52 túra, 52 hétvége: Balaton

Túrák a Balatonnál
típus:
nehézség:


Az ország első tanösvényén

Megközelítés
Balatonfüredről a sűrűn közlekedő autóbusszal Tihany – hajóállomásra. Személygépkocsival Tihany parkolóiba.
 
Útvonal
Tihany – hajóállomás – Ciprián-forrás – Barátlakások – Óvár – Kiserdő-tető (szélmarta sziklák) – Kilátás a Külső tóra – Belső-tó – Aranyház – Kőtár – Gejzír-mező – Hévforráskúpok – Szarkádi-erdő – Csúcs-hegy – Nyereg-hegy – Apáti-templomrom.
A 81-es úton autóbusz közlekedés van, de rövid sétával elérhető Aszófőn a vasútállomás. 
Táv: 13 km
Szint: 250 m
Jelzés: Zöld tanösvény végig
 
Nehézségi fok
A túra nem nehéz, minden korosztálynak, egész évben ajánlható.
 
Látnivalók
A Lóczy Lajos tanösvény az ország első, bemutató céllal született tanösvénye.
A Tihanyi-félsziget legszebb helyeit, látnivalóit keresi fel sorra a piros kereszt turista-jelzésű Lóczy Lajos sétaút vezeti végig a kirándulókat. Induló pontja a Sajkod melletti Apáti-templomromnál van, innen az Apáti-hegyen, a Nyereg-hegyen és a Csúcs-hegyen keresztül a Szarkádi-erdőbe, majd a Gejzír-mező és az Aranyház érintésével az ősközségbe vezet. Onnan a Kiserdő-tető – Óvár – Barátlakások útvonalon a tihanyi hajóállomásra visz. A sétaút természetesen szakaszonként, részletenként is bejárható.
A legszebb természeti képződmények egyike az Aranyház egykori hévforráskúp, amely a legnagyobb sziklaképződmény. Környékén gejzírmező látható. Értékük és védelmük nemzetközi elismerését jelzi a 2003-ban kapott Európa Diploma.
A félsziget legmagasabb pontja, a Csúcs-hegy (232 m), oldalában található Sobri Jóska barlangja, mely után az ország egyik legszebb ösvényét találjuk, a Nyereg-hegyen és az Apáti-hegyen húzódó, keskeny, sziklás gerincen.
 
A túra útvonala védett területen halad, vigyázzunk rá!
 
Szállás és egyéb információ:
Tourinform Tihany


Balaton és a hegyek (Vonyarcvashegytől Balatongyörökig)

Megközelítés
Vonyarcvashegy – Balatongyörök sűrű vonat- és autóbuszjárattal érhető el.
 
Útvonal
Az útvonal turistajelzésen, majd kerékpárúton halad.
Indulás Vonyarcvashegy központból a -ön, a Vas-hegyre, a Kitaibel Pál-kilátóhoz. (Táblák hívják fel a figyelmet a csodálatos környezet látnivalóira és természeti értékeire.) A -ön tovább, leérve a főútra, lesétálva a Balaton-partra, elérjük a kerékpárutat. Ezen haladunk tovább a Szent Mihály-dombig. A kerékpárúton tovább, nádasok között visz utunk. Elérve Balatongyörököt, a mólóra ajánlott kisétálni, majd a kerékpárúton vagy a jelzésű turistaúton, ami a helyi üdülősoron vezet, juthatunk el a Szépkilátóig.
Táv: 12 km
Szint: 200 m
 
Nehézségi fok
Könnyű gyalogtúra (a Vas-hegyet kihagyva tolószékkel, kerékpárral is járható). Bármely évszakban mindenkinek ajánlott (jó közlekedési útvonal – kiépített kerékpárút).
 
Látnivalók
Vonyarcvashegy – Szent Mihály-domb: a Balaton partján magányos kápolnával, ahonnan varázslatos balatoni látvány ejti rabul a kirándulókat. E helyhez legendák sora fűződik várról, remetékről, kazamatákról, más titkos járatokról, viharból megmenekült halászokról, akik hálából kápolnát emeltek a domb tetején Szent Mihály arkangyal tiszteletére. Később a dombon hozták létre a 40 halász emlékhelyet, melyben a csodás megmenekülés történetét idézik fel. Minden év augusztusában itt rendezik meg a 40 halász emléknapot a ma élő balatoni halászok tiszteletére is.
Balatongyörök az északi part legszebb fekvésű üdülőtelepe. A közeli 140 méter tengerszint feletti magasságú Szépkilátó, mely mai nevét Eötvös Károlytól kapta. A szelíd lejtőjű dombon álló feketefenyőket még Hamilton Mária, Festetics Tasziló felesége ültette. Belátható innen a Balaton egy része, a Szent György-hegy, a Csobánc, a Kopasz-hegy, Szigliget, Gulács, a Badacsony és a Tapolcai medence.
 
