52 túra, 52 hétvége: Észak-Magyarország

Túrák Észak-Magyarországon
típus:
nehézség:


Négy nap Salgótarján környékén

Megközelítés
Salgótarján elérhető vasúton és autóbusszal.
 
1.nap: A Karancs-Medves vidék két legszebb bazaltkúpja, Nagy - Salgó és Boszorkány-kő

Útvonal
Salgótarján kemping – Tatárárok – Salgópuszta – Salgó-nyereg – Boszorkány-kő – Salgóvár – Salgóbánya
Jelzés: ()
Táv: 7 km
Szint: 350 m, 2,5 óra
 
Nehézségi fok
Mindenkinek ajánljuk, bármely évszakban.
 
Látnivalók

A túra kiindulópontja Salgótarján kemping, a város központjából több helyi járati autóbusszal (6-os, 36-os, 46-os, 63-as) is elérhető.
A Salgó-nyeregtől 400 méternyire DK-i irányban () található Boszorkány-kő (571 m) bazaltkúpját körbejáró geológiai tanösvény a bazaltvulkanizmus különböző mozzanatainak megkövült emlékeit mutatja be, a sziklagerincről pedig pompás kilátásban gyönyörködhetünk.
A Salgó-nyeregtől ÉNy-ra alig több mint 200 m-re () magasodik környezete fölé a cukorsüveg alakú, csúcsán várrommal megkoronázott Nagy-Salgó. Könnyű megközelíthetőségéért és minden irányban szabad körképet nyújtó, csodálatos kilátásáért a turisták, kirándulók egyik legkedveltebb célpontja. 1845. június 11-én érkezett ide Petőfi Sándor, akit az elé táruló panoráma elbűvölt. Az utókor a látogatás tényét és dátumát márványtáblába véste, melyet a vár alatti zsákos elválású bazalt alkotta sziklafalon helyeztek el.
Salgóbánya központjától 200 méterre található az Erdészház, amelyben egy kis múzeum működik.
Salgóbányáról minden egész órakor helyi járati autóbusz (11B) Salgótarján központjába.

 
2.nap: Irány a „Palóc Olimposz" és a Margit-kápolna (Karancs)

Útvonal
Salgótarján Tóstrand – Kercsegi leágazó (balra a jelzésen 300 m kitérővel a Nagy-Kercseget kereshetjük fel, ahol a magányos öreg tölgy, juhar és egyéb fákkal ékesített tisztáson számos tűzrakó helyet találunk) – Kőbánya – Karancs-nyereg – Kápolna-hegy – (Karancs-nyereg) – Karancs-csúcs – Kis-Karancs – Somoskőújfalu vá.
Jelzés: ()
Táv: 11 km
Szint: 550 m
 
Nehézségi fok
Elsősorban a némi túrázási gyakorlattal rendelkezőknek ajánljuk.
 
Látnivalók
A Karancs-nyeregtől 350 méternyire () a Kápolna-hegyen találjuk a Margit-kápolnát. A szépen felújított kápolna valószínűleg a XIV. században épült, a vesztes muhi csata után a környék erdeiben menedéket találó IV. Béla leánya, Szent Margit tiszteletére. A kápolna előtti részen megtekinthetünk egy remetekunyhót és egy 2008-ban felállított trianoni emlékművet is.
A környezete fölé dómszerűen emelkedő Karancs csúcsa (729 m) gyakran pipál, vagy párába, ködbe burkolódzva látszik a palócok lakta vidék szinte minden szegletéből. Minden bizonnyal ezzel érdemelte ki a „Palóc Olimposz" megtisztelő elnevezést. A csúcson lévő 24 m magas kilátótoronyból lenyűgöző körpanoráma nyílik a környező tájra.
Somoskőújfaluból a minden óra 10 perckor közlekedő 11B jelű helyi járati autóbusszal visszatérhetünk Salgótarjánba.
 
