52 túra, 52 hétvége: Dél-Alföld
 

Túrák Dél-Alföldön
nehézség:
időtartam:


Vörös-mocsár és fehérbor
 
Megközelítés
A túra kiindulópontja Császártöltés közelében az 54-es főút 67 km-nél, a Csala Csárdánál található. Autóbusszal elérhető Kiskőrös, Kecel, vagy Baja, Sükösd felől. Visszafelé a hajósi bekötőútnál található buszmegálló.
 
Útvonal
Kiscsala – A Vörös-mocsár tanösvény végigjáráshoz a magasfeszültségű vezetéknél, Kiscsala felől érkezve, jobbra le kell térni az ösvény bejáratához. A tanösvény az egykori tőzegbánya tavainak, illetve a kitermeléshez épített kisvasút töltésén vezet (2500 m, 6 állomással) párhuzamosan a jelzéssel és végül visszatér ahhoz. Kb. 4 km után elérjük az alföldi jelzést Császártöltés felől jövő „a"; szakaszát és azon haladunk a hajósi bekötőútig. Itt déli irányban felfelé haladva (ugyancsak a , mely csak száraz időben használható „b" variációként, szintén Császártöltés felől jön) pillanatokon belül a Pince Múzeumhoz, illetve a hajósi pincékhez érünk.
Táv: 10 km
Szint: kb. 10m
 
Nehézségi fok
Könnyű túra, minden évszakban teljesíthető. A síkvidék iránt érdeklődőknek kifejezetten ajánlott.
 
Látnivalók
Vörös-mocsár: az egykori Duna-mederben kialakult vastag tőzegréteget sokáig bányászták, így vizes élőhelyek alakultak ki. Ezek és a kísérő löszpart élővilágát ismerteti a tanösvény, mely nyílt és fedett vízfelületek között halad.
Hajósi pincefalu: A XVIII. században betelepített svábok nagyszabású szőlőtermelést alakítottak ki. A picéket a löszfalba vésték, nagy számuk (1100 db) miatt népi építészetünk ritkaságai, és idegenforgalmi látványosságnak számítanak.
 
Szállás és egyéb információ:
Tourinform Baja, Kiskőrös
 


Bugac és a tanösvények

Megközelítés
Személygépkocsival az 54. számú út felől, a 22 km-nél lévő mellékúton elérhető Karikás csárda, a pusztabejáró. Kiskunfélegyháza felől menetrend szerinti autóbuszokkal a bugaci csárdáig, innen a     mentén érhető el a Karikás csárda.
 
Útvonal
1.nap:
A 12 km hosszú, jelzésű túraútvonal a Karikás csárdától a Pásztormúzeumot érintve a kilátótoronyhoz vezet, majd a bugaci erdő egyik szép részletét körülfogva kanyarodik vissza a múzeumhoz.
 
2.nap:
A Pásztormúzeum megtekintése és a tanösvények bejárása:
Az Erdei tanösvény (hossza 2700 méter) a Pásztormúzeum irányából a jelzésű turistaúton érhető el. Első táblája a természetes és a telepített erdő jellemzőinek összehasonlítása. A széles földúton tovább gyalogolva bal oldalon a nyílt homoki pusztagyep egy szép foltjára találunk (második állomás). A kilátótorony a tanösvény harmadik állomása (kilátás az Ősborókásra).
Visszafelé indulva. kb. 200 méter után útvonalunk jobbra letér és az Erdei tanösvény változatos felszínű buckák között kanyarogva tér vissza a jelzésű erdei útra.
A Pásztormúzeum közelében találjuk a Boróka tanösvényt (hossza 2900 m), a Madarak és Fák útját, valamint a Sáskajárás kiinduló állomásait.
Naponta lovasbemutatóval várják a vendégeket. További látványosság még az Alföldfásítási Múzeum, mely a útvonalon található.
 