Szállás és egyéb információ:
Tourinform Vonyarcvashegy, Balatongyörök, Gyenesdiás
 


Körkilátás a Szent György-hegyről

Megközelítés
A túra kiindulópontja a Tapolca – Budapest vasútvonal Nemesgulács-Kisapáti vasúti megállója. A túra ugyanide tér vissza. Gépkocsival közlekedők Kisapátiban parkolhatnak. Az autóbusszal érkezőknek Nemesgulácson kell leszállniuk.
 
Útvonal
Nemesgulács – Kisapáti vm. – Turistaház – Szent György-hegytetőn át jelzésig, azon nyugati irányba a jelzésig. Innen déli irányba a becsatlakozásáig, majd ismét nyugati irányba a jelzéseken az Oroszlánfejű-kút – Lengyel-kápolna – Turistaház - vissza a vasúti megállóhoz (Kisapáti)
Táv: 12 km
Szint: 320 m
 
Nehézségi fok
A túra középnehéz, minden évszakban teljesíthető.
 
Látnivalók
A Szent György-hegy regényes szőlőlankáin pincék, présházak csábításának ellent nem állva érdemes felkapaszkodni a hegyre, a 30 méteres, az orgonasípokat idéző bazaltoszlopokhoz. A kirándulás során útba ejtjük a XVIII. századi népi építészet gyönyörű emlékét, a Tarányi présházat és a Lengyel kápolnát – innen igazán mesés a kilátás. Járjuk be a Bazaltorgonák tanösvényt, készítsünk fényképet és vegyük fel túraterveink közé a karnyújtásnyira lévő Gulácsot, Csobáncot vagy akár a Tóti-hegyet.
Aki több napot kíván a környéken eltölteni, keresse fel Szigliget látnivalóit (vár, bormúzeum, alkotóház) vagy a Badacsony hegyet (Szegedi Róza-ház, bormúzeum, Kisfaludy-kilátó, rodostói volt turistaház)
 
Szállás és egyéb információ:
Tourinform Badacsony, Tapolca
 


Kőtengerek felkutatása

Megközelítés
Kerékpárral és autóval a 71-es úton, vonattal a Székesfehérvár és Tapolca közötti vasútvonalon.
 
Útvonal
Ábrahámhegy – Salföld – Mindszentkálla – Szentbékkálla – Köveskál – Kővágóörs – Kékkút – Ábrahámhegy
Táv: 35 km
Szint: 200 m
 
Nehézségi fok
A túra legnagyobb része aszfaltozott közúton, esetleg a látnivalók felkeresése során, földúton vezet. Könnyű túra, kezdő kerékpározóknak is ajánlható, tavasztól őszig.
 
Látnivalók
Kőtengerek:

  • Salföld déli szélén
  • Szentbékkállától nyugatra (400 m)
  • Kővágóörs északkeleti szélén

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park és a Bakony-Balaton Geopark egyik legértékesebb gyöngyszeme a vulkanikus kúpokkal körülvett Káli-medence. A falvak templomtornyai, a borospincék, a szőlők, rétek, tavak, szántók gyönyörű váltakozása teszi egyedivé ezt a tájat.
Salföld: Major (őshonos háziállatokat bemutató látogatóhely, játszótér), kőtenger, salföldi pálos kolostor romjai.
Kővágóörs: népi lakóházak, régi présházak, zsinagóga, középkori templomrom, Kornyi-tó, struccfarm, kőtenger.
Kékkút: parasztházak, ásványvíztöltő üzem (iható forrásvíz az üzem mellett).
Mindszentkálla: kisfaludi templomromok, műemlék házak.
Szentbékkálla: Kőtenger a falu mellett, velétei palotarom, Istvándi-ház.
Köveskál: református templom, mosóház.
Köveskálról kitérőt javasolunk a Hegyestűhöz (oda-vissza 7 km), mely geológiai bemutatóhely a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében.
Emellett mind a szűkebb, mind pedig a tágabb környék bővében van látnivalóknak, túralehetőségeknek, így több napot is bátran eltölthetünk ezen a meseszép vidéken.
 
Szállás és egyéb információ:
Tourinform Révfülöp, Tapolca


Kerékpáros körtúra a Balaton-felvidék közepén

Megközelítés
Balatonfüred mind közúton, mind vasúton jól megközelíthető.
 