3.nap: Eresztvényből a somoskői várba, az európai hírű bazaltzuhataghoz és tovább a Szlovákia területén lévő tanösvényen

Útvonal
Eresztvény – Somoskő (Petőfi-kunyhó) – Somoskő vára – Tanösvény – Krúdy-forrás – Bukovinka (Bikkrét) – Somoskőújfalu
Jelzés: és
Táv: 10 km
Szint: 80 m
 
Nehézségi fok
Mindenkinek egész évben ajánljuk az emelkedőt alig tartalmazó könnyű túrát.
 
Látnivalók
Somoskőben a vár tövénél lévő Petőfi-emlékparkban megtekinthetjük a felújított Petőfi-kunyhót, amely a költő 1845. június 11-i látogatásának állít emléket. A Szlovákia területén álló vár bejárása után a jelzéseket követve indulhatunk tovább az ugyancsak szlovák területen lévő többi látnivaló felkeresésére, melyek egy 1,5 km-nyi távolságú tanösvény mentén találhatók (a 9 m magasságú, öt- és hatszögű elválású oszlopokból álló európai hírű bazaltzuhatag és a kőtenger, a Sátormegi-patak völgyében a Krúdy-forrás). A Sátormegi-patak völgyéből kitérőt tehetünk a történelmi Magyarország egyik legnagyobb bazaltbányájához, a Macskalyuki kőbányához ().
Bukovinka (Bikkrét) településtől a somoskőújfalui határátkelőhely mindössze 1,5 kilométernyire található. Közben betérhetünk a szlovák ételféleségeket kínáló Terasz étterembe.
Somoskőújfalu központjából minden óra 5 perckor helyi járati autóbusz közlekedik Salgótarjánba.
 
4.nap: A Karancs-Medves vidék egyik gyöngyszemének a Szilvás-kőnek a felfedezése után Európa legnagyobb bazaltfennsíkján át Salgóbányára

Útvonal
Rónabánya – Szilvás-kő – Rónabánya – Medves-fennsík – Salgóbánya
Jelzés:    
Táv: a Szilvás-kő körbejárásával együtt 9 km
Szint: 260 m
 
Nehézségi fok
A túra teljesítése nem igényel nagy túrázói gyakorlatot, bármely évszakban teljesíthető.
 
Látnivalók
Túránk kiindulópontja Rónabánya település, mely személygépkocsival vagy a Cered, Zabar felé közlekedő autóbuszjárattal Salgótarjánból érhető el.
Rónabánya település még a mai, elöregedő állapotában is megérdemel egy sétát. Mindössze három utcájában aránylag jó állapotban sorakoznak az igen jellegzetes, pincés, kis udvaros, konyhakertes bányászlakások.
A Karancs-Medves vidék egyik legszebb része a Szilvás-kő és környéke. A régebbi kőbányászatnak köszönhetően nem mindennapi előfordulású bazaltvulkáni képződményekkel ismerkedhetünk meg és más vulkáni vidékeken ismeretlen mély sziklahasadékokba is több helyen betekinthetünk. A Bagó-kő a legjellegzetesebb geológiai érdekesség: a függőleges bazaltoszlopokra mint támpillérekre merőlegesen halmozódnak a vízszintesen fekvő oszlopkötegek. A hegytető észak-keleti szélére érve váratlanul tárul elénk a megkapóan szép panoráma. A túra legmegragadóbb látványa a bazaltzuhatag, ahol az egymásra rétegződött oszlopsorok, kötegek halmaza és az egész sziklafal lenyűgöző méretei méltán vetekszenek a híres somoskői bazaltömlés szépségével. Mindezt a jelzésű Bányász körútról leágazó, és jelzésű, igen jól kiépített, tanösvényszerű, 3 km hosszúságú turistaúton járhatjuk körbe.
Rónabányára visszatérve túránkat a jelzéseket követve folytatjuk, és 2 kilométert megtéve megérkezünk az Európa legnagyobb bazaltfennsíkjaként számon tartott Medves-fennsík keleti peremére. Innen a és jelzések fonódásán 20 percnyi gyaloglással Salgóbányára jutunk. A fennsíkon gyalogolva csodálatos körpanoráma kínálkozik a szemlélődésre. A tágas legelőkön találkozhatunk szabadon legelésző tehéncsordával, s időnként egy-egy juhnyájjal is.
Salgóbányáról minden egész órakor helyi járati autóbusz (11B) indul Salgótarján központjába.
 
