kitöltések (gejzirit), továbbá barit- és kalcitkristályok fordulnak elő.  A zárókőzetek dőlésviszonyai meghatározzák a járatrendszerek lefutását. A kőzetek általános déli és délkeleti dőlésének következménye, hogy a főfolyosók a csapás mentén futva vízszintesek, míg a keresztfolyosók általában délre lejtenek. A barlang bonyolult járatrendszere ellenére a tájékozódás, a túrázás viszonylag egyszerű azok számára, akik néhányszor már bejárták. A barlangba egy mesterséges tárón át juthatunk be.

A barlangban szervezett csoportos kalandtúrákon és földalatti földrajzórákon nemcsak a Budai-hegység különleges barlangjai, valamint a bennük található formakincsek, ősmaradványok és ásványkiválások keletkezésével ismerkedhetünk meg, hanem azt is felfedezhetjük, hogyan tudunk egymásra figyelni, egy csapatban dolgozni extrém körülmények között. Ritka és kiszámíthatatlan helyzetekben ismerhetjük meg egymás reakcióit. 

A barlangban nincs kiépített útvonal, a túrán többször kell négykézláb vagy hason csúszva közlekedni, de a részvételhez semmilyen előképzettség nem szükséges, csak sportos hozzáállás. A szükséges felszerelést - overallt, sisakot és fejlámpát - a szervezők biztosítják.

Nyitva tartás: előzetes bejelentkezéssel látogatható

A túra időtartama: 2,5-3 óra

Megközelítés: Bp., III. ker., Kolosy térről induló 65-ös autóbusszal a Pál-völgyi-cseppkőbarlang megállóig.