52 túra, 52 hétvége: Nyugat-Dunántúl

Túrák Nyugat-Dunántúlon
típus:
nehézség:


Három nap Nagykanizsa környékén

Megközelítés
Nagykanizsa fontos közlekedési csomópont a délnyugati határszélen, Zala megye déli részén.
 
Útvonal
1. nap: Örömhegyi kaland
Nagykanizsáról autóbusszal Nagybakónakra (18 km, neve szláv eredetű, közszói jelentése: bükkös) utazunk, ahol a buszfordulónál szállunk le. A falu szőlőhegyek karéjában egy katlanszerű, szép völgyben fekszik, melyen keresztülhalad a Bakónaki-patak. Innen kezdjük gyalogos túránkat a Fő utcán továbbhaladva. Mintegy 300 m megtétele után jelzést követve a Magyar utcában folytatjuk utunkat a haranglábig, innen balra kanyarodva továbbra is a jelzést követjük. Amikor a jelzéshez érünk, szemben egy tisztáson látjuk a Gesztenyeházat. Régebben ide gyűjtötték a termést. Sajnos ma már kevés gesztenyefa található a vidéken. A jelzésnél balra kanyarodva folytatjuk utunkat, egészen a Rockenbauer-kopjafáig (pici Szent Kristóf kápolna). A elvezet bennünket a mintegy 300 méterre levő Postás kulcsosházig. A szép kilátás reményében érdemes meglátogatni. Rövid pihenő után visszatérve a jelzésen folytatva utunkat ismét Nagybakónakra érkezünk. Út közben megcsodálhatjuk a gombákkal teli, horhosokkal szabdalt erdőséget. A jelzésen elérjük a nagykanizsai buszt
Táv: 8 km
Szint: 200 m
 
Nehézségi fok
Minden korosztálynak, az év minden szakában ajánlott. Csapadékos idő után nehezebben járható.
 
2. nap: Barangolás Kanizsa körül
A városközpontból (Deák tér) jelzésen gyalogolunk a Csónakázó-tóhoz, mely önmagában is igazi kirándulóélményt jelent. Az ország egyik legszebb fekvésű kis taván minden évszakban találhatunk számunkra megfelelő szabadidős programot, horgászáson kívül lehet vizitbiciklizni, csónakázni. A szabadtűzön sütni, főzni kedvelők a Hét bükkfa-forrásnál kialakított tűzrakóhelyen élhetnek kedvenc hobbijuknak. Ugyanitt gyermekjátszótér várja az ifjabb nemzedéket. Télen szánkózni és korcsolyázni is lehet.
A tó gátján végighaladva a műúton jobbra kanyarodva a jelzésen folytatjuk utunkat. A 61-es utat keresztezve felballagunk a Nagybagolai szőlőhegyre, ahonnan vissza-visszapillantva távolból láthatjuk a tavat és a szép környéket. Útközben kedves kápolna állítja meg tekintetünket. Bagolára érve érdemes megnézni az imaházban lévő oltárképet. Továbbra is a jelzésen haladunk, és ismét szőlőhegyre érünk, ahonnan egy kanyarral levezet utunk a Szentgyörgyvári vízfolyásig. A patakon áthaladva, a szemben levő dombon található (100 m) a Romlottvár, ami további feltárásra vár. A nagykanizsai honismereti füzetek sorozatban részletes leírást találhatunk történetéről.
A romoktól visszatérve az együtt haladó és jelzésen folytatjuk utunkat a patakvölgyben. A völgy végénél kétfelé válik a turistajelzés. A jelzést választva aszfaltos úton beérünk a városba. A vasúti átjárónál ismét egyesül a két jelzés, ezen haladva a Deák térhez érünk.
Táv: 13 km
Szint: 200 m
 
Nehézségi fok
Minden korosztálynak, az év minden szakában ajánlott könnyű túra.
 
3. nap: Dél-zalai kistavak
Nagykanizsáról autóbusszal Letenyére utazunk. Innen gyalogos túránk során végig a jelzésen haladunk a Kistolmácsi-tóig. Útközben a szőlőhegyen álló kis kápolna mellett pihenőt tarthatunk, majd 150 m-es kitérővel megtekinthetjük a tájházat. Az itteni szőlősgazdák szívesen invitálnak bennünket egy kis borkóstolásra. A szőlőhegyet elhagyva erdőn keresztül jutunk le Zajkra. A falu túlsó végén nagyon szép, idillikus környezetben egy halastó mellett haladva érjük el az erdőt. Továbbra is a jelzést követve, felkapaszkodunk a gerincre, ahonnan túloldalt lesétálva érkezünk a Kistolmácsi-tó felső végéhez.
Gyönyörű természeti környezetben hozták létre a tiszta vizű horgásztavat és kijelölt ingyenes strandját. A tavat tápláló bővizű Kozár-forrás kellemes, iható vizével olthatjuk szomjunkat. A tógát alatti területen sátrazásra alkalmas kempinget üzemeltet a falu, ahol a gyermekek, felnőttek egyaránt játékra, sportolásra alkalmas területet találnak. A tó mellett több büfé is üzemel.
Túránk végén autóbusszal (egyes járatok a tó mellett megállnak, de Kistolmács faluból közvetlenül is indulnak) utazhatunk Letenyére, ott átszállva Nagykanizsára.
Táv: 10 km
Szint: 200 m
 
Nehézségi fok
Minden korosztálynak, az év minden szakában ajánlott könnyű túra.
 