Szállás és egyéb információ:
Tourinform Salgótarján
 


Magyarország legészakibb pontján
 
Megközelítés
Sátoraljaújhelyre Miskolcról és Nyíregyházáról, vagy Debrecenből juthatunk el közúton és vasúton egyaránt. Sátoraljaújhely felől már csak autóbusszal, vagy saját járművel érhető el a kiindulópont.
 
Útvonal
Hollóháza – – Sarjános-rét – Bodó-rét (Lászlótanya – jelenleg magánterület) – Hajagos – Nagy-Milic – Csataréti erdészház – Vár-forrás – - Füzéri vár, majd vissza – Füzér
Visszaút: Füzérről autóbusszal, vagy a jelzésű Rákóczi úton vissza Hollóházára.
Táv: 14 km
Szint: 700 m
 
Nehézségi fok
A nagy szintkülönbség miatt nehéz túra, jó erőben lévő érdeklődőknek ajánlható, tavasztól őszig.
 
Látnivalók
Hollóháza:

 

 • Porcelánmúzeum
 • Modern római katolikus templom
 • Kéktúra végpont és emlékmű

Egyéb látnivalók:

 • Drahos-rét természetvédelmi terület
 • Nagy-Milic (893 m), a Zempléni-hegység legmagasabb csúcsa
 • A Nyársasoknál és a Kis-Milicről szép kilátás (744 m)
 • Füzéri vár (552 m) szép kilátással
 • Füzéri tájház
 • Szent István római katolikus templom – Füzér

 
Szállás és egyéb információ:
Tourinform Sátoraljaújhely, Sárospatak


A Garadna-völgyből a Bükk-fennsíkra és vissza

Megközelítés
Miskolc-Diósgyőr felől, vagy Miskolc-Majláth felől a 15-ös autóbusszal Ómassa végállomásig. A kiindulópont megközelítése autóval nem ajánlott, mivel a parkolási lehetőségek Ómassán nagyon korlátozottak!
 
Útvonal
Ómassa ( ) – Száraz-völgy - Száraz-völgy – régi parkoló – sípályák – Bánkút - Síház – ( és is csatlakozik) – Fehér Sas fogadó ( is) – Csipkéskút – Vadász-völgy – Ómassa
Táv: 10 km
Szint: 470 m
 
Nehézségi fok
A túra elsősorban jó kondícióban lévő felnőtteknek és a fiataloknak ajánlható, egész évben. Ómassától Bánkútig állandó emelkedő, visszafelé Csipkéskút után, a Vadász-völgyben lejtmenet, időnként igen meredek, sokszor hatalmas kőtömbök között, ezért nehéz túrának mondható. A felszerelésben a jó túracipő vagy túrabakancs ajánlott.
 
Látnivalók
Ómassa „egyutcás" hegyi település 500 m körüli magasságban a tenger szintje felett.
Száraz-völgy: kitérő a Meteor-forráshoz és a Veterán tanyához a jelzésen (10 perc) és a régi parkolótól, a Gyula-forráshoz a régi parkolótól S kör jelzésen bekötőúton (5 perc).
Bánkúti sícentrum: a klub síházában szálláslehetőség. Bánkútról kitérési lehetőség a 956 m magasan fekvő Bálvány csúcsán lévő Petőfi-kilátóhoz jelzésen (20-30 perc). További kitérési lehetőség Bánkútról a Nagy-mezőre (3 km).
Csipkéskút: a lipicai ménes téli szállása.
Bánkút télen: hazai viszonylatban a legjobb síterepek közé tartozik, több felvonóval, hosszabb havas időszakkal, szállásokkal.
A gyönyörű környék miatt (bánkúti szállással) azonban minden évszakban javaslunk többnapos kiegészítő túrát.
 