Nehézségi fok
A kora tavasztól őszig ajánlott túra könnyű, csak a futóhomok szokatlan néha. Szinte minden korosztálynak ajánlható. Nyári hónapokban túrázásra a kora délelőtti, illetve a késő délutáni időszak célszerű. A kirándulások alkalmával ajánlott távcsövet, a nyári hónapokban valamilyen fejfedőt, illetve innivalót magunkkal vinni.
 
Szállás és egyéb információ:
Tourinform Kiskunfélegyháza, Kecskemét
 


Elfelejtett kastélyok az Alföldön

Megközelítés
Vonattal Szentesre, Mindszentre vagy Hódmezővásárhelyre, onnan busszal Derekegyházra.
 
Útvonal:
1.nap:
Derekegyház – –Tompahát – Ótompahát – – Nagymágocs
Táv: kb. 20 km

2.nap:
Nagymágocs – Árpádhalom
Táv: kb. 10 km.
 
Nehézségi fok
Csak a leküzdendő távolság miatt mondható közepesen nehéz túrának. A túraútvonal minden évszakban járható, de tavasztól őszig ajánlott, elsősorban felnőtteknek.
 
Látnivalók
Derekegyház
Árpád-kori eredetű település, Szentestől keletre, 11 km-re, a Kórógy-ér partján. Gróf Károlyi Sándor-féle barokk-copf kastély (ma ápolóotthonként működik). Kertje és a műemlék épület védettséget élvez. A park engedéllyel látogatható, tel.: 06 63/ 453-009.
Nagymágocs
A XV. századtól említett település Szentes és Orosháza között található, a Mágocs-ér partján. Károlyi kastélyát Ybl Miklós tervezte (jelenleg szociális otthon). Arborétum jellegű park. A kastély kápolnája és könyvtárszobája látogatható. A település és környékén számos Ybl által tervezett gazdasági és lakóépülettel találkozhatunk.
Római katolikus templom
Zabsilós magtár
Helytörténeti Múzeum, mellette turistaszálló. (kulcs a könyvtárban, Szentesi út)
Árpádhalom
Favázas római katolikus templom
Berchtold-kastély
 
Szállás és egyéb információ:
Tourinform Hódmezővásárhely, Szeged
 


A Kis-Sárrét felfedezése

Megközelítés
Személygépkocsival, ill. busszal a 47-es főúton Berettyóújfalu-Komádi vagy Szeghalom-Vésztő felől, a 44-es főúton Békéscsabáról Doboz-Sarkad felől érhető el Zsadány községháza.
Végpont: Körösnagyharsány főtér, Bocskai szobor. Autóval-busszal Körösszakál-Komádin át a 47-es főúton indulhatunk haza.
 
Útvonal
Az Alföldi Kéktúra () jelzésén vezet Zsadány – Geszt – Biharugra – Körösnagyharsány településeken át. Zsadányról (Attila és a hunok hagyománya) délre és keletnek fordulva jutunk a Körös-Maros Nemzeti Park Kisvátyoni tanösvényéhez. Ezen az erdei, szikes pusztai és az ősi mocsaras-lápos vízi életközösségek egymást követően ismerhetők meg. Végig gazdag madárvilág kísér, kilátótoronnyal. A Begécsi-tavaknál délnek fordulva erdős pusztán érünk Gesztre, a Tiszák kriptájához. A Tisza-kastély és százéves tölgyei mellett található Arany János emlékháza. Észak felé a nemzetközi (Ramsari) jelentőségű halastavak között érjük el Biharugrát, Szabó Pál faluját. A Bölöny-kastély, a Szabó Pál-emlékház és szecessziós templom mellett elhaladva érünk vissza a tavaknál lévő túlsó kilátóhoz. A keletre és északra vezető trianoni gáton érünk be a határállomáshoz vezető úton Körösnagyharsány hajdútelepülésbe.
Táv: Zsadány – Geszt 11 km, – Biharugra 22 km, – Körösnagyharsány 34 km alföldi sík terep szekérúton és nyiladékon, kisebb aszfaltút szakaszokkal.
 
Nehézségi fok
A túra családoknak, fiataloknak tavasztól őszig ajánlható, korcsoporttól függően, 2-3 napos felosztásban. Esőmentes időben könnyű, egyébként közepesen nehéz.
 