Útvonal
Balatonfüred – Balatonszőlős – Tótvázsony – Barnag – Vöröstó (Kálvária-domb) – Nagyvázsony – Mencshely (Halom-hegy, Kossuth-kilátó) – Dörgicse – Vászoly – Pécsely (Zádor-vár) – Aszófő – Balatonfüred
 
Hangulatos kis falvakon át vezető túra. Balatonfüredtől emelkedő úton megyünk Tótvázsonyig, ahol balra fordulunk Barnag irányába, majd Vöröstón keresztül Nagyvázsonyba érkezünk. Itt megtekinthetjük a Kinizsi-várat, a Postamúzeumot és a Néprajzi Múzeumot, a pálos templom és kolostor romjait. Mencshely és Dörgicse között találjuk a Halom-hegyen a Kossuth-kilátót. Dörgicsén különleges természeti környezetben fekvő templomromokat láthatunk. Innen átkerekezünk Vászolyon át Pécselyig, ahonnan kis kitérővel, egy szép völgyön át, kerékpárral is járható turistaösvényen, a jelzésen érhetjük el a Zádor-várat. Aszófőnél Balatonfüred irányába fordulunk.
Táv: 55 km
Szint: 300 m
 
Nehézségi fok
Közepesen nehéz túra, tavasztól őszig ajánljuk gyakorlott kerékpárosoknak.
 
Látnivalók
Barnag: sváb népi építészet
Vöröstó: Kálvária-kápolna és stációk, stukkódíszes homlokzatú házak, régi magtár
Nagyvázsony: Kinizsi-vár (lovagi játékok és reneszánsz vigasságok), Zichy-kastély, Postamúzeum, Néprajzi Múzeum, pálos templom- és kolostorromok
Mencshely: Csipkeverő Kör kiállítása, Ódor-kúria
Dörgicse: XIII. sz.-i román templomromok (Alsó-, Felső- és Kisdörgicsén)
Vászoly: népi építésű házak, vízimalom, Fazekasház, Szt. Kereszt-egyház romjai
Pécsely: templom (1770), parasztházak és présházak, Zádorvár romja (2 km-re)
 
Szállás és egyéb információ:
Tourinform Balatonfüred
 


Zalakarosi panoráma túra

Megközelítés
Zalakaros a 7-es főközlekedési úttól néhány kilométerre északra, a Kis-Balatontól (Keszthelytől) délnyugatra helyezkedik el. Megközelítése autóbusszal és gépkocsival a legcélszerűbb, a legközelebbi vasútállomás Zalakomár.
 
Útvonal

Zalakaroson, a fedett fürdő bejáratával szemben indulunk felfelé a jelzésen haladva a Panoráma úton, mely nevéhez méltóan, mind többet és többet mutat a környező tájból.
Az utca végén balra kanyarodva az erdőbe fordulunk, ahol esőbeálló mellett haladunk el. A jelzést követve egy völgybe érünk, majd az erdő szélén kanyarogva, kitisztított sétaúton jutunk a szánkópályáig. Keresztezve a pályát továbbra is az erdőn keresztül, a szőlőhegyig gyalogolunk. Innen szép kilátásban gyönyörködhetünk a Kis-Balatont látva, de kedvező látási viszonyok esetén a Keszthelyi-hegység és a Balaton-felvidéki tanúhegyek is jól látszanak. A szőlőhegy szélén haladva érjük el a jelzést. Itt jobbra kanyarodunk és szép kilátás kíséretében, egy mélyúton lemegyünk Zalamerenyére. Az 1760-ban épült szép templom megtekintése után a jelzésen keleti irányba (a templom mellett) indulunk tovább, és változatos erdőben barangolva jutunk vissza a zalakarosi szőlőhegyig. Innen utunkat jobbra kanyarodva a sárga visszatérő kör jelzésen a kilátóig folytatjuk. Ha a rövid pihenő közben megcsodáltuk a szép panorámát, a sárga visszatérő kör jelzéseit figyelve ismét elérjük a jelzést, melyen folytatva utunkat visszasétálhatunk a kiindulási pontunkig.

Táv: 12 km
Szint: 200 m
 
Nehézségi fok
Könnyű túra, minden korosztálynak, az év minden szakában ajánlott. Eső után egyes szakaszok nehezebben járhatók.
 
Látnivalók
A város virágos, tiszta és ápolt parkjai sétára invitálnak, akárcsak a kertmozi körüli arborétum vagy az EU-park. A Dísz tér Zalakaros látványos központi tere, itt látható Kisfaludi Stróbl Zsigmond Vízbe lépő nő című szobra is. Az elmúlt korok emlékét idézi a település régi központjában, az ófaluban található Szent Anna-kápolna, amely valószínűleg állt már a XIII. században is.
 
Szállás és egyéb információ:
Tourinform Zalakaros
 


Nincs a keresési feltételnek megfelelő túra.