Szállás és egyéb információ:
Tourinform Eger, Miskolc


Kós Károly emlékére a Mátrában

Megközelítés
Menetrend szerinti autóbusszal a Budapest-Gyöngyös-Mátraháza vonalon, vagy Parád (Eger) felől. Gépkocsival mátraházi parkolási lehetőséggel.
 
Útvonal:
Mátraháza nagy parkoló   – Nagy-Hidasvölgy – (csór-réti víztározóval párhuzamosan) – Nyírjesi erdészház – – Nyírjes-bérc gerince – Galyatető, Nagyszálló – (Kitérő tehető a jelzésen a Péter-hegyese kilátóig)
A túra itt be is fejezhető – autóbusz közlekedés Mátraháza – Gyöngyös és Pásztó felé (Budapestre is)
A túra folytatása Galyatető Nagyszálló – Nagy Lipót kilátóhely – Mátra főgerinc – Csór-hegy – Mátra-nyereg – Vörösmarty turistaház (Mátraháza).
Táv: 10 km + 7 km
Szint: 420 m + 50 m
 
Nehézségi fok
Emelkedők miatt középnehéz túra, de minden vállalkozó szellemű korosztálynak ajánlható tavasztól őszig, de télen is szép.
 
Látnivalók

 • Víztározó kitérővel
 • Nyírjesi vadászház
 • Galyatető, kilátó (korlátozott kilátással), Nagyszálló, sí és sífutópályák
 • Nagy-Lipóz természetes kilátópont
 • Csór hegyi volt Kós Károly kilátó romjai

Mátraházi vagy környéki szállással érdemes több napra, több túrát szervezni.
 
Szállás és egyéb információ:
Tourinform Gyöngyös


Kerékpártúra Szilvásváradról Aggtelekre

 
Megközelítés
Eger felől a térség megközelítése vonattal a legegyszerűbb, de közúton is könnyen elérhető az M3-as autópályán, majd a 25-ös vagy a 26-os főközlekedési út irányából.
 
Útvonal
Szilvásvárad – Nagyvisnyó – Dédestapolcsány – Uppony – Borsodbóta – Sajómercse – Putnok – Kelemér – Zádorfalva – Ragály – Trizs – Aggtelek
Táv: 75 km
 
Nehézségi fok
A túra elsősorban gyakorlattal rendelkező, a közlekedési szabályokban biztosan jártas túrázóknak ajánlható, szinte minden évszakban, de a legmegfelelőbb a tavasz és az ősz eleje.
 
Látnivalók
Szilvásvárad: Szalajka-patak völgye, kocsikiállítás és fotók a lipicai ménes életéből, református körtemplom, Orbán-ház, tanösvény (Kalapati-kilátó).
Nagyvisnyó: tájház, Mihalovics-féle kőbánya.
Dédestapolcsány: református műemlék templom, Dr. Kiss Miklós cserép- és keménycserép gyűjteménye, Kézművesház (Tourinform Iroda), Lázbérci-tó, Lázbérci Tájvédelmi Körzet.
Borsodbóta: katolikus templom, Borbély kastély.
Sajómercse: római katolikus templom, Millenniumi Emlékpark, régi népi lakóházak, mercsei vár.
Putnok: Gömör Múzeum, Holló László Galéria.
Kelemér: Keleméri Mohos-tavak Természetvédelmi Terület, Tompa Mihály Emlékház, Dr. Faggyas István gömöri fejfagyűjteménye, Mohos Ház.
Ragály: Balassa-kastély, református templom.
Aggtelek: Baradla-barlang – barlanglátogatás az aggteleki és Vörös-tói bejárattól. Előzetes tájékozódás szükséges a Béke-, a Vass Imre- stb. barlangok látogatásához.)
Kerékpár-kölcsönzési lehetőség: a Szalajka-völgyi kerékpárkölcsönzőben.
Kapcsolódó további lehetőség kínálkozik az ANP által kínált túraajánlatok, barlangtúrák, egyéb programok szerint. Itt is többnapi tartózkodást javaslunk.
 
Szálláshely és egyéb információ:
Tourinform Aggtelek, Eger, valamint az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóságnál.


Nincs a keresési feltételnek megfelelő túra.