Szállás és egyéb információ:
Tourinform Körös-Sárrét (Szeghalom)
 


A Fekete- és Fehér-Körös vidéke

Megközelítés
Vasúttal Békéscsabán át a Gyula-Nagyszalonta, Püspökladány – Vésztő – Kötegyán – Gyula vonalon érhető el a gyulai Várkert. Autóval-busszal a 44-es, a 46-os vagy a 47-es főúton, Békéscsabán keresztül érhető el.
 
Útvonal
Mályvád 55 () és 40 () teljesítménytúrák útvonalán Gyula – Gyulavári – Mályvád-Városerdő – Gyula, illetve Gyula – Szanazug – Doboz – Gyula település.
Gyula fürdőváros rengeteg látnivalója mellett a környezet természeti értékeit fedezhetjük föl keleti és északi környezetének bejárásával. A vasútállomástól induló vezet a városközpontba. A Várkerten át a Fehér-Körös felé a gáton az immár és jelű utakon a duzzasztómű mellett haladva híd vezet át Gyulaváriba. Az Almássy-kastélytól Dénesmajor irányában haladva átkelünk a vésztározó gátján a Török- és a Mályvádi-erdőbe. Az 1000. védett terület, a Bányaréti őstölgyestől nyugatra fordulva vaddisznó, gímszarvas, őz mellett dámvadat láthatunk, valamint gombás-gyógynövényes tisztásokat. A Fekete-Körös gátján Városerdő üdülőhelyre érünk, partfürdő és sportpályák, étkező és szálláshelyek várnak. Innen a Mályvád 40 útvonalán jutunk vissza Gyulára. Másnap a Kettős-Körös összefolyását, a 6 km-re lévő Szanazug strandját keressük föl, komppal átmenve az üdülőtelepülés útvonalán ismerkedhetünk a holtág szabdalta erdőséggel, vagy a Sámson vára mellett a megye legősibb települését, Doboz látnivalóit kereshetjük föl. Vissza gyalog a Faluhelyi úton Szanazugba, busszal Gyulára, Békéscsabára, Sarkadra, Vésztőre juthatunk.
 
Táv: Gyula – Városerdő – Gyula 38 km, Gyula – Szanazug 6 km, Szanazug – Doboz – Szanazug 11 km, sík terep, Gyula – Gyulavári-vésztározógát és Gyula – Szanazug aszfaltút.
 
Nehézségi fok
A túra családoknak, fiataloknak tavasztól őszig ajánlható, korcsoporttól függően 2 napos felosztásban. Esőmentes időben könnyű, egyébként közepesen nehéz.
 
Szállás és egyéb információ:
Tourinform Gyula, Békéscsaba
 


A nagykunok túzokos pusztáin

Megközelítés
Közúton a 4-es útról Kisújszálláson át, a 47-esről Körösladányon, a 46-osról Gyomaendrődön letérve Dévaványán keresztül érhető el Ecsegfalva.
A végpont Körösladány, melynek központján halad a 47-es főút, vasúton gyomai vagy püspökladányi átszállással érünk haza.
 
Útvonal
Ecsegfalváról a Hortobágy-Berettyó (Óberettyó) folyás szerinti bal parti gátján mehetünk délnek, érintve a kórézugi vizes élőhely-rekonstrukciós elárasztott területet és a túzokos pusztát a kunhalmokkal. A megmaradt szarmata sáncrendszer (Ördög-árok) Egyház-halmánál látható legjobban. A folyó mentén vízi, beljebb szikes pusztai ritka növény- és állatvilággal találkozhatunk. Templomzugnál, a folyó gáthoz térésénél a túlparton látható Ecsegipuszta, a falu középkori helye. A következő dűlőn keletre térve visszafordulunk a kórézugi csatorna mentén Ecsegfalvára, s az Alföldi Kéktúra jelzésén indulunk tovább a megszűnt kisvasút töltésén. A jelzésen érjük el a nagy túzokos puszták központját, Réhely túzokrezervátumot (az Alföldi Kéktúra jelzése több helyen megváltozott, a régi AK igazoló füzettől eltér). A látogatóközpontban szállás is van, megtekinthető a túzokkeltetési és -visszavadítási folyamat, helytörténeti kiállítás és természetvédelmi filmek is. A Körös-Maros Nemzeti Park kerékpáros körtúrákat szervez innen. Tovább a kisvasúti töltésen vezet az út Dévaványára (az AK is), a kisújszállási út menti termálfürdőt érdemes felkeresni. A városból kelet felé, Simaszigetig aszfaltúton, tovább földúton a Folyás-érig, majd déli irányban a jelzésen, a „karcagi úton" érünk be Körösladányba, Tüköry Lajos szülőhelyére, a vasútállomáshoz.
 