Szállás és egyéb információ:
Tourinform Nagykanizsa
 


Barangolás Kőszegen és környékén

Megközelítés
Szombathelyről Kőszegre vonattal, onnan Velembe autóbusszal, vagy Szombathelyről közvetlen járattal Velembe. Autóval Szombathelyről és Kőszegről a 87-es úton, lukácsházi leágazással.
 
Útvonal
1. nap: Velemről Kőszegre
Velem – Szent-Vid – – Hörmann-forrás – – Stájerházak – – Vöröskereszt – – Óház-tető – – Kőszeg
Táv: 14 km
Szint: 600 m
 
Nehézségi fok
Minden évszakban teljesíthető, közepesen nehéz túra, felnőtteknek és diákoknak egyaránt ajánlható.
 
Látnivalók
A Szent Vid-hegyen a kelták által épített erődítmény maradványai. A kápolna elődje 1713-ban épült, átépítése 1859-ben történt, búcsújáróhely. A Stájerházak egyik épületében az Erdészeti Múzeum, a másikban erdei iskola működik. Óház-tetőn a 2000-ben újraépített kilátóból Kőszeghegyalja tárul elénk.
 
2.nap: Kőszeg
Kőszeg gazdag műemlékekben és természeti értékekben. Legalább egy teljes nap szükséges az alábbiak megtekintéséhez: kisgyermekeknek is maradandó élményt nyújt a Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont, a Chernel István Madárvédelmi Mintatelep és Emlékmúzeum, ahol közelről ismerkedhetnek a gyógyulásra váró gólyákkal, sólymokkal és egyéb madarakkal. További látnivalók: Jurisics-vár, múzeumok, templomok, Kőszegi Borok Háza.
 
3. nap: Irány az Írott-kőre
A kiindulópont megközelítése: autóval az 1. napnál leírtak szerint, autóbusszal: közvetlen járat Szombathelyről, Kőszegről, Velemből.
 
Bozsok – Írott-kő (érdemes útközben egy kis kitérőt tenni a Kalapos-kőhöz, ) Írott-kőről (Szénégető kút – Asztal-kő – Hosszú-völgy) – Velem
Az Írott-kő kilátóból jó idő esetén látható a Rax, a Schneeberg, a Rozália-hegység, a Fertő tó, a Soproni-hegység stb.
Táv: 15 km
Szint: 660 m
 
Nehézségi fok
Minden évszakban teljesíthető, közepesen nehéz túra, felnőtteknek és diákoknak egyaránt ajánlható.
 
Szállás és egyéb információ:
Tourinform Kőszeg
 


Via Sancti Martini – Szent Márton gyalogos túraút
 
Megközelítés
Autóbusszal, vonattal jól megközelíthető Szombathely; Budapestről az M1-es autópályán Győrig, majd Csornán Szombathely felé lekanyarodni a 2. körforgalomnál
 
Útvonal (3 napos túraszakasz)

1. nap:
Szombathely, Szent Márton templom – Kálvária – Régi víztorony – Felső-haraszti erdő – Ják – Nagykölked – Harasztifalu – Körmend
Jellege: Tematikus út, mely Szent Márton püspök emlékhelyeit látogatja végig.
Táv: 35 km
Szállás: Körmend
 
Látnivalók
Szent Márton kultuszát felelevenítve a templomok és emlékhelyek megtekintése a cél.
Szombathely: Savaria Múzeum, Iseum, Zsinagóga, Püspöki Palota, Székesegyház, Megyeháza, Járdányi-Paulovics István Romkert, Vasi Múzeumfalu
Ják: Szent György templom
 
2.nap:
Körmend – Hegyalja – Nádasd – Vaspör – Pusztacsatár – Velence – Haraszti-hegy – Zalapataka – Zalalövő
Jellege: Tematikus út, mely a Szent Márton püspökről elnevezett emlékhelyeket járja végig.
Táv: 35 km
Szállás: Zalalövő
 
Látnivalók
Körmend: Batthyány- kastély, Rába Helytörténeti Múzeum
Zalalövő: római kori romok
 

3.nap:
Zalalövő – Pörgölin – Pacsa-hegy – (Felső)-Csöde – Szatta – Ramocsa – Kerkáskápolna – Magyarföld – Berki-hegy – Haricsa – Szent Vencel templom helye – Kercaszomor
Táv: 30 km
Szállás: Kercaszomor
 
Látnivalók
Természeti értékekben gazdag a környék, a túra során Zala megye gazdag növény- és állatvilágát is megcsodálhatjuk.
 
