52 túra, 52 hétvége: Tisza-tó

Kerékpártúrák a Tisza-tó körül
nehézség:
időtartam:


Tisza-tavi EuroVelo 11
 
Megközelítés
Kerékpárral a mellékutakon, gépkocsival az M3-as autópályán könnyen megközelíthető. A vonattal utazók Miskolcon át közvetlen Intercity-Interpici csatlakozással érhetik el a várost.
 
Útvonal
Tiszaújvárosból elindulva Tiszapalkonyán keresztül a Tisza jobb parti töltésére hajtunk, s azon haladunk az ároktői kompig. Tiszacsegén érdemes megpihenni, majd Tiszafüredig haladunk a folyó bal partján. Itt a Kalandszigeten érdemes megállni, majd közúton vagy menetrend szerinti kishajójárattal juthatunk át Poroszlóra. Mindenképpen érdemes megállni a Tisza-tavi Ökocentrumban, a tó látogatóközpontjában, ahol a Tisza-völgy halait ismerhetjük meg Európa legnagyobb édesvízi akváriumában. A jobb parton haladva Kiskörén, Tiszasülyön keresztül jutunk Nagykörűbe. Ezen a szakaszon Tiszasüly és kőtelek között a kisforgalmú közúton haladunk.
Táv: 135 km
Szint: szintemelkedés minimális, sík terepen, végig aszfaltozott úton halad a túra
 
Nehézségi fok
A túra közepesen nehéz, hobbiszinten kerékpározók korosztálytól függetlenül teljesíthetik. Ajánlott évszak: tavasz-nyár-ősz.
 
Szállás és egyéb információ:
Tourinform Tiszacsege, Tiszafüred, Poroszló, Kisköre
 
A Tisza-tavi Túraközpont Hálózat garantált túravezetőket, túraajánlatokat és túratérképeket és túrázásra alkalmas eszközöket kínál a vendégek számára.
 


Tisza-tavi tókerülő kerékpártúra (bármely tóparti településről)

Megközelítés
Általában a megyeszékhelyekről közvetlen autóbuszjáratokkal, kerékpárral a mellékutakon.
 
Útvonal
A Tisza-tavi kerékpáros körúton, a Tisza-gáton mint természetes kilátón végighaladva, a Tisza-tavi panorámát élvezve kerülhető meg hazánk második legnagyobb tava. A túrának három alternatívája létezik: teljes kör, nagy kör és kis kör. A teljes kör Poroszló – Ároktő – (komp) – Tiszacsege – Abádszalók – Kisköre – Poroszló útvonalon teljesíthető. A nagy kör a tó délnyugati kétharmadának megkerülését jelenti, míg a kis kör az északkeleti egyharmadát, de nem a tiszacsegei, hanem a Tiszadorogma-Egyek közötti kompon keresztül. A nagy kör és a kis kör esetében Poroszló és Tiszafüred között nem kiépített kerékpárúton, hanem a 33 sz. főúton lehet végighaladni, de ez a szakasz kiváltható a Poroszló – Tiszafüred között közlekedő kishajójáratokkal, melyeken a kerékpárszállítás ingyenes. Ajánlott pihenőhelyek: Tisza-tavi Ökocentrum (Poroszló), Kalandsziget (Tiszafüred), valamint szinte valamennyi érintett településen a szabadvízi strandok, kikötők.
 
Táv: teljes kör: 115 km; nagy kör: 65 km; kis kör: 46 km
Szint: A szintemelkedés minimális. Hobbiszinten kerékpározók is teljesíthetik bármely távot tavasztól őszig. Ezzel együtt a teljes kör közepesen nehéz a táv és nyáron a hőmérséklet miatt. Az útvonal a Poroszló – Tiszadorogma szakasz kivételével végig aszfaltozott.
 
Nyáron Kiskörén és Abádszalókon a gát le van zárva, annak kikerülése műúton megoldható. A Tisza-tavi Túraközpont Hálózat garantált túravezetőket, túraajánlatokat valamint túratérképeket, és túrázásra alkalmas eszközöket kínál a vendégek számára.
 
Szállás és egyéb információ:
Tourinform Poroszló, Tiszafüred, Abádszalók, Kisköre, Tiszacsege
 


Tekerjen, hogy evezhessen – kombinált túra (Tiszafüred)

Megközelítés
Az M3-as autópályáról a füzesabonyi leágazásnál letérve, a 33-as főúton, vagy a 4-es főúton Fegyverneknél letérve a 34-es főúton végig. Szolnok, Debrecen, Miskolc, Eger és Budapest városokból közvetlen autóbuszjárat. Füzesabony – Debrecen vasútvonal, Karcag – Tiszafüred vasútvonal. Kerékpárral a mellékutakon.
 
Útvonal
A Hortobágyi Nemzeti Park két jellegzetes bemutatóhelyének felfedezése kerékpárral, kenuval és gyalogosan.
 
1. nap:
Tiszafüredről kerékpárral Tiszaörvénybe a Tisza-gáton a kikötőkig, madármegfigyelő csónaktúra vagy kenutúra túravezetővel a Tisza-tavi Madárrezervátumba, érintve a Tisza-tavi Vízi Sétány és Tanösvényt és a Tisza-tavi Ökocentrumot. Kikötőkből kisforgalmú közúton vissza Tiszafüredre.
 
2. nap:
Tiszafüredről kerékpárral a HNP Nyugati Fogadóhoz (vagy autóval érkezve kerékpárkölcsönzési lehetőség) – a régi Sóúton a Fekete-rét érintésével (élő mocsárvilág megismerése, madármegfigyelés) – Górés Tanya Ragadozómadár-telep (bemutató madárházak) – Meggyes Csárda Múzeum (az ország egyetlen csárdamúzeuma) – jusztusi madármegfigyelőhely érintésével vissza a Fogadóhoz.
Táv: 32+48 km, szintemelkedés minimális, kerékpáros, vízi- és gyalogos túra
 
Nehézségi fok
Hobbiszinten kerékpározók, gyermekes családok, osztálykirándulások részére ajánljuk nyáron és ősszel
 
Szállás és egyéb információ:
Tourinform Tiszafüred
 
A Tisza-tavi Túraközpont Hálózat garantált túravezetőket, túraajánlatokat és túratérképeket, és túrázásra alkalmas eszközöket kínál a vendégek számára.


Nincs a keresési feltételnek megfelelő túra.