Táv: Ecsegfalva – Templomzug – Ecsegfalva 12 km, – Réhely 9 km, – Dévaványa 8 km, – Körösladány 18 km, összesen 47 km. Alföldi sík terep szekérúton, kisvasúti töltésen, aszfaltút szakaszokkal. Legalább két nap szükséges a túratáv teljesítéséhez.
 
Nehézségi fok
Középnehéz túra, inkább felnőtteknek ajánlható tavasszal és ősszel.
 
Szállás és egyéb információ:
Tourinform Körös-Sárrét (Szeghalom)
 


Hegyek helyett homok

Megközelítés
A többnapos túralehetőség helyszíne autóbusszal elérhető a Baja – Szeged közötti 55 sz. főút Back-kápolna megállójánál.
 
Útvonal
1.nap:
Back-kápolna „Csillagvizsgáló" – Öttömös
Táv 10 km

2.nap:
Öttömös – Petróczi-iskola – Back-kápolna
Táv: 12 km
 
A buszmegállóból Szeged felé haladva pár száz méter után baloldalon északkeleti irányba földúton a jelzésen indulunk. A telepített fekete és erdei fenyők itt kiválóan érzik magukat, noha tájidegenek. Egy figyelemfelhívó jel később becsalogat egy közeli homokdombra (tetején egy geodéziai mérőtorony), ami egyben kilátó. Érdemes felkapaszkodni. A -en egy erdészház mellett elérjük az Öttömöst Ruzsával összekötő utat, majd eljutunk Öttömösre.
Öttömösről a jelzésen elérjük az Alföldi -ot, amely DK irányba, a Petróczi iskolához vezet (étkezési lehetőség és buszmegálló is). Folytatjuk cikcakkos utunkat (egyúttal E7 nemzetközi hosszú távú gyalogtúra útvonal része). A turistajelzés az 55-ös főút irányát követi, amikor a jelzéshez érünk, azon kimegyünk a főútra és elérjük a Back-kápolnát, utunk végét.
 
Nehézségi fok
A túrát csak az alföldi homok teszi közepes nehézségűvé, bárkinek ajánlható, aki ezt vállalja és aki az alföldi táj különlegességére kíváncsi. Ám tartalék vízről, főleg nyáron nap elleni védekezésről feltétlenül gondoskodjunk. A túra minden évszakban teljesíthető.
 
Látnivalók
Öttömös és környéke:

  • Geodéziai mérőtorony, a helybeliek „csillagvizsgálója"
  • Öttömös határában Magyar László Afrika-kutató emlékműve
  • Csongrád megye legmagasabb pontja (egy fenyvesekkel koszorúzott bucka, tetején kopjafával)
  • Back-kápolna: Back Bernát , a szegedi Rotary Klub első elnöke építtette egy közeli vadászat során elhunyt fia emlékére (kulcsa az előző napi túra indulásánál lévő tanyán található)

A környéken tervezhető még harmadik napi program is. Ehhez ásotthalmi szállás található. (Iskolatörténeti múzeum, több természetvédelmi terület, ezt azonban célszerű a Kiskunsági Nemzeti Park útján szervezni.)
 
Szállás és egyéb információ:
Tourinform Mórahalom


Nincs a keresési feltételnek megfelelő túra.