Nehézségi fok
Minden évszakban ajánlott, könnyű és közepesen nehéz szakaszokból áll. Teljes túraidő: kb. 20 óra, célcsoport: felnőttek és tapasztalattal rendelkező iskolások részére.
 
Szállás és egyéb információ:
Szent Márton Látogatóközpont, 9700 Szombathely, Szent Márton u. 40.
Tourinform Szombathely, Őrség

 


Őrségi csodák gyalogszerrel

Megközelítés
Őriszentpéter elérhető Zalaegerszegről vonattal, valamint közúton Körmend és Zalaegerszeg irányából.

Útvonal
1.nap:
Őriszentpéter – Bajánsenye (Dávidháza) – Kercaszomor – Magyarszombatfa
Táv: 17 km
Szint: 170 m
Jelzés:
 
Őriszentpéter központjából indulva, a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra útvonalát követjük Bajánsenye és Kercaszomor érintésével Magyarszombatfáig, ahonnan menetrend szerinti autóbuszokkal utazhatunk vissza kiindulási pontunkra.
Könnyű, részben erdei túra.
 
Látnivalók
Gázkút
Szőlőhegy
Szomoróci harangláb

Őriszentpéter: XIII. századi műemlék templom, középkori téglaégető kemence
Szent Vencel templomrom helye (történelmi emlékhely)
Magyarszombatfa: fazekasház, vadászati kiállítás
 
2.nap:
Magyarszombatfa – Ritasi-domb – Gödörháza – Velemér – Szentgyörgyvölgy
Táv: 14 km
Szint: 200 m
Jelzés:
 
Őriszentpéterről Magyarszombatfára, illetve Szentgyörgyvölgyből Őriszentpéterre menetrend szerinti autóbuszokkal utazhatunk.
A mai napon ismét a jelzéseket követjük, majd Veleméren a jelzésen teszünk rövid kitérőt a műemléktemplomhoz.
Kényelmes, részben erdei túra, pár kilométer aszfalttal.
 
Látnivalók
Körkilátás a ritasi-dombi toronyból
Gödörháza: fa harangláb
Velemér: XIII. sz.-i műemléktemplom
Szentgyörgyvölgy: fazekasfalu, műemlék református templom kazettás mennyezettel
 
Nehézségi fok
A kétnapos gyalogtúrát minden korosztály részére, elsősorban május-október közötti időszakban, őriszentpéteri szállással ajánljuk. Az egyébként könnyű túrák a napi távolságok miatt több energiát igényelnek.
 
Szállás és egyéb információ:
Tourinform Őrség, Szombathely

 


Szigetköz – A vízivilág, ami megérint
 
Megközelítés
Mosonmagyaróvárról közúton két útvonalon: Mosonmagyaróvár-Feketeerdő-Dunakiliti-Dunasziget, illetve Mosonmagyaróvár-Halászi-Dunasziget útvonalon.
 
Útvonal

1.nap: gyalogtúra
Közepes gyalogtúra Dunaszigeten a Vágott-erdőbe.
Indulás: A dunaszigeti Fekete Tulipán étteremtől indulunk Sérfenyősziget fő utcáján. A falut elhagyva egy keményfás ligeterdőbe érkezünk. Az út kezdeti szakasza a Gazfűi-csatorna mellett halad, majd bekanyarodik a természetvédelem alatt álló erdőbe. Az erdőt elhagyva kisebb nadrágszíjparcellák között vezet az utunk, majd a Gazfűi-csatorna zsilipjén áthaladva megérkezünk Sérfenyősziget egykori legelőjére. Az utunk érint egy elhagyott kavicsbányát, egy horgásztavat. Innét érkezünk meg a sérfenyőiek szabad strandjához. 600 m-es gyaloglással jutunk vissza a kiindulóponthoz.
Táv: 6,2 km
 
2.nap: kenutúra
Indulás a Kisvesszősi kikötőtől (Cikolasziget), Felső-forgó-sziget, majd a Jakab-sziget érintésével eljutunk a Denkpáli-ágvéglezárásig, közben kiköthetünk a Nyáros-sziget árnyas öblözetében, ahol fürödhetünk. Innét továbbevezve a halbölcsőket látogathatjuk meg a Hajós-sziget ágvégeiben, majd a Bügecs-sziget megkerülésével elevezhetünk a Barkási-hídig. Innét a kormorántelepet megtekintve, a Jakabi-átvágáson át juthatunk vissza Kisvesszősre.
Táv: 10 km
 
3.nap: kenutúra
Indulás a Kisvesszősi kikötőtől (Cikolasziget), felfelé indulunk a Madári-csatornán át és a Vörösfüzes-szigetet kerüljük meg, melynek során a legendás tündérek szigetét is megnézhetjük, hód döntötte fákat láthatunk és kis szerencsével a közelben fészkelő rétisast is észrevehetjük.
Táv: 10 km
 
Nehézségi fok
Május 15. –szeptember 15. között ajánlott időszakban, közepesen nehéz, teljes túraidő: 11 óra; célcsoport: iskolás csoportok, családok, baráti társaságok, céges kirándulások.
 
Szállás és egyéb információ:
Tourinform Mosonmagyaróvár
A túrához hajóbérlés és túravezetés a Tourinform irodában igényelhető.

 


Ciklámen tanösvény

Megközelítés
Kezdő pontja Sopronban, a Szanatórium Hotel Lővér felőli kerítéssarkánál felállított tájékoztató táblánál van. Megközelítése a városból az 1-es és a 2-es számú buszokkal és gyalog lehetséges. A tanösvény nem kör útvonal, végcélja (ill. másik kezdőpontja) Kertváros felső (Hosszúbánfalva) - Várhely utca elején van. (Elérhető a 10-es számú busszal)
A tanösvény végigvezet a Soproni-hegység jellegzetes tájain, erdőtársulásain, megismerkedhetünk rajta a hegység jellegzetes tájképző kőzeteivel, erdőállományaival, erdei gombáival, növényeivel, állataival. Ezek 12 db nagyméretű táblán kerülnek bemutatásra. A tanösvényt 2012 júniusában a Tanulmányi Erdőgazdaság újította fel.
A tanösvény jelölése a terepen stilizált ciklámen, a térképen piros C betű.
 
Útvonal
(az útvonal egyéb jelölései): Thirring Gusztáv út – Deák-kút, Lővér kalandpark (Károly parkoló) – Hétbükk – Vaskori halomsírok, Bella emlék – Várhely-kilátó – Szent György-forrás – Kertváros felső (Hosszúbánfalva) autóbusz-megálló.
Táv 8,6 km
Szint 200 m
 
Nehézségi fok
Mindenkinek ajánlható kellemes, könnyű túra minden évszakban.
 
Látnivalók
Récényi-kúti kőfejtő
Deák-kút (hajdan és most is diákok összejöveteli helye)
Rongyos gárda emlékmű
Hallstatt-kori 2700 éves temető
Kora vaskori földvár (feltárt muzeális halomsír)
Várhely-kilátó (19. század óta többször átépítették)
Sopron és környéke igen gazdag látnivalókban, ezért érdemes több napot itt eltölteni.
 
Szállás és egyéb információ:
Tourinform Sopron

 


Csendes vulkánok táján
 
1.nap: Ság-hegy Tájvédelmi Körzet
Megközelítés
Vonattal minden irányból Celldömölk közvetlenül elérhető.
 
Útvonal
Celldömölkön a vasútállomástól a helyi járatú autóbusszal a Ság-hegy buszfordulóig utazunk. A sárga Mária-út, majd a jelzésen folytatjuk utunkat: Madártani tanösvény – Sághegyi Múzeum – Geológiai tanösvény – Trianoni emlékkereszt – Eötvös-emlékoszlop – Eötvös-inga.
Táv: 4 km. Amennyiben a vasútállomástól gyalog megyünk a hegyig, utunk 4 km-el hosszabb lesz.
Szint: 120 m
 
Látnivalók
A Ság-hegy látnivalóit a túra útvonala érinti. (A vulkáni kráterben hosszú ideig folytatott, majd megszüntetett bányászat után rekultiválták a katlant, mely most hazai viszonylatban rendkívüli látványosság.)
Celldömölk: romtemplom, kegytemplom, bencés apátság, mozdonyskanzen az állomáson.
 
2.nap:
Egyházashetye – jelzéseken Kissomlyó – Királykő – () Borgátafürdő
Táv: 5 km
Szint: 80 m
 
Megközelítése
Egyházashetyére Celldömölkről autóbusszal vagy személygépkocsival.
 
Látnivalók
Egyházashetye: Berzsenyi Dániel szülőháza és a múzeum,
Kissomlyó: vulkáni maradványok természeti szépségei
Borgátafürdő: kellemes termálfürdő
 
Nehézségi fok
Ajánlható minden korosztálynak, kisgyermekes szülőknek is, tavasztól őszig.
 
Szállás és egyéb információ:
Tourinform Celldömölk
 

 


Nincs a keresési feltételnek megfelelő túra.